3 x gezond de herfst door (+ mijn favo herfstrecept)

Oct 14, 2021

Jong geleerd is oud gedaan.. 

Afgelopen zondag stond ik nog in een heerlijk herfstzonnetje buiten te borrelen en vandaag slaat de regen tegen de ramen. De herfst is nu écht begonnen.

 

Herfst = Vata-seizoen

Elk seizoen heeft zijn eigen eigenschappen. De eigenschappen die in de herfst de boventoon voeren zijn koud, droog en bewegelijk. Dit zijn de eigenschappen die bij het element Lucht horen. Lucht voelt koud en droog aan en is bewegelijk. Denk maar eens aan een fikse herfststorm.

Ik merk het meteen aan mijn lichaam en geest; ik krijg koude handen en voeten, mijn huid wordt droger en mijn geest wordt onrustiger. Het lijkt wel of mijn gedachten alle kanten opwaaien.

In de Ayurveda wordt de herfst ook wel het Vata-seizoen genoemd: het is koud en winderig en dat zijn de kwaliteiten die overeenkomen met Vata-energie. Als je van jezelf al veel Vata-energie hebt, dan kan je in de herfst makkelijk uit balans raken. Dat merk je bijvoorbeeld aan een gespannen...

Verder lezen...

Zo bereid je je lijf en immuunsysteem optimaal voor op de herfst šŸ

Sep 03, 2021

September.

De vakantie zit erop.
Mijn dochtertje gaat weer elke dag naar school (halleluja!) en ik klap onder het genot van een golden latte 's ochtends mijn laptop weer in alle rust open.

Het einde van de zomer is voor mij altijd het perfecte moment om de balans op te maken. De energie van de herfst helpt me daarbij.

De herfst is namelijk het seizoen van loslaten en terugtrekken. De uitbundige energie van de zomer met zijn borrels en BBQ's wordt nu rustiger en keert zich naar binnen. Dat voel je aan alles; de dagen worden korter en ik heb meer behoefte om lekker thuis te zijn om me met een goed boek om de bank te nestelen. En dat zie je ook in de natuur; de bomen stoppen met groeien en verliezen hun blaadjes.

Dit is het natuurlijke proces van loslaten en naar binnen keren dat zich elk jaar weer herhaalt. De sappen in de boom trekken zich terug zodat de boom weer energie kan opdoen voor de volgende levenscyclus in het nieuwe jaar. Want alleen dan is er ruimte om te groeien....

Verder lezen...

De beste Ayurvedische kookboeken met Westerse recepten

Jun 21, 2021

Twee bekende spreuken van Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunst, zijn: "All disease begins in the gut" en "Let food be your medicine and medicine be your food".  Dat klinkt mij, als Ayurvedische leefstijl coach, natuurlijk als muziek in de oren :)

Hippocrates liet zich zo'n 2000 jaar geleden al inspireren door deze eeuwenoude Ayurvedische wijsheid. Ayurveda weet namelijk al duizenden jaren dat hét geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven een gezonde spijsvertering en de juiste voeding is.

En omdat ik heel vaak de vraag krijg welke kookboeken ik dan aanraad, deel ik hier een lijstje van mijn favoriete Ayurvedische kookboeken van dit moment.

 

Mijn favoriete Ayurvedische kookboeken van dit moment

Toen ik me net in Ayurveda begon te verdiepen was het nog best lastig om kookboeken te vinden met makkelijke en lekkere Ayurvedische recepten. De meeste Ayurvedische kookboeken bevatten typisch Indiase recepten met ellenlange...

Verder lezen...

Keep it cool met dit supermakkelijke zomerontbijtje

Jun 10, 2021

Jaaaaaaaa, we hebben er lang op moeten wachten maar nu is de zomer dan toch écht begonnen!

Terwijl ik vanochtend de plantjes op mijn dakterras water stond te geven, bedacht ik me dat het weer eens tijd was om een lekker recept te delen.

En omdat het Pitta-seizoen is aangebroken, heb ik een supermakkelijk en verkoelend zomerontbijtje voor je, namelijk  chiapudding met kokosmelk en mango. Jammie!

 

Zomer = Pitta seizoen

Volgens Ayurveda is de late lente en de hele zomer het seizoen van Pitta. Pitta is het vuurelement en in dit seizoen is het element vuur het sterkst aanwezig. Dat merk je aan het weer, het is warm en het licht is fel en scherp, net als een vuurtje. 

Nu denk je misschien dat de zomer het uitgelezen seizoen is voor Pitta-types, maar dat is het dus niet. Eén van de principes van Ayurveda is ‘hetzelfde vermeerdert hetzelfde’. Dus als je een Pitta-type bent dan heb je het juist zwaarder in de zomer omdat de interne...

Verder lezen...

Mini-actieplan: In 4 stappen bikini proof met Ayurveda

May 13, 2021

Over een paar weken begint de zomer al. En eerlijk is eerlijk.. ook bij mij heeft de lockdown zijn tol geeïst; ik ben minder in shape dan ik zou willen en de weegschaal geeft een paar extra corona-kilo's aan. Tijd voor actie dus!

En omdat ik me straks niet wil verschuilen achter een XL-strandlaken, ben ik afgelopen week begonnen met mijn mini-actieplan om weer in shape te komen. En het resultaat mag er zijn want vanochtend gaf de weegschaal al 1,5 kilo minder aan :)

Wil je weten hoe ik dat gedaan heb? Lees dan hieronder verder 

 

Zo ben jij in vier stappen bikini proof

 

Stap 1: Love your body

Hier in het Westen zijn Vata-types het schoonheidsideaal. Vata's zijn dun en vaak lang en kunnen alles eten zonder een grammetje aan te komen. Superfrustrerend voor ons niet-Vata's.. Fotomodellen en mannequins zijn van nature meestal Vata's (en soms Pitta's die zichzelf uitgehongerd hebben). Vata-types zijn zo geliefd in de mode-industrie omdat...

Verder lezen...

Zo verhoog je makkelijk je weerstand op een natuurlijke manier

Apr 14, 2021

Gisteren kreeg ik een appje van een goede vriendin die een paar dagen daarvoor bij ons had gegeten: "Mijn zoontje moet in quarantaine i.v.m. een Corona-uitbraak in de klas en nu word ik wakker met keelpijn en een loopneus". "Oh nee he?! Zal je zien dat we net nog in het laatste staartje Corona krijgen", was mijn eerste gedachte.

 

Vals alarm

Gelukkig was het vals alarm en bleek het om een doodnormale verkoudheid te gaan. Maar het was toch even weer een wake-up call.

Covid-19 is al meer dan een jaar onder ons en gaat waarschijnlijk nooit meer weg. We moeten er dus mee leren leven. En zorgen dat we zo gezond mogelijk blijven zodat Corona maar ook andere virussen zo min mogelijk vat op ons krijgen. Je weerstand verhogen en een sterk immuunsysteem zijn nu belangrijker dan ooit.

 

"Overleven begint bij gezonder eten en leven"

Inmiddels is de wetenschap erachter dat mensen met welvaartsziektes zoals obesitas en diabetes type 2 een grotere kans hebben om...

Verder lezen...

Het ultieme recept voor een relaxte paasbrunch

Mar 31, 2021

Help, nog minder dan een week en dan is het alweer Pasen! Mijn dochtertje zit alweer 3 weken bijna fulltime thuis omdat ze eerst zelf ziek was, toen had de gymmeester Corona en moest de hele klas in quarantaine en nu is de juf ziek en kan er geen vervanging geregeld worden..

Ik weet serieus niet waar ik de tijd vandaan moet halen om naast al het werk dat zich de afgelopen tijd opgestapeld heeft en mijn kind op te vangen plus te homeschoolen ook nog eens een uitgebreide paasbrunch in elkaar te knutselen. En ik heb er ook gewoon geen zin in want ik ben moe van al het geregel de afgelopen tijd.

Dus ga ik het dit jaar lekker simpel houden en laat dat nou net naadloos aansluiten bij de Ayurvedische voedingsleer. Want hoe 'simpeler' je eet, hoe makkelijker je spijsvertering voedsel op kan nemen en omzetten in energie. Plus hoe makkelijker het afvalstoffen en overtollige kilo's kan lozen. Dat noem ik nog eens een win-win situatie!

Daarom maak ik dit jaar een lekkere kheer voor bij de...

Verder lezen...

Vier redenen waarom vasten nu een heel goed idee is

Mar 11, 2021

Een vriendin appte me deze week: "Is het normaal dat ik me enorm opgeblazen voel, alsof ik me helemaal volgestopt heb met eten - terwijl ik helemaal niet zoveel gegeten heb?"

Mijn antwoord: "Ja, dat zou heel goed kunnen." Ik schreef er eerder in dit blog al over. Het is namelijk heel normaal dat in deze tijd van het jaar je eetlust minder wordt. Dat is de natuurlijke reactie van je lichaam om de opgeslagen energie (en extra kilo's) van de afgelopen winter kwijt te raken zodat je weer fris en fit het nieuwe jaar in kan. En daarom is deze periode van het jaar dé ideale periode om te ontgiften en af te vallen.

 

Detox around the equinox

Al duizenden jaren is het voorjaar de tijd om te vasten en te ontgiften en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een koude winter vol met vet en koolhydraatrijk eten en het maakt je klaar voor de warme zomer.. met het bijbehorende korte-broekenweer.

De Kapha-energie die in het voorjaar steeds sterker wordt,...

Verder lezen...

Boost je immuniteit met deze heerlijke soep van zoete aardappel

Mar 04, 2021

Ik krijg de laatste tijd heel veel vragen over wat je nu het beste kan eten om je immuunsysteem te versterken. En dat is niet zo vreemd. Je immuunsysteem bepaalt namelijk of je gezond blijft, ziek wordt en hoe snel je weer herstelt na ziekte. En dat is cruciaal in deze tijd.

 

Ojas: de ziel van een gezond lichaam

In de Ayurveda hebben we het over ojas als we het over ons immuunsysteem hebben. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, check dan hier mijn blog Ama & Ojas: het geheim voor meer energie en een platte buik.

Volgens de Ayurvedische geneeskunst kan je lichaam een stof produceren die beschermt tegen infecties en ziekten, je lichaam in balans houdt en je vitale energie versterkt. Deze stof heet ojas en zorgt voor vitaliteit en weerstand, het houdt je lichaam gezond en versterkt je immuunsysteem.

En daarnaast zorgt Ojas voor emotioneel evenwicht en innerlijke rust - wie wil dat nou niet?! In de Ayurveda wordt ojas wel de ziel van een gezond lichaam...

Verder lezen...

Wat moet je eten in februari? + ontgiftend Kapha-recept

Feb 17, 2021

Nog maar een paar dagen geleden liep ik met een glibberende kleuter aan mijn hand over een bevroren meer en vandaag zit ik zomaar met mijn koffietje in een heerlijk beginnend lentezonnetje. Het kan verkeren..

We zitten nu midden in het Kapha-seizoen. En dat merk je aan alles. Officieel is het nog winter maar de dagen worden langer, de ergste kou is uit de lucht, de vogels beginnen weer te fluiten en de planten op mijn dakterras zitten al in knop.

 

Voorjaar = Kapha-seizoen

Volgens Ayurveda is februari het begin van het Kapha-seizoen. Kapha-dosha is een combinatie van de elementen water en aarde en dat merk je. De droge, koude lucht uit het Vata-seizoen maakt plaats voor warmer en natter weer. De sneeuw smelt en het regent meer waardoor de rivieren buiten hun oevers treden. Je ziet dat de sapstromen weer op gang komen doordat de planten weer in knop komen en de eerste krokusjes hun kopjes voorzichtig boven de grond steken.

En ook in ons lichaam begint de boel weer...

Verder lezen...
1 2 3 4 5 6 7
Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!