Vier redenen waarom vasten nu een heel goed idee is

Mar 11, 2021

Een vriendin appte me deze week: "Is het normaal dat ik me enorm opgeblazen voel, alsof ik me helemaal volgestopt heb met eten - terwijl ik helemaal niet zoveel gegeten heb?"

Mijn antwoord: "Ja, dat zou heel goed kunnen." Ik schreef er eerder in dit blog al over. Het is namelijk heel normaal dat in deze tijd van het jaar je eetlust minder wordt. Dat is de natuurlijke reactie van je lichaam om de opgeslagen energie (en extra kilo's) van de afgelopen winter kwijt te raken zodat je weer fris en fit het nieuwe jaar in kan. En daarom is deze periode van het jaar dé ideale periode om te ontgiften en af te vallen.

 

Detox around the equinox

Al duizenden jaren is het voorjaar de tijd om te vasten en te ontgiften en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een koude winter vol met vet en koolhydraatrijk eten en het maakt je klaar voor de warme zomer.. met het bijbehorende korte-broekenweer.

De Kapha-energie die in het voorjaar steeds sterker wordt, zorgt ervoor dat alles weer gaat stromen en dat je lichaam het beschermende vet en slijm dat het tijdens de winter opgebouwd heeft weer kan afstoten.

Vergeet die ongezonde crash dieten vlak voordat je op vakantie gaat dus en maak gebruik van de kwaliteiten van dit seizoen. Je lichaam wil nu zelf op een gezonde en verantwoorde manier afvallen, maak daar gebruik van! Gewoon door nu wat minder (vaak) te eten of periodiek te vasten. Je zal zien dat als je dat nu doet, je je straks niet meer achter je handdoek hoeft te verschuilen op het strand.

 

Wat is periodiek vasten?

Kortdurend vasten, ook wel intermittent vasten of periodiek vasten genoemd, is een eeuwenoude Ayurvedische gewoonte die nu in een nieuw jasje (Intermittent Fasting) grote bekendheid aan het krijgen is. En dat is niet voor niets.

Door langere tijd achter elkaar niks te eten, geef je je spijsverteringsvuur de kans om tot rust te komen en om de onverteerde resten in je spijsverteringskanaal eerst te verbranden voordat je weer wat nieuws in je lichaam stopt.

Ik vergelijk het spijsverteringsvuur altijd met een kampvuurtje. Als je wil dat je vuur mooi blijft branden dan moet je er regelmatig een nieuw blok (droog!) hout opleggen. Maar dat moet je ook weer niet te vaak doen. Want als je dat te vaak en teveel doet, dan dooft het vuur. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig om alles goed en schoon op te branden. In je lichaam werkt het precies zo. Ook je spijsvertering heeft rust en ruimte nodig om zijn werk goed te doen.

 

Por je spijsverteringsvuurtje op

Bij ons Westerlingen is ons spijsverteringsvuur over het algemeen te zwak. Dit komt doordat we de hele dag door lopen te 'grazen' en veel bewerkt voedsel eten dat ons lichaam niet goed kan verteren. Hierdoor wordt ons spijsverteringsvuur steeds zwakker en krijgt het steeds meer moeite om voedsel (en indrukken) te verteren. Je merkt dat aan een opgeblazen gevoel, weinig energie, een traag metabolisme, obstipatie/constipatie of andere vage en hormonale klachten. 

Periodiek vasten helpt om je spijsverteringsvuur (agni) te ontsteken en te resetten. Volgens Ayurveda is een gezonde spijsvertering de basis van een goede gezondheid, veel energie en een sterk lichaam.

Door regelmatig te vasten versterk je je spijsvertering en zal je merken dat je direct meer energie krijgt, moeiteloos afvalt en je lichaam ontgift. Vasten vergroot daarnaast het natuurlijke herstellende vermogen van je lichaam en geeft je lichaam de kans om weefsels te ontgiften, te herstellen en te verjongen. Wie wil dat nou niet?!

 

Dit zijn de 4 voordelen van vasten

1. Ontgift

Tijdens het vasten verwijdert je lichaam giftige stoffen* die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt in je spijsverteringskanaal en in de rest van je lichaam. Eigenlijk is vasten een manier van detoxen.

