De ultieme vorm van zelfliefde

Jun 19, 2023

Een goede ochtendroutine heeft alles te maken met selfcare, of in goed Nederlands: zelfzorg. Goed zorgen voor jezelf; jezelf aandacht, tijd en liefde gunnen is mega-belangrijk. En hoewel dat misschien logisch klinkt, blijkt dat in de praktijk vaak knap lastig (ik spreek uit ervaring...).

 

Nog éven Netflixen...

Want wie herkent dit niet? Die fijne sportles wéér afzeggen omdat andere dingen voorgaan.  Terwijl je eigenlijk hartstikke moe bent toch nog even die Netflix-serie afkijken. De volgende ochtend te laat opstaan omdat je zo moe bent. Zodra je wakker bent meteen door het nieuws of je socials scrollen. Daarna snel onder de douche springen en vervolgens je ontbijt achter je telefoon opeten. En als je niet oppast, je lunch ook... in plaats van de tijd nemen voor een gezonde maaltijd. 

Dat kan zoveel beter. Helemaal als je nagaat dat volgens de Ayurvedische leer een dagelijkse routine cruciaal is om je lichaam, geest én je bewustzijn op een hoger niveau te brengen. En daarom is selfcare zo belangrijk.

 

Abhyanga: Het geheime wapen uit de Ayurveda

De ultieme vorm van selfcare is volgens de Ayurveda massage met warme olie. Dit noemen we abhyanga en deze techniek is al duizenden jaren een vast onderdeel van de Ayurvedische dagelijkse (ochtend)routine. 

Abhyanga is een eeuwenoude techniek van massage met warme olie die gifstoffen verwijdert, ontspant en je lichaam en geest verjongt. De beste massageolie is verwarmde sesamolie. Sesamolie lost gifstoffen in je lichaam op en verwijdert deze op een zachte en natuurlijke manier. Bovendien heeft deze voedende olie bij regelmatig gebruik een verjongende werking.

En abhyanga ontspant niet alleen, het herstelt en verbetert ook de balans tussen lichaam en geest. En het stimuleert de aanmaak van endorfine en oxytocine. Deze lichaamseigen stoffen verminderen stress en verhogen je geluksgevoel. En doordat je spieren na een massage goed doorbloed zijn voelt je lichaam weer soepel en ontspannen aan.

 

Verwen jezelf met warme olie

Het Sanskriet woord voor olie is sneha. Een andere betekenis van sneha is liefde. Jezelf met warme olie masseren is dus de ultieme daad van zelfliefde. Abhyanga kalmeert je zenuwstelsel, versterkt het immuunsysteem, heeft een ontgiftend effect en hydrateert je huid op een liefdevolle manier. Welke olie je het best gebruikt hangt af van je energie-type en disbalans*.

Je kan natuurlijk een massage boeken bij een gespecialiseerde (Ayurvedisch) masseur maar je kan het ook heel goed zelf thuis doen. Dat is sneller, makkelijker en een stuk goedkoper :)

 

Zo doe je het

Het beste is om jezelf te masseren voordat je een douche neemt (dit kan je ook 's avonds doen als je er 's ochtends geen tijd voor hebt). Door het warme water openen je poriën waardoor de olie dieper kan intrekken en nog beter zijn werk kan doen.

  • Verwarm een flesje olie* in een glas met heet water. Ga in een verwarmde kamer op een oude handdoek zitten en werk van je voeten omhoog naar je hoofd. 
  • Masseer de olie diep in je huid, waarbij je lange strijkbewegingen over je ledematen en cirkelvormige bewegingen over je gewrichten maakt.
  • Je kan de olie ook op je hoofdhuid en in je oren en neus smeren. Dit vormt een beschermend laagje over je huid en slijmvliezen waardoor je beter beschermd bent tegen uitdroging, virussen en bacteriën.
  • Idealiter masseer je 5-20 minuten lang en laat je de olie dan nog 20-30 minuten intrekken.
  • Daarna neem je een warme douche zonder zeep (pas op dat je niet uitglijdt!) en droog je je af met een schone handdoek.  

*) Sesamolie is verwarmend en daarom vooral heel goed om Vata in balans te brengen. Heb je veel Pitta, gebruik dan kokosolie of amandelolie en als je veel Kapha hebt dan is zonnebloemolie of mosterdolie een goede keus.

Let op! Kies altijd voor een koudgeperste (liefst biologische) variant en gebruik in het geval van sesamolie nooit de geroosterde variant, tenzij je de rest van de dag naar een wokmaaltijd wil ruiken ;) Hieronder vind je oliën van hoge kwaliteit met een goede prijs/kwaliteitverhouding.

 

In 7 dagen van stress naar rust

Wil jij een simpel ochtendritueel dat 100% bij jou past? Dan heb je de juiste kennis en tools nodig. En daarom heb ik een minicursus ontwikkeld waarin ik je help de kracht te ontdekken van een simpel ochtendritueel waarmee jij je dag goed begint (én eindigt). Een ochtendritueel dat werkt voor jou op dit moment van jouw leven. Klik hier om je gratis in te inschrijven. Let op: dit is een tijdelijke aanbieding!

Zet vandaag nog de knop om en transformeer je ochtenden van hectisch en gestrest naar een rustig en gefocust begin van de dag. Zodat jij eindelijk kan gaan doen waar je al heel lang van droomt 💛 

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!