De kracht van NEE: meer tijd, rust en energie voor wat er écht toe doet

May 14, 2024

Dit is de laatste tijd het lievelingswoord van mijn dochter ☝️

Het zal wel met de leeftijd te maken hebben maar op (bijna) alles wat  ik vraag is dit het antwoord dat ik krijg. Aan één kan best irritant, maar aan de andere kant kan ik daar nog wat van leren.

Ik kom van ver.Vroeger zei ik altijd op alles ja. Ook als ik geen tijd had (JA!), ergens geen zin in had (Ja hoor) of het niet kon (Ok). Mijn antwoord was altijd meteen: JA. En dat bracht me meer dan eens in de problemen.

Ik had constant te weinig tijd omdat ik op teveel dingen ja zei, maakte geregeld dubbele of overlappende afspraken en zei ja op dingen die ik helemaal niet leuk vond of waar ik helemaal niet zo goed in was - met stress en frustratie als gevolg.

 

Mag ik daar een nachtje over slapen?

Totdat een goede vriendin me adviseerde om niet meteen te antwoorden, maar gewoon te zeggen: mag ik daar morgen op terug komen? Er letterlijk een nachtje over slapen.

Hoe simpel het ook klonk, dit was voor mij -als rasechte people pleaser- een echte eye-opener. En dit simpele advies heeft zoveel voor me veranderd.
 
Daarom heb ik er dit blog over geschreven waarin ik uitleg waarom nee zeggen zo belangrijk is en hoe je dat kan doen zonder die ander of jezelf geweld aan te doen. 

 

Het is oké om nee te zeggen 

Nee zeggen gaat niet over egoïstisch of onverschillig zijn, maar over het respecteren van je eigen grenzen en prioriteiten. Door nee te zeggen tegen dingen die niet goed zijn voor jou, zeg je ja tegen tegen de dingen die er echt toe doen voor jou. Nee zeggen gaat namelijk niet over het sluiten van deuren; het gaat erom de juiste te openen.

Nee zeggen gaat over het respecteren van je eigen grenzen en prioriteiten. Grenzen stellen helpt je om fysiek, mentaal en emotioneel gezond te blijven en is één van de belangrijkste middelen voor een goede werk-privé balans en om een burn-out te voorkomen. 

Door wat vaker nee te zeggen creëer je weer tijd, ruimte en energie voor de dingen die er écht toe doen, zoals plezier maken met je kind, een goed gesprek met je partner of gewoon even helemaal niks doen om jezelf weer op te laden.

 

Maar hoe doe je dat dan? 

In het begin kan nee zeggen best ongemakkelijk voelen, maar door klein te beginnen, regelmatig te oefenen en het gewoon te doen  kan het een superkrachtige tool worden om meer tijd, rust en energie te creëren in je leven. Hier volgen een paar tips om vandaag nog te beginnen met nee zeggen:

  • Wees duidelijk, vriendelijk en direct. Een simpel, direct antwoord dat zowel jouw grenzen als de tijd van de ander respecteert is het beste.
  • Bied een alternatief aan. Zeg bijvoorbeeld: "Ik heb nu geen tijd maar vraag het me over xx uur/dagen/weken nog eens".
  • Blijf trouw aan jezelf. Laat je leiden door je gevoel en je kernwaarden. Voelt het niet goed of past het verzoek niet bij wat belangrijk is voor jou dan is het prima om nee te zeggen.

 

Vind jij het lastig om nee te zeggen?

Voel jij je vaak overweldigd door alles wat je “moet” doen? En verlang je naar minder moeten en doen in plaats van nog meer aan je to-do lijstje toe te voegen? Van een simpel leven, waarin je niet alleen lekker in je vel zit maar jij je domweg gelukkig voelt? Schrijf je dan in voor mijn VIP-lijst Simpel Leven.

 
Zodra je op de VIP-lijst staat, ontvang je exclusieve aanbiedingen en updates over simpel leven in je inbox. Ook krijg je direct een heerlijk cadeau van me en stuur ik je praktische tips om je leven te versimpelen. Van het opruimen van je huis, het versimpelen van je dieet, het stellen van prioriteiten zodat je meer tijd overhoudt, tot hoe jij je energie beter kan managen.
 
Ik geloof echt diep in de kracht van versimpelen voor een gezonder en gelukkiger leven. Als jij voelt dat dit is wat jij nodig hebt, ben ik er om je te helpen.
 
Ik kan niet wachten om te beginnen en hoop je te mogen verwelkomen! Klik hier om je aan te melden. 
 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!