De échte oorzaak van hormonale disbalans tijdens de menopauze

Jul 09, 2025

De afgelopen tijd merk ik dat mijn lichaam, energie en emoties anders aanvoelen dan vroeger. Ik wordt 's nachts regelmatig zwetend wakker door een opvlieger waardoor ik de volgende dag minder helder en energiek ben dan ik gewend ben. En waar ik vroeger met gemak dagen vol kon plannen en oneindig kon doorbeuken, voel ik nu veel sterker de behoefte aan rust, ruimte en zachtheid. 

Volgens de filosofie van Ayurveda is dit volkomen logisch: ik bevind me niet meer in de Pitta-fase van mijn leven, vol actie, ambitie en creatiekracht -nodig om babies en/of carriere te maken maar in de Vata-fase waarin verstilling, reflectie en innerlijke wijsheid steeds belangrijker worden. De fase waarin je niet langer alles op wilskracht doet, maar waarin je juist wordt uitgenodigd om vanuit rust te zijn.

En dat brengt veranderingen met zich mee – fysiek, mentaal én emotioneel.

 

Een nieuwe levensfase vraagt om een nieuw ritme

Ik ben daarom opnieuw de boeken in gedoken, en in het boek van Dr. Claudia Welch over hormonen en stress vond ik een hele duidelijke uitleg over wat er nu in mijn lichaam (en geest) gebeurt.

In heldere taal legt dr. Welch uit wat er hormonaal verandert naarmate we ouder worden – en waarom zoveel vrouwen in deze levensfase klachten krijgen. Van opvliegers en slapeloosheid tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, nachtzweten, vaginale droogte, en zelfs ernstigere zaken zoals osteoporose, hart- en vaatziekten en borstkanker.

 

Yin & Yang hormonen: een disbalans veroorzaakt door stress

Welch beschrijft dat we naarmate we ouder worden, we steeds minder vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron aanmaken. Dit zijn onze yin hormonen die ervoor zorgen dat ons lichaam gesmeerd, gevoed en opgebouwd kan worden (ideaal om babies te maken!). 

En deze hormonen doen nog iets heel belangrijks: ze houden onze mannelijke hormonen zoals adrenaline en cortisol in balans. Dit zijn onze yang, ofwel stress hormonen.

Maar minder yin betekent automatisch: relatief meer yang. Oftewel: meer stress. En hoe meer stress, hoe meer reserves (en yin-hormonen) je lichaam aanspreekt. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal van meer stress én heftiger overgangsklachten. 

En nu worden onze stresshormonen tegenwoordig toch al veel te vaak en teveel getriggerd waardoor we constant in een vecht-of-vlucht modus zitten en voelen we ons gestrest, gespannen, onder druk gezet en gevangen in een leven waarin we niet willen leven.

 

Wat Ayurveda zegt over de menopauze

Volgens de Ayurveda is deze periode een hele belangrijke fase in elk vrouwenleven. Een keerpunt. En vooral een uitnodiging om het anders te gaan doen. 

Tot nu toe was het vanzelfsprekend om je te richten op opleiding, werk, gezin en je plek in de wereld. Maar nu is het moment gekomen om die energie naar binnen te keren – om een niveau dieper te gaan, die van je ziel en van je diepste verlangens.

Dit is een fase waarin je de kans krijgt om te ontdekken wie je werkelijk bent – los van conditioneringen, rollen, verwachtingen en verplichtingen. Niet door nog meer te doen, maar juist om het anders te gaan doen.

Volgens Ayurveda zijn de drie grootste oorzaken van stress:

  1. Verkeerde voeding

  2. Een leefstijl die niet past bij jouw natuurlijke ritme

  3. Leven tegen je ware natuur in

Als je dus op dezelfde manier blijft leven als toen je 20 of 30 was, put je jezelf uit.
Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel.

 

De menopauze is geen einde – maar een nieuw begin

In de Ayurveda wordt de menopauze niet gezien als een verlies van iets, maar als een natuurlijk keerpunt in een vrouwelijk leven waarin heel veel te winnen valt. Een overgang van doen naar zijn. Van naar buiten gericht, naar naar binnen keren. Van kennis naar wijsheid.

dit is een tijd waarin je de kans krijgt om opnieuw af te stemmen en jezelf af te vragen:
– Wat past er nog bij mij?
– Waar loop ik op leeg?
– Wat voedt mij écht?

 

De oplossing is niet de zoveelste quick fix 

Volgens zowel Dr. Welch als de Ayurveda ligt de oplossing lang niet altijd in supplementen of hormoontherapie maar moet je je eerst richten op het versterken van de drie pijlers van gezondheid:

  • Voeding die je lichaam ondersteunt in deze fase

  • Leefstijl die past bij jouw veranderende energie

  • Stressmanagement dat verder gaat dan ademhalingsoefeningen – maar ook gaat over keuzes maken die wérkelijk kloppen met wie jij bent

Pas als dat niet werkt, kan je kijken of supplementen of hormonen (tijdelijk) verlichting kunnen brengen.

 

En daar help ik je graag bij

In mijn coaching en trajecten help ik je niet aan de volgende quick fix, wonderpil of toverformule. Maar wel met afstemmen, voelen en kiezen wat bij jou past – fysiek, mentaal, emotioneel én spiritueel.

Zodat je deze levensfase niet alleen maar doorkomt, maar als mooi, krachtig en vervullend ervaart. Niet door meer te doen, maar door anders te zijn.

 

Meer weten?

Ik heb een online coachingsessie opgenomen die je gratis kan volgen. Lekker in je eigen tempo, waar en wanneer je wil.

Voor als je voelt dat er méér in je zit.
Als je weet dat het anders mag.
En als je klaar bent voor een nieuwe fase vol rust, richting en balans.

👉 Klik hier om de sessie gratis te bekijken

 

Gratis videoreeks Rest & Reset


 

Stap uit de rat race en dompel jezelf onder in een gevoel van diepe ontspanning. Wat overblijft is rust in je hoofd. En ruimte voor dat wat er écht toe doet.

In drie korte video's laat ik je stap voor stap zien hoe jij rust in je hoofd, je lijf en leven uitnodigt.

Niet door nog harder je best te doen of nog meer te proberen, maar juist door minder te doen.

Na deze videoreeks weet jij precies wat je moet doen om  je licht, ontspannen en energiek te voelen. Op een manier die past bij jou.

3 gratis video’s | totale tijdsbesteding 15 min | meteen te volgen

 

Ja, graag!