Het ultieme recept voor een relaxte paasbrunch

Mar 31, 2021

Help, nog minder dan een week en dan is het alweer Pasen! Mijn dochtertje zit alweer 3 weken bijna fulltime thuis omdat ze eerst zelf ziek was, toen had de gymmeester Corona en moest de hele klas in quarantaine en nu is de juf ziek en kan er geen vervanging geregeld worden..

Ik weet serieus niet waar ik de tijd vandaan moet halen om naast al het werk dat zich de afgelopen tijd opgestapeld heeft en mijn kind op te vangen plus te homeschoolen ook nog eens een uitgebreide paasbrunch in elkaar te knutselen. En ik heb er ook gewoon geen zin in want ik ben moe van al het geregel de afgelopen tijd.

Dus ga ik het dit jaar lekker simpel houden en laat dat nou net naadloos aansluiten bij de Ayurvedische voedingsleer. Want hoe 'simpeler' je eet, hoe makkelijker je spijsvertering voedsel op kan nemen en omzetten in energie. Plus hoe makkelijker het afvalstoffen en overtollige kilo's kan lozen. Dat noem ik nog eens een win-win situatie!

Daarom maak ik dit jaar een lekkere kheer voor bij de...

Verder lezen...

Vier redenen waarom vasten nu een heel goed idee is

Mar 11, 2021

Een vriendin appte me deze week: "Is het normaal dat ik me enorm opgeblazen voel, alsof ik me helemaal volgestopt heb met eten - terwijl ik helemaal niet zoveel gegeten heb?"

Mijn antwoord: "Ja, dat zou heel goed kunnen." Ik schreef er eerder in dit blog al over. Het is namelijk heel normaal dat in deze tijd van het jaar je eetlust minder wordt. Dat is de natuurlijke reactie van je lichaam om de opgeslagen energie (en extra kilo's) van de afgelopen winter kwijt te raken zodat je weer fris en fit het nieuwe jaar in kan. En daarom is deze periode van het jaar dé ideale periode om te ontgiften en af te vallen.

 

Detox around the equinox

Al duizenden jaren is het voorjaar de tijd om te vasten en te ontgiften en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een koude winter vol met vet en koolhydraatrijk eten en het maakt je klaar voor de warme zomer.. met het bijbehorende korte-broekenweer.

De Kapha-energie die in het voorjaar steeds sterker wordt,...

Verder lezen...

Boost je immuniteit met deze heerlijke soep van zoete aardappel

Mar 04, 2021

Ik krijg de laatste tijd heel veel vragen over wat je nu het beste kan eten om je immuunsysteem te versterken. En dat is niet zo vreemd. Je immuunsysteem bepaalt namelijk of je gezond blijft, ziek wordt en hoe snel je weer herstelt na ziekte. En dat is cruciaal in deze tijd.

 

Ojas: de ziel van een gezond lichaam

In de Ayurveda hebben we het over ojas als we het over ons immuunsysteem hebben. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, check dan hier mijn blog Ama & Ojas: het geheim voor meer energie en een platte buik.

Volgens de Ayurvedische geneeskunst kan je lichaam een stof produceren die beschermt tegen infecties en ziekten, je lichaam in balans houdt en je vitale energie versterkt. Deze stof heet ojas en zorgt voor vitaliteit en weerstand, het houdt je lichaam gezond en versterkt je immuunsysteem.

En daarnaast zorgt Ojas voor emotioneel evenwicht en innerlijke rust - wie wil dat nou niet?! In de Ayurveda wordt ojas wel de ziel van een gezond lichaam...

Verder lezen...

Wat moet je eten in februari? + ontgiftend Kapha-recept

Feb 17, 2021

Nog maar een paar dagen geleden liep ik met een glibberende kleuter aan mijn hand over een bevroren meer en vandaag zit ik zomaar met mijn koffietje in een heerlijk beginnend lentezonnetje. Het kan verkeren..