Detox is een afkorting van detoxificatie. Dit wordt ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Detoxen is niks anders dan het reinigen van het lichaam van giftige stoffen die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt. In de Ayurveda duiden we dit aan met Ama.

Ons lichaam is eigenlijk al een detoxfabriekje van zichzelf. Het heeft een zelfhelend en zelfreinigend vermogen en onze organen zoals de lever, nieren, longen en huid zijn de hele dag bezig om gifstoffen* en ongewenste stoffen uit ons systeem te verwijderen. Maar in onze maatschappij raakt ons lichaam zo vervuild door verkeerde voeding, chemische medicijnen, stress en milieutoxines dat ons lichaam het niet meer alleen aankan en het wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

*) Deze gifstoffen zitten o.a. in cosmetica, wasmiddelen, tandpasta, schoonmaakmiddelen, kookgerei, verf, speelgoed, tabak en alcohol. Maar ook mycotoxinen (toxines van schimmel en gisten in voeding) en endogene toxines zoals stress zijn een belangrijke veroorzaker van opgebouwde gifstoffen in het lichaam.  

 

2. Boost je vetmetabolisme

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vasten je lichaam kan resetten, zodat het vet omzet in energie. Je vetmetabolisme krijgt dus een boost, waardoor je vet gaat verbranden in plaats van suiker.

Ook krijgt de productie van je groeihormoon een boost door te vasten. Dit hormoon helpt niet alleen bij de reparatie en groei van cellen en weefsels maar het ondersteunt je lichaam bij het verbranden van energie uit vetreserves. Vasten helpt je dus om af te vallen, te beginnen bij dat hardnekkige buikvet.

Als je lichaam vet verbrandt in plaats van suiker, neemt de kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker sterk af. En het mooie is: je lichaam begint met het makkelijkst bereikbare vet en dat is je buikvet. Vasten zorgt er dus ook voor dat je makkelijk van dat vervelende buikvet verlost wordt! 

 

3. Versterk je immuunsysteem 

Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat vasten een wonderlijk proces op celniveau veroorzaakt, namelijk autofagie. Dit is een proces waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen en celonderdelen worden op deze manier afgebroken en gerecycled. 

Autofagie versterkt je immuunsysteem en helpt bij het afweren van (infectie)ziekten. Autofagie is ook dé manier van ons lichaam om gevaarlijke celdeling te stoppen en zaken als obesitas en problemen met je stofwisseling op te lossen. 

 

4. Verjong

Een belangrijk specialisme van Ayurveda is verjonging. Ayurvedische voeding en leefstijl richt zich op het stoppen of vertragen van het verouderingsproces door middel van verjongingstherapieën en revitalisering.

En vasten is de uitgelezen manier van een verjongingstherapie omdat je door middel van vasten je cellen vernieuwt en je je lichaam de kans geeft om zich te ontdoen van toxines die zorgen voor een versneld verouderingsproces.

Vasten zorgt ervoor dat je minder snel veroudert. Daarom zie ik ook altijd zulke goede resultaten bij vrouwen in de overgang. Vaak verminderen hun overgangsklachten al na een paar dagen als sneeuw voor de zon.

 

Hoe kan je verantwoord en prettig vasten?

Je kan op heel veel verschillende manieren vasten, van mild tot redelijk extreem. De meeste mensen denken dat vasten heel moeilijk is, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Een paar dagen helemaal niks eten en drinken is inderdaad heel pittig en ook lang niet voor iedereen geschikt, maar een milde seizoensgebonden reiniging kan iedereen doen en is nog lekker ook.

De beste tijd voor een seizoensreiniging is rond de equinox (rond 20 maart en 20 september). Detox rond de equinox is niet voor niets een gevleugelde Ayurvedische uitspraak. Ik doe het zelf al jaren en voel me er heel goed bij! Door twee keer per jaar op een hele milde manier mijn lichaam te reinigen blijf ik het hele jaar door gezond, slank en energiek - zonder te diëten.

 

Wil je er meer over weten?

Geef je dan hier op voor mijn nieuwe online masterclass De 3 meest gemaakte fouten waardoor het je niet lukt om blijvend af te vallen.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!