In balans met een persoonlijk voedingsadvies

May 17, 2022

Eén van de belangrijkste principes uit de Ayurveda is: iedereen is uniek.

Dit is precies de reden waarom onze Westerse 'one size fits all' methodes zo vaak niet werken.
En waarom we in de Ayurveda werken met energietypes, de zogenaamde dosha's.

Inzicht hebben in je eigen dosha is super waardevol, maar kan ook best ingewikkeld zijn omdat je dosha verandert in de loop van je leven.

Vorige week ontving ik een mail van Evelyne die net mijn dosha-test had aangevraagd. Dit is wat ze me schreef: 

"Als ik naar mezelf kijk herken ik mezelf niet meer. Geen energie, levensvreugde en toekomstvisie meer. Mijn lichaam en hoe deze momenteel functioneert is 180 graden anders dan mijn lichaam pakweg 20 jaar geleden. Vul ik de lijst in hoe ik vroeger was of zoals ik nu op het moment ben. Vind dit enigszins verwarrend." 

En dat snap ik. Dit komt namelijk door het verschil tussen Prakruti en Vikruti. Ik zal m'n best doen om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

 

...
Verder lezen...

Ayurvedisch eten ingewikkeld? Zo simpel (en lekker) kan het zijn.

Apr 21, 2022

Deze week gaf de charmante Paulami Joshi van Spicetrip met Paulami een online kookworkshop voor de deelnemers van mijn Detox Kickstart programma.

Ik merk dat mensen vaak een beetje huiverig zijn voor de Ayurvedische keuken omdat ze slechte ervaringen hebben met Indiaas eten (vet! pittig! rare smaken!) of bang zijn dat ze met allemaal ingewikkelde ingrediënten moeten gaan koken.

Maar Paulami liet ons weer eens zien hoe simpel (en lekker) Ayurvedisch koken kan zijn. En dat past precies in mijn straatje :)

We toverden met allemaal ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan krijgen binnen een half uurtje een heerlijke, gezonde en voedzame maaltijd op tafel die ook nog eens heel makkelijk mee te nemen is als lunch de volgende dag.

Een van de grootste voordelen van Ayurvedisch eten is -naar mijn mening- dat het je lang energie geeft. Toen ik nog Westers at, had ik altijd heel veel last van energiedips en een opgeblazen buik. Sinds ik Ayurvedisch...

Verder lezen...

Hét recept voor een slanke Paasbrunch

Apr 05, 2022

Het is alweer bijna Pasen. De winkels liggen vol met paaseitjes in alle denkbare smaken, paas amandelstaven en ik zag zelfs Paashaas pannenkoeken (?!). Waren net de kilo's van de feestdagen eraf en nu liggen de winkels wéér vol met nieuwe verleidingen, grrrrrr....

Mijn moeder is katholiek opgevoed en vertelde dat ze vroeger voor Pasen altijd vastten. Om daarna lekker los te gaan op de paaseieren en chocola. Prima gewoonte als je het mij vraagt :)

Ook al is het Katholieke (of Islamitische) vasten daar niet voor bedoeld, het is een hele gezonde gewoonte om periodes van overvloed af te wisselen met periodes van rust. Rust in je lichaam en rust in je hoofd.

Tegenwoordig zijn we deze gezonde gewoonte vergeten en eten we het hele jaar door veel en vooral lekker. Met alle gevolgen van dien... overgewicht, welvaartsziektes en weinig energie zijn de laatste jaren een echte pandemie geworden.

En dat is precies de reden waarom ik 2 keer per jaar een 'vastenperiode'...

Verder lezen...

Makkelijk afvallen en meer energie. Doe een lente detox!

Mar 21, 2022
Gisteren is de lente begonnen en dat is volgens de Ayurveda hét moment om iets aan je energie en je gewicht te doen. Rond de equinox (het begin van de lente en de dag in het jaar dat de dag en de nacht precies even lang zijn) wil jouw lichaam de vetreserves die je afgelopen winter opgebouwd hebt om gaan zetten in energie. 
 

Detox around the Equinox

Heel handig, want zo kan je op een makkelijk, gezonde en verantwoorde manier afvallen, zonder daar veel moeite voor te doen. Maak daar dus gebruik van zou ik zeggen :)
 
En vergeet die ongezonde crash-diëten vlak voor de zomervakantie of die martelende uren in de sportschool alsjeblieft. Maar benut de kwaliteiten van dit seizoen door de komende weken dit natuurlijke proces te ondersteunen. Zodat je straks vol zelfvertrouwen je blote benen kan showen op rokjesdag :)
 

Ik was te moe, te zwaar en ongezond

Mijn eerste Ayurvedische detox heeft echt alles voor me veranderd. Toen ik net een jaar moeder was...
Verder lezen...

Het ideale voorjaarsrecept om te ontgiften en af te vallen

Mar 10, 2022

Ik heb heel veel leuke reactie gekregen op mijn 10 minuten Ochtendritueel checklist (mijn 6 belachelijk simpele gewoontes die je helpen om je dag goed te beginnen en die al meer dan 3.000 (!) keer is gedownload). Zo leuk om te lezen hoeveel jullie hieraan hebben en hoe goed mijn tips om jouw persoonlijke ochtendritueel te versimpelen helpen.