We zitten nu midden in het Kapha-seizoen. En dat merk je aan alles. Officieel is het nog winter maar de dagen worden langer, de ergste kou is uit de lucht, de vogels beginnen weer te fluiten en de planten op mijn dakterras zitten al in knop.

 

Voorjaar = Kapha-seizoen

Volgens Ayurveda is februari het begin van het Kapha-seizoen. Kapha-dosha is een combinatie van de elementen water en aarde en dat merk je. De droge, koude lucht uit het Vata-seizoen maakt plaats voor warmer en natter weer. De sneeuw smelt en het regent meer waardoor de rivieren buiten hun oevers treden. Je ziet dat de sapstromen weer op gang komen doordat de planten weer in knop komen en de eerste krokusjes hun kopjes voorzichtig boven de grond steken.

En ook in ons lichaam begint de boel weer...

Verder lezen...

Het perfecte ontbijt voor meer energie en minder kilo's

Feb 10, 2021

Merk jij dat je de laatste tijd moeilijk uit bed komt en langzaam op gang komt? Blijf je die snooze-button maar indrukken terwijl je weet dat je op moet staan omdat je nog zoveel te doen hebt? Heb je soms het gevoel dat je niet vooruit te branden bent? Of voel je je gewoon zwaar?

Grote kans dat je last hebt van een verhoogd Kapha. Volgens Ayurveda is Februari het begin van het Kapha-seizoen. Na de winter waarin je lichaam vooral druk was met reserves opbouwen en energie vasthouden, is het nu tijd om die extra ballast weer kwijt te raken.

 

Reinigen & Ontgiften

In de winter beschermt je lichaam zichzelf tegen kou en virussen door extra energie op te slaan in de vorm van vet (ter isolatie) en slijm (ter bescherming van je slijmvliezen). 

Dit is een heel mooi beschermingsmechanisme maar het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van congestie of constipatie waardoor er in je spijsverteringskanaal toxines opbouwen. Dit principe -in combinatie met vet,...

Verder lezen...

Sjaak Afhaak

Feb 03, 2021

Was jij van plan dit jaar gezonder te eten, meer te bewegen en beter voor jezelf te gaan zorgen? Grote kans dat je goede voornemens nu al gesneuveld zijn. Ik las net een artikel waarin stond dat volgens de statistieken maar liefst 80% van de mensen die goede voornemens hebben gemaakt ergens in februari afhaakt. Maar het overgrote deel haalt februari zelfs niet eens..

 

Quitter's Day

Onderzoek uitgevoerd door Strava (een app voor hardlopers en fietsers) zegt dat de meeste mensen op 17 januari al afhaken - daarom wordt deze dag ook wel ‘quitter's day’ genoemd. Of in goed Nederlands: Sjaak Afhaak-dag. Voel jij je ook wel eens een Sjaak Afhaak? Bedenk dan dat het niet zo gek is dat jouw goede voornemens al gesneuveld zijn.

Herken je dat, dat je vol goede moed aan een voornemen begint, maar dat je het bij de eerste uitglijder al opgeeft? Dit wordt ook wel het what-the-hell-effect genoemd. Je hebt één slechte dag (of  moment) en je...

Verder lezen...

Vier keer waarom je zou moeten detoxen

Jan 28, 2021

Vorige week deden meer dan 100 vrouwen (en een paar mannen) mee aan het Energy Boostcamp en ik word overspoeld met mooie resultaten. Van "Ik heb inzicht gekregen in wat ik wel en niet moet eten en ben me bewuster geworden van wat ik allemaal in mijn mond stop", "Ik voel me veel fitter en heb meer energie", tot "Ik ben al 1,2 kilo afgevallen, mijn snackzin is verdwenen en ik heb eindelijk geen hongergevoel meer". Kijk, daar doe ik het voor!

Het doel van Ayurveda is een lang en gelukkig leven. De belangrijkste instrumenten die je hiervoor hebt zijn de juiste voeding en leefstijl. 

 

Reinheid, rust en regelmaat

Misschien herinner je je nog dat je oma het vroeger altijd had over reinheid, rust en regelmaat? Dit is geen uitvinding van dr. Spock (die hier beroemd mee is geworden) maar dit recept is al duizenden jaren oud en het zijn de belangrijkste pijlers van een Ayurvedische leefstijl.

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is: "Wat moet ik...

Verder lezen...

Mini-serie Zo houd je deze periode je goede voornemens vol: Stap 3

Jan 16, 2021

In deze mini-serie leer ik je hoe je in 3 simpele stappen goede voornemens en gezonde gewoontes ontwikkelt én volhoudt, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Zodat je over een paar maanden de beste versie van jezelf bent. De versie die je zou moeten zijn; fit, blij en bruisend van energie.

Hier lees je stap 1. Hier stap 2. In dit blog stap 3: Wees lief voor jezelf. 

 

Stap 3. Wees lief voor jezelf en have fun


Bedenk dat Rome ook niet in één dag gebouwd is. Alle begin is moeilijk en het aanleren van nieuwe goede gewoontes (en het afleren van oude slechte gewoontes) is één van de lastigste dingen die er is.

Kijk naar jezelf met compassie en wees niet te streng voor jezelf. Net als dat we van onze kinderen niet verwachten dat ze alles in één keer kunnen, zouden we dat ook niet van onszelf moeten verwachten. Nieuwe dingen leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Kijk dus vooral naar wat er al goed gaat en niet naar...

Verder lezen...

Mini-serie Zo houd je deze periode je goede voornemens vol: Stap 2

Jan 15, 2021

In deze mini-serie leer ik je hoe je in 3 simpele stappen goede voornemens en gezonde gewoontes ontwikkelt én volhoudt, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Zodat je over een paar maanden de beste versie van jezelf bent. De versie die je zou moeten zijn; fit, blij en bruisend van energie.

Hier lees je stap 1. In dit blog stap 2: Maak het jezelf makkelijk.

 

Stap 2: Maak het jezelf gemakkelijk


Als je eenmaal weet wat bij je past is de volgende stap om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Want hoe gemakkelijker en leuker iets is, hoe groter de kans is dat je het volhoudt.

Als jouw voornemen is om gezonder te eten, maak het jezelf dan gemakkelijk door ervoor te zorgen dat je geen ongezonde dingen in huis hebt. Want als het er ligt gaat het op. Bij mij in in ieder geval wel..

Plan deze week een uurtje in om je koelkast en voorraadkast door te spitten en gooi (of nog beter: geef) alles weg wat niet past bij jouw goede voornemen om gezonder te gaan...

Verder lezen...

Mini-serie Zo houd je deze periode je goede voornemens vol: Stap 1

Jan 13, 2021

Toen de nieuwe strengere maatregelen werden aangekondigd, kwam mijn vriend met het briljante plan om een weekje naar de Waddeneilanden te gaan. Dus nu zit ik met man en kind in een huisje in de duinen op Ameland. Papa geeft thuisonderwijs, ik werk online en tussendoor maken we lange strandwandelingen waar we (bijna) geen hond tegenkomen. Heerlijk!

Mijn goede voornemen voor dit jaar is om meer plezier te maken en ondanks de situatie waarin we ons nu bevinden is dat eigenlijk al behoorlijk goed gelukt. We doen spelletjes, hebben veel quality time met elkaar en we drinken veel warme chocolademelk en rode wijn :) 

Hoe zit het met jouw voornemens? Heb jij dit jaar goede voornemens gemaakt? En hoe gaat het daar nu mee?

Ik hoop natuurlijk dat jouw goede voornemens net zo goed uitpakken als bij mij. Maar als jij bij de 95% van de mensen hoort die de eerste week van januari vol goede moed begonnen om er nu achter te komen dat volhouden toch best lastig is, wanhoop dan niet!

Je bent...

Verder lezen...
1 2 3 4 5 6 7
Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!