Lekker in je vel met dit Ayurvedische ochtendritueel voor de herfst

Sep 28, 2022

Ik werd vanochtend wakker met een enorme drang om mijn huis gezellig te maken en op te ruimen. Doordat ik de afgelopen weken met een gebroken enkel noodgedwongen met mijn voet omhoog heb gezeten, was ons huis nogal een rommeltje geworden (en dat is een nog understatement). 

Ik ergerde me al weken aan de stapels kleren, speelgoed en kranten die alleen maar hoger werden en mijn uitzicht belemmerden. Gelukkig mag ik sinds deze week weer lopen en ik maakte meteen gebruik van de kans om te gaan opruimen (herkenbaar?). Lekker oude ballast die me niet meer dient overboord gooien. 

Naar binnen keren en loslaten

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, is de herfst dé tijd om naar binnen te keren en los te laten (en dus ook op te ruimen). Want als de dagen korter worden trekken we ons intuïtief meer terug en zijn we van nature geneigd om het thuis wat warmer en gezelliger te maken met kaarsjes, kussens en dekens.

Na een drukke zomer mogen we weer lekker vertragen en...

Verder lezen...

Herfst equinox: Zo bereid jij je optimaal voor op de winter ­čŹü

Sep 23, 2022

Vandaag is de herfst equinox, de dag dat de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. De zomer is nu officieel ten einde en het najaar is officieel begonnen.

Het einde van de zomer is voor mij altijd het perfecte moment om de balans op te maken. De energie van de herfst helpt me daarbij.

De herfst is namelijk het seizoen van loslaten en terugtrekken. De uitbundige energie van de zomer met zijn borrels en BBQ's wordt nu rustiger en keert zich naar binnen. Dat voel je aan alles; de dagen worden korter en ik heb meer behoefte om lekker thuis te zijn om me met een goed boek om de bank te nestelen. En je ziet het ook terug in de natuur; de bomen stoppen met groeien en verliezen hun blaadjes. De natuur keert zich letterlijk naar binnen.

Dit natuurlijke proces van loslaten en naar binnen keren herhaalt zich elk jaar weer. De sappen in de boom trekken zich terug zodat de boom weer energie kan opdoen voor de volgende levenscyclus in het nieuwe jaar. Want alleen dan is...

Verder lezen...

Eet dit voor meer energie in de herfst

Sep 14, 2022
Lag ik vorige week -met mijn gebroken enkel- nog te puffen en te zweten op bed, opeens merk ik dat de ochtenden een stuk koeler zijn en de avonden alweer langer worden (hallo Netflix! ;)). 
 
Na een zomer die maar niet op leek te houden is de herfst nu dan toch begonnen. En een verandering van seizoen betekent ook een verandering van energie.
 
De bruisende energie van de zomer met feestjes, vakanties en BBQ's verandert langzaam in een meer ingetogen energie waarin we letterlijk en figuurlijk meer naar binnen keren. Ik merk dat ik weer zin heb om mijn huis gezellig te maken, weer (meer) gezond ga koken en minder behoefte heb om er op uit te gaan.
 
De overgang van zomer naar herfst veroorzaakt ook een verschuiving in je lichaam. Zo kan je spijsvertering wat grilliger worden, wat je merkt aan een opgeblazen gevoel of constipatie. Kan je je wat verstrooid voelen, slechter gaan slapen of een droge huid krijgen*.
 
Dit komt omdat Vata (het lucht-element) in de...
Verder lezen...

Drie redenen waarom je g├ę├ęn honing in je muntthee moet doen

Jul 26, 2022
Ik drink in de zomer liters muntthee en -water. En ik vertel natuurlijk niks nieuws als ik zeg dat je voldoende moet drinken als het warm is. (Hoeveel dat precies is verschilt alleen wel per persoon. Hete Pitta's moeten het meeste drinken van de energietypes en Kapha's moeten juist uitkijken dat ze niet té veel drinken.)
 