Ik heb deze 6 simpele gewoontes niet zomaar uitgekozen. Ze doen namelijk allemaal iets heel specifieks. Ze ontgiften je lichaam en je geest. Want terwijl jij slaapt herstelt je lichaam zich. Toxines worden tijdens je slaap losgeweekt uit weefsel en cellen en die worden via ons spijsverteringskanaal tijdens de nacht naar buiten gewerkt (weet je nog wat ik schreef over tongpoep?).

Daarom is het zo belangrijk om 's ochtends je lichaam te ondersteunen bij dit natuurlijke ontgiftingsproces. Je lichaam is een prachtige machine met een zelfherstellend vermogen, waarvan dit ontgiftingsproces een onderdeel is. Het enige dat jij hoeft...

Verder lezen...

Heb jij last van cellulitis? Voeg dit toe aan je ochtendritueel.

Mar 02, 2022

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over mijn 10 minuten Ochtendritueel checklist. Op deze checklist staan 6 belachelijk simpele gewoontes die je helpen om je dag goed te beginnen. Want hoe je je dag start, bepaalt hoe de rest van je dag eruit ziet. Een goed begin zorgt ervoor dat je de rest van de dag gezondere keuzes maakt waardoor je je de hele dag door fit en energiek voelt. Zonder jezelf te pushen en mét zelfliefde.

Hier kan je de checklist gratis downloaden.

 

Een magische ochtend

Ik heb er lang over gedaan om een ochtendroutine te vinden die werkt voor mij. Jaren geleden las ik het boek Miracle Morning; 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8:00 van Hal Elrod. Hierin geeft hij zijn 6 gewoontes die volgens hem nodig zijn voor een rijk en succesvol leven.

Deze gewoontes zijn stilte (mediteren), affirmaties, visualisaties, bewegen, lezen en schrijven (journallen). En dat allemaal voor 8:00 's ochtends! Dit zijn ongetwijfeld hele...

Verder lezen...

Heb jij last van tongpoep?

Feb 23, 2022

Eén van de belachelijk simpele gewoontes op mijn 10 minuten Ochtendritueel checklist is tongschrapen. Ik weet het.. niet een heel sexy onderwerp maar deze gewoonte is wel superbelangrijk voor je gezondheid (en dan heb ik het niet alleen over je mondgezondheid).

Elke ochtend je tong schrapen helpt namelijk om bacteriën, voedselresten, schimmels, toxines en dode cellen van je tong te verwijderen - alleen dit is al reden genoeg om ermee te beginnen vind je niet?

 

Zo werkt het

Terwijl jij slaapt werkt je spijsverteringsstelsel gewoon door en herstelt je lichaam zich. Toxines worden tijdens je slaap losgeweekt uit weefsel en cellen en worden via ons spijsverteringskanaal gedurende de nacht naar buiten gewerkt.

Kijk maar eens naar je tong als je net wakker bent. De aanslag die je op je tong ziet zijn de toxines die je lichaam heeft uitgescheden. In de Ayurveda noemen we dat ama, in het Westen wordt het ook wel tongpoep genoemd

Als je deze gifstoffen niet...

Verder lezen...

Een krachtig ochtendritueel voor meer energie en een gezond gewicht

Feb 17, 2022

Ik begin mijn dag altijd met een paar glazen warm water. Soms met een paar plakjes gember, soms met een kneepje citroen en soms met niks erin. Ik kan echt niet meer zonder.

Warm water drinken

In de Ayurveda noemen we dit ushapan. Dit dagelijkse ritueel bestaat uit het drinken van een paar glazen warm water meteen nadat je wakker bent geworden.


Ushapan heeft veel gezondheidsvoordelen. Volgens de Ayurveda (en de moderne wetenschap) ontgift ons lichaam 's nachts. Terwijl we slapen herstelt ons lichaam en worden toxines losgeweekt uit weefsel en cellen.

In de ochtend wil je lichaam zich van nature van deze toxines ontdoen. Daarom moet je meestal meteen plassen als je wakker wordt. En kijk ook maar eens naar je tong als je net wakker bent. De aanslag die je op je tong ziet zijn toxines die via je spijsverteringskanaal gedurende de nacht naar buiten zijn gewerkt.

Door warm water te drinken, spoel je alles lekker door en verdwijnen deze gifstoffen in de wc in plaats van dat ze in je...

Verder lezen...

Ayurveda & schildklierklachten

Feb 10, 2022
Verder lezen...

Breng je dosha's weer in balans met eten!

Feb 02, 2022

Ik voel me de hele week al een beetje onrustig en warrig. Alsof het me niet goed lukt om te focussen. Dat is niet zo gek. Storm Corrie die deze week over ons land raast versterkt Vata (het wind-element) waardoor je makkelijk uit balans kan raken.

Als Vata uit balans is merk je dat aan klachten zoals een onzeker of angstig gevoel, moeite met focussen en dingen afmaken en licht slapen. Je kan ook last krijgen van lichamelijke Vata-klachten zoals constipatie, een opgeblazen buik of een onregelmatige stoelgang .

 

Wat moet ik eten voor mijn dosha?

Zo kom ik op één van de meest gestelde vragen die ik de afgelopen tijd binnenkreeg. Namelijk: Wat moet ik eten om mijn dosha's weer in balans te brengen? (Weet je niet wat jouw dosha is? Doe hier de test.)

Helaas is deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden omdat er altijd meerdere factoren meespelen die elkaar soms tegenspreken. Dit zijn ze:

 

#1. Lichaam én geest

Iedereen heeft alle dosha's...

Verder lezen...
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!