De shortcut naar geluk: Zo krijg je rust in je hoofd en in je lijf

Jan 16, 2024

Toen ik meer dan 10 jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam met Ayurveda had ik nooit gedacht dat het me zoveel zou brengen.

Wat begon als een simpele zoektocht om van mijn lichamelijke klachten af te komen, is inmiddels uitgegroeid tot een methode waarmee ik duizenden anderen heb geholpen om weer lekker in hun vel te zitten.

De afgelopen jaren ben ik tijdens mijn werk als Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach tot een belangrijk inzicht gekomen. Namelijk dat we niet alleen uit een lichaam en een geest bestaan, maar ook uit een ziel.

Dit klinkt misschien heel zweverig, maar dat is het niet. Zowel alle oude Oosterse wijsheidstradities als de Westerse wetenschap tonen keer op keer aan dat goed voor jezelf zorgen op fysiek, mentaal én spiritueel gebied cruciaal is voor een goede gezondheid en een gelukkig leven.

Als je lichaam, geest en ziel met elkaar in balans brengt ontstaat er magie.

Want je kan je lichaam voeden met het gezondste eten dat je kan vinden en je geest vullen met de meest positieve gedachtes die je kan bedenken, als je niet ook je ziel voedt dan negeer je een cruciaal onderdeel van jezelf.

Jouw ziel is namelijk wie jij écht bent en zij weet precies wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Ik noem dit ook wel jouw eigen-wijsheid of innerlijke expert.

In dit blog leg ik je uit hoe dit eeuwenoude principe werkt en deel ik met je:

  • wat de drie hoofdingrediënten (+ het geheime ingrediënt) zijn om je op elk moment van de dag goed te voelen 
  • hoe je inzicht krijgt in wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten (en dat is vaak heel iets anders dan je nu denkt)
  • wat je zelf kan doen om je lichaam, geest en ziel te voeden 

 

De shortcut naar geluk

Iedereen wil gelukkig zijn. In de liefde, in je werk, in je relaties en met jezelf. Voor mij betekent geluk dat ik fysiek en mentaal goed in mijn vel zit en dat ik mijn verlangens kan volgen. Wat is geluk voor jou? Wanneer voel jij je écht gelukkig? Heb je je dat wel eens afgevraagd?

Maar er is een groot verschil tussen wat je denkt dat je gelukkig maakt en dat wat je daadwerkelijk gelukkig maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijk dat het overgrote deel van de mensheid denkt dat ze gelukkig worden van een 'goede' baan (met aanzien en een hoog salaris), veel geld, mooie spullen, de perfecte partner en er goed uitzien.
 
Maar wat blijkt... al deze zaken maken je uiteindelijk helemaal niet zo gelukkig. Uit het onderzoek dat hiernaar gedaan is, blijkt dat dat geluksgevoel vaak maar van korte duur. Sterker nog, nadat we dit bereikt hebben zijn we vaak juist ongelukkiger dan daarvoor. Want zodra je die goede baan hebt, meer geld verdient, die nieuwe auto of lippen of de perfecte partner hebt is er alweer een nieuwere, verbeterde versie op de markt die je nog liever wil hebben...
 
En daarom kan je veel beter -in plaats van te streven naar wat je denkt dat je gelukkig zal maken- ervoor kiezen om je NU goed te voelen. Op elk moment van de dag. Maar hoe doe je dat dan vraag je je misschien af? Zoals ik het zie zijn er drie hoofdingrediënten om je op elk moment van de dag goed te voelen.
 
 

1. Voed je lichaam; de basis

Waar voed jij je lichaam mee? In mijn ogen zijn voeding en leefstijl het beste startpunt om je goed te voelen. Want wat je eet, hoeveel je slaapt en in welke mate je beweegt heeft direct invloed op hoe je je voelt. Als je de verkeerde dingen eet, elke avond te laat naar bed gaat, te weinig (of te extreem!) beweegt dan is het onmogelijk om je goed te voelen. Gelukkig is je lichaam heel intelligent en communiceert het de hele dag door met je. Heb je bepaalde klachten of zit je niet lekker in je vel? Dan probeert je lichaam je iets te vertellen. Mijn eerste advies is dan ook altijd om eerst goed naar je lichaam te luisteren en eens kritisch te kijken naar je voeding en leefstijl. Waar voed jij je lichaam mee? 
 
Wil je weten wat ik adviseer rondom voeding en leefstijl, kijk dan rond op mijn site of volg mijn workshop Ontdek je Dosha. Klik hier om er meer over te lezen.
 

2. Voed je geest; mind over matter

Waar voed jij je geest mee? Wat laat jij op een dag allemaal bij je binnenkomen? Waar kijk je naar, waar luister je naar, wat denk je? Kijk jij naar gewelddadige films, volg je de hele dag het nieuws of laat jij je liever inspireren door een goed boek? Heb je de hele dag de radio (inclusief die irritante reclameblokken) op de achtergrond aanstaan of luister je bewust naar mooie rustgevende muziek? Heb je goede gesprekken met vrienden of zit jij jezelf elke dag op social media te vergelijken met anderen? Wat denk je en welke verhalen vertel jij jezelf?

Je geest is sterker dan je lichaam. Denk maar aan het placebo-effect waarbij proefpersonen die een neppil of -behandeling krijgen zich ook beter voelen. Want dat wat je gelooft, beinvloedt de werkelijkheid. Selffullfilliing prophecies en doemdenken werkt net zo; als jij denkt dat iets niet gaat lukken dan gaat het vaak ook niet lukken. Dat is de kracht van je gedachten. Voed je geest dus met positieve gedachtes en overtuigingen zodat je mentaal lekker in je vel zit.

Vind je dit interessant lees dan ook mijn blog: De kracht van je gedachten.
 

3. Voed je ziel; het geheime ingredient 

En last but not least: Waar voed jij je ziel mee? Hier komt het geheime ingrediënt om de hoek kijken; jouw ziel. Die heeft namelijk ook voeding nodig. Vraag je dus eens af of jouw ziel wel voldoende voeding krijgt. Nu vraag je je misschien af hoe je dat dan doet; je ziel voeden. Dat is eigenlijk heel simpel. Je voedt je ziel met dat wat jou vervulling geeft. Daarmee bedoel ik datgene wat je intens en diep blij en gelukkig maakt. Jouw passie, jouw purpose, jouw Ikigai of Dharma - hoe je het ook wil noemen.

Wat dat is, is voor iedereen anders maar het heeft altijd te maken met een gevoel van voldoening. En dan bedoel ik niet het gevoel van voldoening dat je krijgt als je een bonbon in je mond stopt, een middagje hebt geshopt of lekker naar de film bent geweest. Dit is vluchtig vermaak en komt van buitenaf. Vervulling komt van binnenuit en gaat over zijn en niet over doen. Het gaat over wie jij bent en wat betekenis geeft aan jouw leven.

Wil je hier meer over weten? Hier lees je er meer over.

 

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, n√≥g harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput?¬†Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven¬†en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie cre√ęert voor de dingen die er √©cht toe doen.

Ja, dat wil ik!