Het perfecte ontbijt voor meer energie en minder kilo's

Feb 20, 2020

Merk jij dat je de laatste tijd moeilijk uit bed komt en langzaam op gang komt? Blijf je die snooze-button maar indrukken terwijl je weet dat je op moet staan omdat je nog zoveel te doen hebt?

Grote kans dat je last hebt van een verhoogd Kapha. Zoals ik in mijn blog van vorige week al schreef is Februari het begin van het Kapha-seizoen. Na de winter waarin je lichaam vooral druk was met reserves opbouwen en energie vasthouden, is het nu tijd om die extra ballast weer kwijt te raken.

 

Reinigen & Ontgiften

In de winter beschermt je lichaam zichzelf tegen kou en virussen door extra energie op te slaan in de vorm van vet (ter isolatie) en slijm (ter bescherming van je slijmvliezen). 

Dit is een heel mooi beschermingsmechanisme maar het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van congestie of constipatie waardoor er in je spijsverteringskanaal toxines opbouwen. Dit in combinatie met de feestdagen waarin we ons vaak overeten en veel vet, zoet en koolhydraatrijk voedsel eten, vergroot de kans op een verhoogd Kapha waardoor je je zwaar, moe of ongemotiveerd voelt. En daarom is het heel belangrijk om in deze periode van het jaar je lichaam te reinigen en te ontgiften. Hoe je dat kan doen, vertel ik je hieronder.

 

Verbeter je vetmetabolisme & schildklieractiviteit

Citrusvruchten zoals mandarijnen, sinaasappels en grapefruit zijn vanwege hun opwekkende eigenschappen de ideale remedie tegen vastzittend slijm, overtollig vet en opgeslagen toxines.

Volgens Ayurveda ligt het geheim van citrusvruchten in de combinatie van de smaken zuur en bitter. Deze reinigende smaken stimuleren de galproductie, die er op zijn beurt weer voor zorgt dat de lever wordt gereinigd met als gevolg dat het cholesterol- en triglyceridegehalte in het bloed verlaagd wordt. 

Grapefruit verbetert het zogenaamde vetmetabolisme, het zorgt ervoor dat je vet gaat verbranden en het verlaagt ook nog eens het cholesterolgehalte en vermindert het insulineniveau. Een echt superfood dus! Grapefruit kan je metabolisme een heuse kick-start geven, waardoor de schildklieractiviteit toeneemt. Met meer energie en minder kilo's als resultaat :)

Rauwe honing is de enige 'veilige' zoetstof voor Kapha's of voor wie last heeft van congestie, een trage spijsvertering of overgewicht. Net als grapefruit versterkt honing het vetmetabolisme. De gember stimuleert je agni, wat betekent dat het je spijsverteringsvuurtje opstookt waardoor je meer energie krijgt. De verwarmende eigenschappen van honing en gember en de verfrissende kwaliteit van kardemom verhoogt je concentratie en je vermogen om goed te analyseren.

En daarom wil ik een heerlijk en simpel recept met je delen dat je helpt om je dag niet alleen vol energie te beginnen maar dat je ook helpt om de opgeslagen gifstoffen van de afgelopen winter te elimineren.

 

Grapefruit met honing, gember en kardemom

Ingrediënten (1 portie)

  • 1 grapefruit
  • snufje gedroogd gemberpoeder
  • snufje kardemompoeder
  • 1 tl (rauwe) honing

Pel de grapefruit en snijd in hem in plakken. Meng de specerijen door de honing en sprenkel over de grapefruit.

 

Contra-indicatie

Let op als je last van je schildklier hebt, een hoge bloeddruk hebt of bij het gebruik van antidepressiva. Als je hier medicatie voor gebruikt of slaapmiddelen of antibiotica neemt, overleg dan eerst met je arts voordat je grapefruit aan je dieet toevoegt.

 

Hoe toxisch ben jij?

Ben jij benieuwd of jouw lichaam er aan toe is om de opgeslagen gifstoffen van de afgelopen winter te elimineren en hoe je dat het beste kan doen? Vraag dan mijn gratis e-book Ben jij in Balans? aan en doe de test.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!