Maar dat je voldoende moet drinken staat vast. Als je dan ook nog een takje munt in je water of thee doet, ben je helemaal goed bezig en sla je meteen 2 vliegen in 1 klap. Want munt werkt namelijk verkoelend.
 
En gelukkig kan je muntthee -net als gemberthee, die andere Ayurvedische gouwe ouwe- inmiddels overal bestellen. Alleen zo jammer dat je er altijd zo'n zakje of knijpfles met honing bijkrijgt. 
 
Want honing is lang niet zo gezond als je misschien wel denkt. In dit blog geef ik je 3 redenen vanuit de Ayurvedische voedingsleer waarom je geen honing in je thee zou moeten doen. 
 
 

Reden #1: Honing = suiker

...
Verder lezen...

D├ę tip om vakantiekilo's te voorkomen. Geen dieet, hype of hack nodig!

Jul 05, 2022

Naast mijn laptop ligt een grote stapel campertijdschriften want morgen gaan we onze camper ophalen! Dit is iets wat we al heel lang wilden en binnenkort gaan we dan toch echt met onze eigen camper op vakantie. Zo'n zin in!

In plaats van urenlang de zomeredities van vrouwenbladen door te spitten op zoek naar de perfecte bikini, blader ik nu dus door campermagazines op zoek naar het antwoord op de vraag hoe zwaar je een camper mag beladen en hoe je voorkomt dat je met hoofdpijn wakker wordt (tip: slaap niet met je hoofd naar beneden ;))

Vroeger kon ik uren door magazines bladeren, maar ik lees nu al jaren bijna geen bladen meer. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik een verstoord beeld kreeg van mezelf en van mijn lichaam en ontevreden werd over mezelf.

 

Bad hair day, puistjes of cellulitis

In de bladen heeft nooit iemand een bad hair day, puistjes of cellulitis op z'n bovenbenen (en ik wel) en word je overspoeld met reclame voor het nieuwste smeerseltje, de...

Verder lezen...

Waarom je in de zomer op moet passen met gember

Jun 28, 2022

"Sinds ik in de overgang ben, kan ik totaal niet meer tegen hitte waar ik vroeger juist een zonaanbidder was! Ik drink veel gemberthee en -water, is dat wel goed?" - Ellis

Deze vraag stuurde Ellis me. Kijk, ik vertel je natuurlijk niets nieuws als ik zeg dat je lichaam gedurende je leven verandert. Vooral rond je 40e verandert er veel omdat je dan in de overgang komt. 

 

(Pre)-menopauze 

Ik dacht altijd dat de overgang iets voor véél later was, maar blijkbaar zit ik al een hele tijd in de pre-menopauze. Deze fase voor de overgang is ver voor je laatste menstruatie al merkbaar. Wist je dat je op je 35e al kan voelen dat de menopauze eraan komt? In deze fase begint je hormoonspiegel te schommelen en raakt je hele systeem langzaam maar zeker uit balans.

Dat kan je o.a. merken aan de volgende klachten:

  • Aankomen, vooral om je middel 
  • Een opgeblazen gevoel
  • Zin om te snoepen
  • Angstige en negatieve gevoelens
  • Vermoeidheid en weinig energie
  • ...
Verder lezen...

3 redenen waarom salades niet altijd zo gezond zijn als jij denkt

Jun 21, 2022

Ik zat laatst met een goede vriendin te lunchen bij SLA; een hippe biologische saladebar in Amsterdam.  

Diep in gesprek zaten we te smullen van een enorme bak met groente, granen, peulvruchten en sla natuurlijk. Het smaakte heerlijk en we waren trots op onszelf dat we zo goed bezig waren. Toch hadden we allebei bij ons kopje muntthee daarna een enorme energiedip én een opgeblazen buik. Hoezo?!

 

Goed bezig.. of toch niet?

Nu denk je misschien: een opgeblazen gevoel van een salade, kan dat dan? Ja dus.. En dat is ook niet zo gek, want ook al zijn de ingrediënten op zichzelf hartstikke gezond, dat wil nog niet zeggen dat een combinatie van deze ingrediënten ook per sé gezond is. 

Veel spijsverterings- energie- en gewichtsproblemen, zoals energiedips, een opgeblazen buik en overgewicht beginnen bij een slechte voedselcombinatie. En op termijn kunnen onjuiste voedselcombinaties zelfs toxische resten (in Ayurveda Ama ...

Verder lezen...

Eerste Hulp Bij Oververhitting: 3 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf

Jun 14, 2022

Terwijl ik dit schrijf zit ik met mijn voeten in een teiltje met koud water. Sinds vorige week is het uitzonderlijk warm in Nederland en zoals het er nu naar uitziet komt er voorlopig nog geen eind aan deze hittegolf.

Zoals je misschien wel weet ben ik -als typische Pitta- niet dol op dit weer. Mijn hersenen lijken wel te smelten en bewegen kost me moeite. Het liefste trek ik me met een goed boek terug in de schaduw, maar ja: er moet ook nog gewerkt worden.

Gelukkig geeft Ayurveda hele nuttige adviezen om zowel van binnen als van buiten koel te blijven en ik zal hieronder de 3 belangrijkste met je delen.

 

Tips om koel te blijven tijdens een hittegolf

Volgens Ayurveda is de zomer het Pitta seizoen. In dit seizoen overheersen de elementen vuur en water. Dat merk je aan het weer: warm en vochtig. Nu denk je misschien dat de zomer het uitgelezen seizoen is voor Pitta’s, maar dat is het dus niet. Eén van de principes van Ayurveda is ‘hetzelfde vermeerdert...

Verder lezen...

In balans met een persoonlijk voedingsadvies

May 17, 2022

Eén van de belangrijkste principes uit de Ayurveda is: iedereen is uniek.

Dit is precies de reden waarom onze Westerse 'one size fits all' methodes zo vaak niet werken.
En waarom we in de Ayurveda werken met energietypes, de zogenaamde dosha's.

Inzicht hebben in je eigen dosha is super waardevol, maar kan ook best ingewikkeld zijn omdat je dosha verandert in de loop van je leven.

Vorige week ontving ik een mail van Evelyne die net mijn dosha-test had aangevraagd. Dit is wat ze me schreef: 

"Als ik naar mezelf kijk herken ik mezelf niet meer. Geen energie, levensvreugde en toekomstvisie meer. Mijn lichaam en hoe deze momenteel functioneert is 180 graden anders dan mijn lichaam pakweg 20 jaar geleden. Vul ik de lijst in hoe ik vroeger was of zoals ik nu op het moment ben. Vind dit enigszins verwarrend." 

En dat snap ik. Dit komt namelijk door het verschil tussen Prakruti en Vikruti. Ik zal m'n best doen om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

 

...
Verder lezen...

Ayurvedisch eten ingewikkeld? Zo simpel (en lekker) kan het zijn.

Apr 21, 2022

Deze week gaf de charmante Paulami Joshi van Spicetrip met Paulami een online kookworkshop voor de deelnemers van mijn Detox Kickstart programma.

Ik merk dat mensen vaak een beetje huiverig zijn voor de Ayurvedische keuken omdat ze slechte ervaringen hebben met Indiaas eten (vet! pittig! rare smaken!) of bang zijn dat ze met allemaal ingewikkelde ingrediënten moeten gaan koken.

Maar Paulami liet ons weer eens zien hoe simpel (en lekker) Ayurvedisch koken kan zijn. En dat past precies in mijn straatje :)

We toverden met allemaal ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan krijgen binnen een half uurtje een heerlijke, gezonde en voedzame maaltijd op tafel die ook nog eens heel makkelijk mee te nemen is als lunch de volgende dag.

Een van de grootste voordelen van Ayurvedisch eten is -naar mijn mening- dat het je lang energie geeft. Toen ik nog Westers at, had ik altijd heel veel last van energiedips en een opgeblazen buik. Sinds ik Ayurvedisch...

Verder lezen...
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!