Ama & Ojas: het geheim voor meer energie en een platte buik

afvallen agni ama ayurveda balans detox energie leefstijl ojas recepten schoolofbalance voeding Aug 26, 2019

door Martine | aug 26, 2019 | Detox, How to, Leefstijl, Voeding

Weet jij wat Ama is? En Ojas? 
Ik had er nog nooit van gehoord voordat ik me in Ayurveda verdiepte. Best jammer want dit is de sleutel tot een goede gezondheid, veel energie en een slank lichaam.

Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam. Denk aan je metabolisme, je hormoonhuishouding, de opname van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen.

Je verteert niet alleen voedsel maar ook emoties, gevoelens en gedachten. Als je spijsverteringsvuur niet goed brandt, dan voel je je zwaar en uitgeput. Zowel fysiek als mentaal. Onverteerde emoties zijn net zo schadelijk als onverteerd voedsel en veroorzaken toxines in je lichaam en je geest. 

Ama

De Ayurvedische term voor toxines is ama. Ama is de oorzaak van bijna alle gezondheidsproblemen. Een gezond lichaam wordt namelijk niet ineens ziek. Het wordt ziek doordat er jarenlang toxines zijn opgebouwd die het lichaam niet goed uitgescheiden heeft.

Veel mentale problemen komen voort uit spijsverteringsproblemen. Zo wordt depressie veroorzaakt door een zwak agni. Een te sterk agni zorgt er juist voor dat je ongeduldig en snel geïrriteerd bent. Misschien herken je jezelf wel in één van deze twee?

 

Ojas

Als je spijsverteringsvuur wel goed brandt en je je eten en emoties goed verteert, dan is er sprake van ojas. Ojas kan je vertalen als ‘levenskracht’ of ‘energie’. Als je een gezond ojas hebt, straal je en voel je je bruisend en fit. Je hebt een sterk immuunsysteem en kan goed tegen stress, je voelt je rustig en je ogen en huid stralen.

Mensen met veel ojas luisteren naar hun hart en kunnen goed contact maken met zichzelf en met anderen. Ze zijn kalm, gul en geduldig. Kinderen en dieren trekken van nature naar hun toe omdat ze graag in hun omgeving zijn.

 

Weinig ojas

We worden allemaal geboren met voldoende ojas, maar in de loop van ons leven wordt ons ojas vaak minder. Dit heeft te maken met de vertering van ons eten en onze emoties, zoals:

 • Teveel, te weinig of emo-eten
 • Bewerkt voedsel, suiker, vlees en kaas
 • Niet vers of voorverpakt voedsel
 • Fysiek of emotioneel trauma
 • Chronische pijn of ziekte
 • Teveel reizen
 • Slaapgebrek
 • Ouder worden
 • Alcohol, nicotine en drugs
 • Jaloezie, boosheid, haat en angst
 • Stress en teveel werken

Zoals je kan zien moeten zowel je dieet als je gedachtes gezond zijn, omdat ze beide ojas kunnen uitputten. Als je teveel, te weinig of het verkeerde eet lijdt je lichaam daaronder. Als je jezelf constant vergelijkt met anderen, haatdragend bent of je constant zorgen maakt dan lijdt je geest daaronder. En het één heeft altijd invloed op het ander. Een disbalans in je lichaam veroorzaakt een disbalans in je geest en vice versa.

Tekenen van weinig ojas zijn een doffe huid en ogen, loomheid, onverschilligheid, depressie, angst, chronische ziekte, eetstoornissen en vermagering. Als dit bekend klinkt dan is het heel belangrijk om ojas op te bouwen zodat je je weer vitaal voelt.

 

Ojas opbouwen

De beste  manier om ojas op te bouwen is om je spijsvertering te verbeteren. Vermijd bewerkt, diepgevroren en ingeblikt voedsel zoveel mogelijk. Geraffineerde suiker, snelle koolhydraten en vlees brengen je ook uit balans en moet je zo min mogelijk eten. In plaats daarvan eet je puur en onbewerkt eten, zoals (volkoren) granen, gekookte groenten, vers fruit, noten en zaden. En eet bedachtzaam.

Laat boosheid, negatieve emoties en gedachtes waar je niks aan hebt los en probeer meer in het nu te leven. Maak van je huis een plek waar je graag bent en waar je rust vindt. Al deze kleine dingetjes helpen je om je ojas weer op te bouwen.

 

Meer weten?


Ben je benieuwd met welke eeuwenoude Ayurvedische methode je ama makkelijk kan elimineren en ojas kan opbouwen? Geef je dan hier op voor mijn gratis online masterclass. 

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan