Instant geluk met dit hartverwarmende drankje

ayurvedische recepten voor de westerse keuken golden milk gouden melk purpose ziel Mar 07, 2023
Gisteren ging ik met een vriendin wat drinken en omdat ik 's middags geen koffie drink bestelde ik een 'gezonde' Chai latte. Maar die was zo mierzoet dat ik thuis even heb opgezocht wat er allemaal in zo'n kant-en-klaar mixdrankje zit. Hier komt het, niet schrikken: Suiker, maltodextrine, kokosnootolie, zwarte thee 4%, smaken, MILK-eiwit, antioxidant: E340, emulgator: E471, E322 (SOY lecithine), antiklontermiddel: E341. Eeeeeeh, wat?! 
 
En dan te bedenken dat dit vaak wordt aangeprezen als gezond alternatief voor koffie. Zo zie je maar; altijd eerst goed de bijsluiter lezen voordat je iets koopt. Of nog beter: koop het niet kant-en-klaar maak het gewoon zelf. Dan weet je precies wat erin zit en dat is ook nog een stuk goedkoper. Lees snel door voor mijn recept voor gouden melk en waarom het zo goed voor je is. 
 
Elke keer als ik een kopje gouden melk voor mezelf maak dan heb ik een klein geluksmomentje. Het voelt zo lekker om goed voor mezelf te zorgen en mijn lichaam te voeden met pure ingrediënten in plaats van te vullen met kant-en-klare rommel. En daarom deel ik met liefde mijn recept voor mijn geluksmomentje met je via dit blog. Want wie wil er nou niet gelukkig zijn?
 

Wat maakt jou gelukkig?

Iedereen wil gelukkig zijn. In de liefde, in je werk, in je relaties en met jezelf. Voor mij betekent geluk dat ik fysiek en mentaal goed in mijn vel zit en dat ik mijn verlangens kan volgen. Wat is geluk voor jou? Wanneer voel jij je écht gelukkig? Heb je je dat wel eens afgevraagd?
 
Er is trouwens een groot verschil tussen wat je denkt dat je gelukkig maakt en dat wat je daadwerkelijk gelukkig maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijk dat het overgrote deel van de mensheid denkt dat ze gelukkig worden van een 'goede' baan (met aanzien en een hoog salaris), veel geld, mooie spullen, de perfecte partner en er goed uitzien.
 
Maar wat blijkt... al deze zaken maken je uiteindelijk helemaal niet zo gelukkig. Uit het onderzoek dat hiernaar gedaan is, blijkt dat dat geluksgevoel vaak maar van korte duur. Sterker nog, nadat we dit bereikt hebben zijn we vaak juist ongelukkiger dan daarvoor. Want zodra je die goede baan hebt, meer geld verdient, die nieuwe auto of lippen of de perfecte partner hebt is er alweer een nieuwere, verbeterde versie op de markt die je nog liever wil hebben...
 

De shortcut naar geluk: voel je goed

En daarom kan je veel beter -in plaats van te streven naar wat je denkt dat je gelukkig zal maken- ervoor kiezen om je NU goed te voelen. Op elk moment van de dag. Maar hoe doe je dat dan vraag je je misschien af? Zoals ik het zie zijn er drie hoofdingrediënten om je op elk moment van de dag goed te voelen.
 
 

1. Voed je lichaam; de basis

Waar voed jij je lichaam mee? In mijn ogen zijn voeding en leefstijl het beste startpunt om je goed te voelen. Want wat je eet, hoeveel je slaapt en in welke mate je beweegt heeft direct invloed op hoe je je voelt. Als je de verkeerde dingen eet, elke avond te laat naar bed gaat, te weinig (of te extreem!) beweegt dan is het onmogelijk om je goed te voelen. Gelukkig is je lichaam heel intelligent en communiceert het de hele dag door met je. Heb je bepaalde klachten of zit je niet lekker in je vel? Dan probeert je lichaam je iets te vertellen. Mijn eerste advies is dan ook altijd om eerst goed naar je lichaam te luisteren en eens kritisch te kijken naar je voeding en leefstijl. Waar voed jij je lichaam mee? 
 
Wil je weten wat ik adviseer rondom voeding en leefstijl, kijk dan rond op mijn site of volg mijn workshop Ontdek je Dosha. Klik hier om er meer over te lezen.
 

2. Voed je geest; mind over matter

Waar voed jij je geest mee? Wat laat jij op een dag allemaal bij je binnenkomen? Waar kijk je naar, waar luister je naar, wat denk je? Kijk jij naar gewelddadige films, volg je de hele dag het nieuws of laat jij je liever inspireren door een goed boek? Heb je de hele dag de radio (inclusief die irritante reclameblokken) op de achtergrond aanstaan of luister je bewust naar mooie rustgevende muziek? Heb je goede gesprekken met vrienden of zit jij jezelf elke dag op social media te vergelijken met anderen? Wat denk je en welke verhalen vertel jij jezelf?

Je geest is sterker dan je lichaam. Denk maar aan het placebo-effect waarbij proefpersonen die een neppil of -behandeling krijgen zich ook beter voelen. Want dat wat je gelooft, beinvloedt de werkelijkheid. Selffullfilliing prophecies en doemdenken werkt net zo; als jij denkt dat iets niet gaat lukken dan gaat het vaak ook niet lukken. Dat is de kracht van je gedachten. Voed je geest dus met positieve gedachtes en overtuigingen zodat je mentaal lekker in je vel zit.

Vind je dit interessant lees dan ook mijn blog: De kracht van je gedachten.
 

3. Voed je ziel; het geheime ingredient 

En last but not least: Waar voed jij je ziel mee? Hier komt het geheime ingrediënt om de hoek kijken; jouw ziel. Die heeft namelijk ook voeding nodig. Vraag je dus eens af of jouw ziel wel voldoende voeding krijgt. Nu vraag je je misschien af hoe je dat dan doet; je ziel voeden. Dat is eigenlijk heel simpel. Je voedt je ziel met dat wat jou vervulling geeft. Daarmee bedoel ik datgene wat je intens en diep blij en gelukkig maakt. Jouw passie, jouw purpose, jouw Ikigai of Dharma - hoe je het ook wil noemen.

Wat dat is, is voor iedereen anders maar het heeft altijd te maken met een gevoel van voldoening. En dan bedoel ik niet het gevoel van voldoening dat je krijgt als je een bonbon in je mond stopt, een middagje hebt geshopt of lekker naar de film bent geweest. Dit is vluchtig vermaak en komt van buitenaf. Vervulling komt van binnenuit en gaat over zijn en niet over doen. Het gaat over wie jij bent en wat betekenis geeft aan jouw leven.

Wil je hier meer over weten? Hier lees je er meer over.

 

Wanneer ben jij zielsgelukkig? 

Ik voel me gelukkig als ik mijn passie kan volgen; dat wat mijn ziel blij maakt. En dan heb ik het dus niet over plezier maken, maar over een gevoel van diepe voldoening ervaren. Dat gevoel ervaar ik als ik mijn unieke talenten kan inzetten om anderen te helpen.

Ik doe dit onder andere door de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid te bestuderen en op een praktische manier door te geven. Om mezelf en de mensen om me heen eraan te herinneren hoe we beter voor onszelf en de planeet kunnen zorgen. En zodat we meer uit dit (enige en kostbare) leven dat we hebben gekregen kunnen halen. Dit is mijn Dharma, mijn levensdoel. Hier gaat mijn hart van zingen en dit kan ik elke dag, de hele dag door doen zonder dat het me enige moeite kost. Als ik mijn passie volg dan voel ik me gelukkig.

 

Waar gaat jouw hart van zingen?

Ik ben heel benieuwd: waar gaat jouw hart van zingen? En als je nu denkt: "ja maar, ik weet eigenlijk helemaal niet goed waar ik blij van wordt" neem dan de komende week elke dag een paar minuten de tijd om contact te maken met je hart. Je vindt het antwoord in de stilte. En je kan er vandaag al heel simpel mee beginnen. Maak een lekker kopje gouden melk, leg je telefoon even weg en maak contact met je hart, al is het maar een paar minuutjes. Je ziel communiceert met je door je gevoelens en emoties. Die wijzen je de weg naar jouw bestemming. Wat wil jij echt? Wat is jouw zuivere verlangen? Je hart vertelt het je.

 

Mijn recept voor Gouden melk

Gouden melk is een eeuwenoud Ayurvedisch drankje dat steeds populairder wordt en ook nog eens heel gezond is. Het belangrijkste ingrediënt is Kurkuma. Kurkuma (of geelwortel) staat bekend om zijn krachtige eigenschappen. Het werkt ontstekingsremmend, het ontgift en beschermt de lever, het bevordert de spijsvertering en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Kurkuma bevat curcumine, een polyphenol dat 150 therapeutische werkingen kent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Curcumine ervoor kan zorgen dat sommige kankercellen minder snel groeien en dat het bescherming kan bieden tegen het ontstaan van bepaalde soorten kanker. Ook patiënten met Alzheimer kunnen gunstig reageren op regelmatige inname van Kurkuma.

Kurkuma is een typische Ayurvedische remedie en deze natuurlijk anti-oxidant kan vaak chronische aandoeningen zoals spijsverteringsstoornissen, artritis, bloedsuikerschommelingen, gebrekkige doorbloeding en astma genezen. Maar dan moet je het wel dagelijks gebruiken, en dat is nog niet zo makkelijk..

De lekkerste en makkelijkste manier om aan een dagelijkse portie kurkuma te komen is een kopje Gouden melk maken. Het liefst ‘s ochtends voor het ontbijt of ‘s avonds voor het slapen. Kurkuma is rustgevend dus dit drankje is ook een prima natuurlijk slaapmiddel!

Ingrediënten
1 kopje (noten)melk
1/2 tl biologische kurkuma longa
1/4 tl kaneel
1/4 tl kardamom
snufje nootmuskaat
snufje versgemalen peper
1/2 el ghee of kokosolie
Optioneel: rauwe honing of maple syrup naar smaak

Verwarm langzaam de melk met de specerijen. Voeg daarna de ghee of olie toe en wat honing of maple syrup. Als je honing gebruikt, wacht dan tot de melk wat afgekoeld is, zodat je de goede eigenschappen van de honing behoudt. Door het toevoegen van zwarte peper en wat vet, wordt de opname van curcumine in je lichaam tot wel 1000 maal verhoogt. 

Enjoy!

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!