Vijf manieren om je dag rustig te beginnen

Jun 14, 2023
Om te voorkomen dat ik na het wakker worden meteen in de stress schiet, begin ik altijd bewust met een ochtendritueel. Want ik heb gemerkt dat hoe ik mijn ochtend begin, voor een groot deel bepaalt hoe de rest van mijn dag verloopt. Als ik al gestrest begin, dan verloopt de rest van de dag meestal ook chaotisch. Als ik 's ochtends rustig begin, dan verloopt de rest van de dag veel soepeler. In dit blog leg ik je uit hoe dat werkt.
 

Begin je dag goed 

De Ayurveda hecht veel belang aan routine. Het hebben van een dagelijkse routine is heel belangrijk voor je gezondheid. Deze gewoontes zijn namelijk goed voor het reguleren van je biologische klok en ze stimuleren je spijsvertering waardoor je lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen en gifstoffen beter kan uitscheiden.

Een goed uitgevoerde routine voorkomt keuzestress en geeft rust. Dit noemen we in de Ayurveda dinacharya. 

Een goede ochtendroutine is heel belangrijk. Zonder dit ritueel vlak na het wakker worden krijg je je lichaam niet goed in balans. Dat merk je doordat je je de hele dag onrustig of vermoeid voelt. Je kent dat gevoel vast wel... In de Ayurveda is het begin van de dag een belangrijk moment. Want als je je dag goed begint, dan verloopt de rest van de dag ook een stuk beter.

Maar wat is een goed begin vraag je je misschien af..? Volgens de Ayurveda ziet een ideale ochtendroutine er zo uit:

 • Sta op voor zonsopgang 
 • Ga naar de wc
 • Neem de tijd voor meditatie en reflectie op de dag die voor je ligt 
 • Was je gezicht, mond en ogen
 • Schraap je tong
 • Drink een glas lauw water
 • Spoel je mond met sesamolie (oil pulling)
 • Smeer de binnenkant van je neus en evt. je oren in met sesamolie (Nasya)
 • Beweeg; doe wat yoga-oefeningen of ga wandelen
 • Masseer jezelf met warme sesamolie (Abhyanga)
 • Neem een douche of bad
 • Kleed je aan met natuurlijk materialen, passend bij het seizoen
 • Maak je klaar voor het ontbijt

Met dit ritueel ben je wel zo'n 2 uurtjes zoet. In de ideale wereld hebben we hier allemaal elke dag de tijd voor (dat lijkt me echt héérlijk!) maar de realiteit is dat we vaak ook nog kinderen moeten voeden/aankleden/naar school brengen en zelf op tijd op ons werk moeten zijn.

 

Keep it simple

En daarom raad ik je aan om het zo simpel mogelijk te maken. En dat je zelf uitvindt wat werkt voor jou. Want we zijn allemaal anders en wat werkt voor mij hoeft niet per sé ook te werken voor jou.

Dit is één van de pijlers uit de Ayurveda: iedereen is uniek en een 'one size fits all' aanpak werkt nu eenmaal niet, juist omdat we allemaal zo verschillend zijn. (Als dit helemaal nieuw voor je is, doe dan zeker even mijn dosha-test.)

En omdat we allemaal uniek zijn, is het zo belangrijk om jezelf goed te kennen én naar jezelf te luisteren. Want als jij de regels gaat volgen van een ander, dan levert dat alleen maar (nog meer) stress en frustratie op. En dat willen we natuurlijk niet :)

Kies daarom zelf welke gewoontes jij in jouw ochtendroutine op wil nemen omdat die bij jou en jouw situatie op dit moment passen (en niet omdat het volgens de Ayurveda 'zo hoort').

 

Stap #1 Luister naar je intuitie

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is luisteren naar je intuïtie. Jouw intuïtie woont in jouw lichaam en geeft je door middel van subtiele (en minder subtiele) signalen aan wat goed is voor jouw en wat niet goed voor jou is. Daarom noem ik het lichaam ook wel een waarheidsmachine genoemd. Maar om deze te kunnen horen moet je eerst stil worden en luisteren.

"Listen to your body when it whispers before you have to hear it scream."

Dus in plaats van meteen naar je telefoon te grijpen zodra je wakker wordt en je onder te dompelen in de stress van werkmails, ellende op het nieuws of jezelf te vergelijken met onhaalbare (schoonheids)idealen op de socials kan je er ook voor kiezen om je dag in stilte te beginnen. Dit zorgt ervoor dat jij je dag kalm en met een goed gevoel begint. 

Dit zijn een paar dingen die je kan doen:

 • Probeer je te herinneren wat je gedroomd hebt en schrijf dat eventueel op.
 • Doe een bodyscan door van de top van je hoofd naar het puntje van je tenen te scannen en vraag je jezelf af: hoe voel ik me nu? Wat voel ik en waar voel ik dat precies? En schrijf dat het liefst op.
 • Vraag jezelf af: Hoe wil ik me vandaag voelen? En hoe wil ik me voelen als ik vanavond naar bed ga? Welke fijne dingen heb ik dan allemaal meegemaakt en waar ben ik dan dankbaar voor? Schrijf dat op.
 • Zet een intentie voor de dag waarin je voor je ziet hoe goed je dag verloopt en benoem daarin hoe goed je voelt. En schrijf dat op.
 • Doe een (geleide) meditatie en/of ademhalingsoefening. Dit hoef je niet op te schrijven ;)

Een dagboek bijhouden (zoals dit 6 minuten dagboek) kan je hier enorm bij helpen. Want door het op te schrijven veranker je deze positieve intenties nog dieper in jezelf waardoor er andere positieve gedachten en gewoontes ontstaan. En die helpen je om je meteen fijner te voelen.

En onthoud: je hoeft het echt niet allemaal te doen! Kies gewoon 1 ding uit dat werkt voor jou en ga dat een tijdje doen. Dan kan je dat later altijd nog uitbreiden als je wil. Maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk :)

 

In 7 dagen van stress naar rust

Om je te helpen een simpel ochtendritueel te ontwikkelen dat 100% bij jou past, heb je de juiste kennis en tools nodig. En daarom heb ik een minicursus ontwikkeld waarin ik je help de kracht te ontdekken van een simpel ochtendritueel waarmee jij je dag goed begint (én eindigt). Een ochtendritueel dat werkt voor jou op dit moment van jouw leven. Klik hier om je gratis in te inschrijven. Let op: dit is een tijdelijke aanbieding!

Zet vandaag nog de knop om en transformeer je ochtenden van hectisch en gestrest naar een rustig en gefocust begin van de dag. Zodat jij jouw volledige potentieel kan leven đź’›

Gratis mini-cursus: Van stress naar rust

 

Begin je dag goed. Ontdek de kracht van een simpel ochtendritueel en transformeer je ochtenden van hectisch en gestresst naar een rustig en gefocust begin van de dag. Zodat jij vanuit deze rust meer balans, tijd voor jezelf en helderheid creëert.

Jaaaaa, dat wil ik!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en updates! 

 

Schrijf je in en ontvang gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen:

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en ik deel ze met niemand.