Zo maak je van je koffiepauze een meditatiemoment

Apr 20, 2023
Als je me kent dan weet je dat ik gek ben op mijn ochtendkoffietje. Voor mij begint de dag pas echt nadat ik mijn latte met havermelk op heb :)
 
En je weet dan ook dat ik een voorstander ben van een simpel maar effectief ochtendritueel (klik hier om gratis mijn 10 minuten ochtendritueel te downloaden). Onlangs heb ik iets nieuws aan mijn ochtendritueel toegevoegd. 
 
Ik vind het namelijk heel fijn om 's ochtends te mediteren, maar er zijn ook altijd nog 1000 andere dingen te doen… inclusief koffie drinken :) Dus ik dacht: laat ik het aangename met het nuttige combineren en van mijn koffiepauze een meditatie maken.
 
Want hoe mooi zou het zijn als ik mijn ochtendkoffie zou kunnen gebruiken om meer te doen dan me alleen maar wakker te maken? Wat als ik het zou kunnen gebruiken om me te helpen ontspannen en mediteren?
 
Ja dat lees je goed, je kunt je ochtendkoffie gebruiken als een manier om mindfulness en meditatie te oefenen. Het is namelijk een hele eenvoudige en snelle manier om je dag kalm, helder en gefocust te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een kopje koffie en een paar minuten van je tijd.
 
Dus als jij je dag goed wil beginnen, zonder daar extra tijd voor vrij te maken of moeite voor te doen (of als je mediteren lastig vindt) dan is een ochtendkoffie-meditatie toevoegen aan je ochtendritueel de perfecte oplossing.
 
 

Begin je dag kalm, helder en gefocust

Deze meditatie is een eenvoudige en effectieve manier om je dag met een heldere en gefocuste geest te beginnen. Het is een geweldige manier om de toon te zetten voor de rest van de dag en jezelf een momentje van rust en ontspanning te gunnen. En je kan dit natuurlijk ook met thee doen :)
 
Wetenschappelijk onderzoek wijst keer op keer uit dat de voordelen van mediteren enorm zijn. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, je bloeddruk te verlagen, je concentratie te verbeteren en je algehele gevoel van welzijn te vergroten. Het kan ook helpen om je creativiteit een boost te geven en je de duidelijkheid en focus te geven die je nodig hebt voor de rest van de dag. 
 
Maar we zijn nu eenmaal niet allemaal yogi's die in alle rust boven op een berg kunnen gaan zitten mediteren. En daarom is een ochtendkoffie-meditatie zo fijn. Je hoeft er namelijk niet voor te kunnen mediteren en je hoeft er geen extra tijd voor vrij te maken. Terwijl je er wel de vruchten van plukt.
 
De sleutel tot deze meditatie is om je te concentreren op het huidige moment. Neem dus echt even de tijd om het moment te waarderen en je bewust te zijn van je omgeving. 
 

Koffiemeditatie in 5 stappen 

Stap 1: Begin met het zetten van je koffie. Of je nu een percolator, een Nespresso of een ouderwets koffiezetapparaat gebruikt, neem de tijd en geniet van het proces. Luister naar het pruttelende geluid, let op de geur die vrijkomt, kijk naar de kleur en de stoom van de koffie als je hem inschenkt en voel het kopje warm worden in je handen. 
 
Stap 2: Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Breng je aandacht naar je lichaam en vraag jezelf af hoe je je voelt. Voel je je gespannen of relaxed? En waar voel je dat precies? Merk eventuele spanningen of benauwdheid op en ontspan ze bewust. Terwijl je uitademt, stel je voor dat alle stress of zorgen je lichaam verlaten.
 
Stap 3: Breng het kopje naar je gezicht en snuif het koffie aroma op. Haal dan een paar keer langzaam en diep adem. Stel je bij het inademen voor hoe de geur van de koffie je lichaam binnendringt en je geest kalmeert.
 
Stap 4: Neem vervolgens een slokje van je koffie en proef de smaak. Merk op hoe de warmte van de vloeistof zich door je lichaam verspreidt en je helpt te ontspannen. Let op de sensatie van de hete vloeistof terwijl deze langs je lippen en door je keel gaat. Let op de smaak en textuur van de koffie. Neem de tijd om het aroma van de koffie te waarderen en let op de subtiele smaaktonen en hoe ze je laten voelen. 
 
Stap 5: Neem ten slotte even de tijd om na te denken over de dag die voor je ligt. Zie voor je dat je de dag ontspannen en met gemak doorkomt.
 
Als je klaar bent, open dan je ogen en neem nog een paar slokjes van je koffie. Als het goed is, voel je je verfrist en klaar om je dag te beginnen!
 

Wil jij de checklist van mijn 10 minuten ochtendritueel ontvangen? Klik dan hier.

Close

50% Complete

Blijf op de hoogte!

Sluit je aan bij mijn meer dan 21.000 volgers en meld je hier aan voor gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen.