Drie redenen waarom je juist wél koolhydraten moet eten.

May 26, 2020
Een paar dagen geleden kreeg ik een vraag van Luciënda over mijn gratis e-book Fit met Ayurveda. Daarin waarschuw ik namelijk voor glutenvrije vervangers.
 
Luciënda eet al 2 jaar geen gluten meer omdat ze Coeliakie heeft. Sinds ze dat doet heeft ze meer last van haar spieren en gewrichten en daardoor slaapt ze ook slechter. Ze vroeg me of de oorzaak de glutenvrije producten -zoals het glutenvrije brood dat ze eet- konden zijn. Sinds ze dat eet merkt ze namelijk dat ze naast haar toegenomen klachten ook voller wordt en haar vetrandjes en buikje niet meer wegkrijgt. En ze snakt naar meer energie.
 
Wist je trouwens dat maar 1% van de bevolking een glutenallergie heeft zoals Luciënda? Maar dat veel meer mensen denken dat ze niet tegen gluten kunnen en daarom brood en andere koolhydraten afschaffen? Dat dit niet alleen jammer is (kijk eens naar dat trotse koppie hierboven) maar ook niet altijd even slim, ga ik je in dit blog laten zien.
 

Niet de...

Verder lezen...

Heb je last van sugar cravings? Dit is de ideale snack!

May 01, 2020

Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg is: "het lukt me maar niet om van de koekjes/nootjes/chocola/vul maar in..  af te blijven, wat kan ik doen aan die zoete trek?".

Heel herkenbaar, ik heb hier ook mijn hele leven mee geworsteld. Vooral een paar uur na de lunch en 's avonds na het eten. Het was niet echt honger, maar gewoon zin om iets lekkers in mijn mond te stoppen. In Ayurveda noemen we dat mondhonger. 

 

Mondhonger vs maaghonger

Ayurveda maakt een onderscheid tussen maaghonger en mondhonger. Bij maaghonger heeft je lichaam echt voedsel nodig. Mondhonger is een emotionele behoefte. Je stopt iets in je mond om emoties te voeden. Sugar cravings of zin om te snacken is bijna altijd mondhonger.

Heb je ook regelmatig last van sugar cravings of kan je niet zonder een zoete afsluiting van je diner?

Probeer dan dit recept voor supersnelle gevulde dadels eens. Dadels staan in de Ayurveda bekend als afrodisiacum en ze verhogen Ojas....

Verder lezen...

Coronastress? Dit zijn de beste tips om ermee om te gaan.

Apr 17, 2020

En toen was er opeens een nieuw woord: Coronastress. Ik hoor het steeds vaker en ik zie het ook veel om me heen. Ik heb er ook last van. Ik maak me zorgen over mijn eigen gezondheid en die van de mensen om me heen, maar ook over secundaire gevolgen zoals: kan mijn dochtertje straks wel 'normaal' naar school, wat gaat dit betekenen voor mijn en mijn partner's werk en wat betekent dit voor onze financiën?

Heb jij ook last van Coronastress? Lees dan verder voor mijn tips hoe je hier het beste mee om kan gaan.

 

De beste tips om met Coronastress om te gaan

 

1. Eet gezond

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef begint overleven met gezonder eten. Je voeding heeft direct invloed op hoe je je voelt. Eet je gezond, dan voel je je een stuk sterker en weerbaarder dan wanneer je jezelf volstopt met ongezonde rommel. 

Volgens Ayurveda is voeding ons belangrijkste medicijn. Want als je gezond eet dan heb je geen medicijnen nodig. Zorg er dus voor dat je...

Verder lezen...

Mijn favoriete Ayurvedische kookboeken met recepten voor de Westerse keuken

Apr 10, 2020

Eén van mijn favoriete quotes is: "When live gives you lemons, make lemonade". Heel toepasselijk in deze situatie lijkt me.

Ondanks de nadelen van de 'intelligente lockdown' waar we nu inzitten zie ik ook voordelen. De laatste jaren had ik het gevoel dat de tijd maar voorbij raasde en was de week alweer voorbij voordat ik het doorhad.

