Tips voor meer energie in de herfst

Oct 23, 2023

Terwijl ik dit met een kop warme kruidenthee binnen handbereik schrijf, striemt de regen buiten tegen de ramen. De herfst is begonnen. En dat merk je niet alleen aan het weer buiten. Het herfst-seizoen heeft namelijk grote invloed op hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt.

 

Naar binnen keren en loslaten

Na een drukke zomer, waarin we vaak bruisen van energie en veel buiten zijn is het nu letterlijk en figuurlijk tijd om naar binnen te keren. De energie van dit seizoen voelt zwaarder aan en dit kan er voor zorgen dat jij je ook zwaarder of minder energiek voelt. 

In de herfst wordt de lucht kouder en droger en dat merk je ook in je lichaam. Doordat de temperatuur daalt en het kouder en guurder wordt, kan je last krijgen van een droge huid. Je spijsvertering kan grilliger worden, wat je merkt aan een opgeblazen gevoel of constipatie. Of je kan je verstrooid voelen, slechter gaan slapen en een angstig of nerveus gevoel krijgen.

Volgens de Ayurveda is de herfst het seizoen waarin Vata-energie verhoogd. Deze energie is verantwoordelijk voor het verspreiden van ziektes door je lichaam waardoor je in de herfst sneller ziek wordt.

Maar dat hoeft niet. Als je nu goed voor jezelf zorgt en je voeding en leefstijl afstemt op de tijd van het jaar dan zal je lekker in je vel zitten en gezond en vol energie de winter ingaan.

Daarom is het nu tijd om Vata in balans te brengen. Om deze energie in je lichaam in balans te brengen is het heel belangrijk dat je rust en regelmaat aan je dag toevoegt. Hieronder beschrijf ik een paar simpele gewoontes die je helpen om in de herfst je Vata-energie te balanceren. Zo blijf je in balans en voorkom je klachten.

 

Start rustig op

In de herfst worden de dagen korter en de nachten langer. Volg gewoon het ritme van de natuur en zet je wekker wat later dan in de zomer. Of ga een uurtje eerder naar bed. Lief zijn voor jezelf is heel belangrijk in dit seizoen. Sta rustig op en kleed jezelf met warme, natuurlijke materialen (in laagjes!) in warme tinten. En zorg dat je warm blijft. Houd dikke sokken, een warme trui en een zachte deken bij de hand en neem extra veel tijd voor jouw ochtendritueel.

 

Zuchten is gezond

Een rustige en fijne ademhalingstechniek die je in de herfst kunt toepassen is de Nadi Shodana (wisselende neusademhaling). En als je dit te lastig vindt, kan je ook gewoon je adem gebruiken om iets los te laten. Je hebt je ademhaling altijd bij je en die kan je dus ook altijd inzetten. Waar je ook bent; thuis, op het werk, in de auto of zelfs in de rij voor de kassa.. je ademt heel bewust in door de neus en langzaam uit door de mond waarbij je ook echt het gevoel hebt dat je iets mag loslaten. Of het nou fysieke spanning, een gedachte of een gevoel is. Alles wat jou niet dient op dat moment. Sigh it out...

 

Mediteer

Mediteren breng je in het nu, maakt je hoofd rustig, brengt de hartslag omlaag en maakt dat je meer ontspannen door het leven gaat en alles beter aankunt. Als je zelf mediteren lastig vindt, probeer dan eens een geleide meditatie zoals Yoga Nidra. Dit helpt je zenuwstelsel en geest te kalmeren, brengt Vata in balans en is gericht op vertragen en naar binnen keren. Zodat jij kan loslaten wat je niet meer dient.

 

Beweeg op een rustige manier

De herfst is perfect voor lange wandelingen in de natuur, yoga en meditatie. Dit zijn allemaal vormen van beweging waarbij je naar binnen kan keren. Omdat regelmaat heel belangrijk is om Vata te balanceren, beweeg je het liefst elke dag op dezelfde tijd. Wat je in de herfst met bewegen wilt bereiken is ontspannen; oefen daarom rustig en mindful en vooral niet te gehaast.

 

Verwen jezelf met warme olie

Het Sanskriet woord voor olie is sneha. Een andere betekenis van het woord sneha is liefde. Jezelf met warme olie masseren is dus de ultieme daad van zelfliefde. Zelfmassage met warme olie noemen we Abhyanga en is al duizenden jaren een vast onderdeel van de Ayurvedische dagelijkse of ochtendroutine.

Abhyanga kalmeert je zenuwstelsel, versterkt het immuunsysteem, heeft een ontgiftend effect en hydrateert je huid op een liefdevolle manier. Door je huid met verzorgende olie in te smeren ga je de kou en droogte van het herfstweer tegen. Welke olie je gebruikt hangt af van je energie-type en je disbalans.

 

Drink een verwarmend drankje

Om je spijsvertering (die in de herfst langzamer wordt) een oppepper te geven start je de dag het liefst met een warme drank. In de herfst balanceer je Vata met een warme drank met verse gember, die ook je spijsvertering en immuunsysteem een oppepper geeft. Ook kurkuma, venkel, kruidnagel en kaneel zijn verwarmend en brengen Vata-dosha in balans in dit seizoen. Probeer zwarte thee en koffie zoveel mogelijk te vermijden want dat droogt je (nog meer) uit.

 

Neem een warm ontbijt

Tijdens de herfst heeft je lijf vooral zachtheid en warmte nodig. Vermijd daarom koud, droog en licht eten zoals crackers, rijstwafels en fruit met yoghurt of muesli. En kies voor gekookt, voedend, zacht en zoet voedsel. Een warm ontbijt is veel makkelijker te verteren, en je wilt het je lijf zo makkelijk mogelijk maken in de herfst. Maak bijvoorbeeld eens mijn befaamde gestoofde appeltjes met specerijen.

 

Creëer een warm nest

De dagen worden korter en buiten wordt het kouder. Des te belangrijker is het om het binnen warm en knus te maken. Kleed de bank aan met kussens en kleedjes in warme (aarde)tinten, drink warme kruidenthee met gemberkoekjes, creëer warm licht en brand kaarsjes.

 

Laat los

Ik noemde het al eerder; de herfst is de tijd van het jaar om naar binnen te keren en om los te laten wat je niet meer dient. Loslaten maakt je letterlijk en figuurlijk lichter en het creëert ruimte voor nieuwe dingen. Wat heb jij het afgelopen half jaar gedaan en geleerd, wat neem je mee en waar ben je dankbaar voor? En van welke zorgen, gevoelens en emoties wil je afstand nemen? Maak er een loslaat-ritueel van. Pak pen en papier, steek een kaarsje aan en stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe voel ik me qua gezondheid en energie?
  • Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan en geleerd waar ik dankbaar voor ben?
  • Wat had ik dit jaar willen doen en hoe staat het daar nu mee?
  • Wat mag ik loslaten (spullen, gevoelens, gedachtes, mensen, situaties)?
  • Wat wil ik dit jaar nog doen of bereiken?

Schrijf dit allemaal op, lees het nog eens over en verbrand het papier (op een veilige manier natuurlijk!) zodat je het ook echt kan loslaten. 

 

Wil jij dat ik je help met een persoonlijk ochtendritueel dat in 10 minuten per dag je leven kan veranderen? 👇

 

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!