Nu lijkt het of de wereld letterlijk stilvalt en de tijd langzamer gaat. Heerlijk vind ik dat. En doordat ik meer aan huis gekluisterd ben, heb ik opeens ook meer tijd om dingen te doen die ik al zo lang wilde doen. Foto's uitzoeken, een boek lezen en nieuwe recepten uitproberen.

En omdat ik heel vaak de vraag krijg welke kookboeken ik aanraad, heb ik hier mijn top-3 samengesteld van mijn favoriete Ayurvedische kookboeken met recepten die geschikt zijn voor de Westerse keuken.

 

Beste Ayurvedische kookboeken met recepten die geschikt zijn voor de Westerse keuken

Toen ik me net in Ayurveda begon te verdiepen was het nog best lastig...

Verder lezen...

Drie manieren om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen

Apr 03, 2020

Het zijn vreemde tijden. Wie had een paar maanden geleden kunnen denken dat  we nu dagelijks updates krijgen over het aantal doden en besmettingen van de afgelopen 24 uur? Of dat de IC's overvol liggen en dat er kunst en vliegwerk nodig is om iedereen die hulp nodig heeft ook die hulp te kunnen bieden? 

Covid-19 is hier en blijft hier voorlopig nog wel even. En zolang er nog geen vaccin is, is het enige wat we kunnen doen: handen wassen, afstand houden en zorgen dat je zo gezond mogelijk blijft. Je weerstand verhogen en een sterk immuunsysteem zijn hiervoor onmisbaar.

 

"Overleven begint bij gezonder eten en leven"

Afgelopen week las ik in dit artikel in het Parool dat mensen met obesitas en diabetes een grotere kans hebben om op de Intensive Care terecht te komen bij besmetting met Corona-virussen.

Chronische ziekten als obesitas zijn voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl: te weinig bewegen en een ongezonde voeding....

Verder lezen...

Boost je immuniteit met deze heerlijke soep van zoete aardappel

Mar 27, 2020

Ik krijg de laatste tijd heel veel vragen over wat je nu het beste kan eten om je immuunsysteem te versterken. En dat is niet zo vreemd. Je immuunsysteem bepaalt namelijk of je ziek wordt of dat je gezond blijft. En dat is cruciaal in deze tijd.

 

Ojas: de ziel van een gezond lichaam

In de Ayurveda hebben we het over ojas als we het over ons immuunsysteem hebben. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, check dan hier mijn blog Ama & Ojas: het geheim voor meer energie en een platte buik.

Volgens de Ayurveda kan ons lichaam een stof produceren die beschermt tegen infecties en ziekten, ons lichaam in balans houdt en onze vitale energie versterkt. Deze stof heet ojas en zorgt voor vitaliteit en weerstand, het houdt je lichaam gezond en versterkt je immuunsysteem. En daarnaast zorgt Ojas voor emotioneel evenwicht en innerlijke rust. In de Ayurveda wordt ojas wel de ziel van een gezond lichaam genoemd. Want zonder voldoende ojas, voel je je zwak en uit balans en...

Verder lezen...

Verhoog je weerstand met deze (botten)bouillon

Mar 12, 2020

We leven in turbulente tijden. Wat gisteren nog nieuws was lijkt vandaag alweer achterhaald te zijn. En dat voelt best eng..

Onze fysieke en mentale gezondheid worden behoorlijk op de proef gesteld. En juist nu is een goede weerstand en een sterk immuunsysteem cruciaal om deze crisis goed door te komen. Maar wat moet je daar precies voor doen? Hoe blijf je gezond en wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken?

 

Verbeter je spijsvertering & verhoog je weerstand

Volgens Ayurveda is de beste manier om je weerstand te verhogen en je immuniteit op peil te houden je spijsvertering te versterken. En gelukkig begint de Westerse wereld deze wijsheid ook te (her)ontdekken. In het boek Het slimmedarmendieet bevestigt de arts Michael Mosley deze eeuwenoude Ayurvedische wijsheid over het belang van een gezonde spijsvertering. Om een lang verhaal kort te maken: volgens Ayurveda (en dokter Mosley) is het belangrijkste voor een gezonde...

Verder lezen...

Het ideale recept voor maart

Mar 06, 2020

"Maart roert zijn staart" zei mijn oma altijd. Het ene moment denk je dat de lente eindelijk(!) is begonnen en het volgende moment zitten we weer midden in een hoosbui. Maar toch, de kersenbomen bij het Rijksmuseum staan alweer in bloei, ik werd vanochtend weer wakker van fluitende vogels en het is steeds langer licht. Zo fijn!

Ik merk het ook aan mijn lichaam. De isolerende beschermingslaagjes in de vorm van extra vet en extra slijm die mijn lichaam afgelopen winter zo slim opgebouwd heeft, heb ik niet meer nodig. Tijd voor een nieuwe start!

Maart is de uitgelezen maand om je vetmetabolisme een kickstart te geven. Als je dat niet doet, kan je last krijgen van typische voorjaarsklachten zoals verkoudheid, griep en een trage spijsvertering. Kijk maar eens om je heen, echt iedereen lijkt nu wel ziek te zijn. Zorg er dus voor dat je lichaam die opgebouwde extra energie makkelijk af kan voeren zodat je niet ziek hoeft te worden.

Ook al is dit een natuurlijk proces, je kan je...

Verder lezen...

Drie redenen waarom nu vasten een goed idee is

Feb 28, 2020

Een vriendin appte me deze week: "Is het normaal dat ik me enorm opgeblazen voel, alsof ik me helemaal volgestopt heb met eten - terwijl ik helemaal niet zoveel gegeten heb?"

Mijn antwoord: "Ja, dat zou heel goed kunnen." Ik schreef er laatst in dit blog al over. Het is heel normaal dat in deze tijd van het jaar je eetlust minder wordt. Dat is de natuurlijke reactie van je lichaam om de opgeslagen energie (en extra kilo's) van de afgelopen winter kwijt te raken zodat je weer fris en fit het nieuwe jaar in kan. Daarom is deze periode van het jaar de ideale periode om te ontgiften en af te vallen.

Als je dus merkt dat je een vol gevoel hebt, geef er dan vooral aan toe en probeer eens een paar dagen te vasten. Dit helpt je om het wintervet makkelijk kwijt te raken. Van oudsher is februari een vasten-maand en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een winter vol met vet en suikerrijk eten.. en het maakt je klaar voor de zomer (en je bikini-body!).

 

De...

Verder lezen...

Het perfecte ontbijt voor meer energie en minder kilo's

Feb 20, 2020

Merk jij dat je de laatste tijd moeilijk uit bed komt en langzaam op gang komt? Blijf je die snooze-button maar indrukken terwijl je weet dat je op moet staan omdat je nog zoveel te doen hebt?

Grote kans dat je last hebt van een verhoogd Kapha. Zoals ik in mijn blog van vorige week al schreef is Februari het begin van het Kapha-seizoen. Na de winter waarin je lichaam vooral druk was met reserves opbouwen en energie vasthouden, is het nu tijd om die extra ballast weer kwijt te raken.

 

Reinigen & Ontgiften

In de winter beschermt je lichaam zichzelf tegen kou en virussen door extra energie op te slaan in de vorm van vet (ter isolatie) en slijm (ter bescherming van je slijmvliezen). 

Dit is een heel mooi beschermingsmechanisme maar het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van congestie of constipatie waardoor er in je spijsverteringskanaal toxines opbouwen. Dit in combinatie met de feestdagen waarin we ons vaak overeten en veel vet, zoet en...

Verder lezen...
1 2 3 4
Close

50% Complete

Hoe toxisch ben jij?

Heb jij weinig energie, last van hormonale klachten of worstel je met je gewicht?

Doe de test om erachter te komen of jij teveel gifstoffen in je lichaam hebt. En ontdek wat je moet doen om snel gezonder te worden, weer te bruisen van energie en makkelijk op jouw ideale gewicht te komen.