Wat is Ama en waarom je er zo snel mogelijk vanaf wil

Jun 08, 2020

"Elke ochtend sleep ik me uit bed en elk jaar komt er weer een kilootje bij."

Misschien herken jij dit ook wel? Ik krijg dagelijks mailtjes van vrouwen die hiermee worstelen. Vaak lopen ze al jaren rond met klachten als weinig energie, overgewicht, stijve gewrichten, stemmingswisselingen, hormonale disbalans of spijsverteringsproblemen. 

Ze hebben al van alles geprobeerd: diëten, meer bewegen, supplementen en therapieën maar niks helpt. En dat is niet zo gek. Het helpt namelijk niet omdat ze de oorzaak van het probleem niet aanpakken. Die oorzaak is de aanwezigheid van ama.

 

Wat is Ama?

Ama kan je vertalen als toxines. Het zijn de onverteerde resten die achterblijven in je spijsverteringssysteem als je spijsvertering niet goed werkt. Hierdoor ze gaan fermenteren en verstoppen ze je darmen en -als je er niks aan doet- verspreidt het zich naar je organen, gewrichten en andere weefsels.

Als je spijsvertering niet goed werkt, dan kan je lichaam alles wat het binnenkrijgt (denk aan eten, drinken, supplementen en medicijnen) niet goed opnemen en ook niet goed uitscheiden. Hierdoor blijft er een rottende, plakkerige substantie achter in je darmen. Denk maar eens aan de afvoerslang van je wasmachine als je deze niet regelmatig schoonmaakt. Deze 'smurrie' noemen we in de Ayurveda ama. Deze vieze, plakkerige brij blokkeert de opname van gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en belemmert de uitscheiding van gifstoffen die je lichaam kwijt wil.

 

Wat veroorzaakt ama?

Verkeerd eten, chemische medicatie, omgevingstoxines en teveel stress kunnen allemaal ama veroorzaken. Maar de hoofdoorzaak van ama is een zwakke spijsvertering.

Je spijsvertering is er namelijk verantwoordelijk voor dat het alles wat je binnenkrijgt  op de juiste manier opneemt, verteert en uitscheidt. Een zwakke spijsvertering kan dit niet meer, waardoor resten achterblijven in je spijsverteringskanaal die tot ama leiden.

 

Tekenen dat je ama hebt

Weinig energie, overgewicht, stijve gewrichten, stemmingswisselingen, hormonale disbalans en spijsverteringsproblemen zijn de meest voorkomende klachten als je last hebt van ama. Maar ama zorgt voor nog veel meer problemen.

Vraag jij je af of je last hebt van ama? Klik dan hier om de ama quickscan met alle symptomen van ama te downloaden zodat je in één oogopslag kan zien of je last hebt van ama.

 

Wat als je er niks aan doet?

Als je één of meerde symptomen van ama vertoont dan is het heel belangrijk dat je hier iets aan doet voordat het te laat is. Want volgens Ayurveda is ama de oorzaak van bijna alle gezondheidsproblemen. Een gezond lichaam wordt namelijk niet zomaar ineens ziek. Het wordt ziek doordat er jarenlang toxines zijn opgebouwd die het lichaam niet goed uit heeft kunnen scheiden.

Bedenk ook dat veel mentale problemen worden veroorzaakt door spijsverteringsproblemen. Want je verteert niet alleen voedsel maar ook zintuiglijke indrukken, gevoelens en gedachten. Heb je een zwakke spijsvertering dan ligt lamlendigheid en depressie op de loer. 

De Westerse wetenschap begint eindelijk ook het verband te ontdekken tussen je hersenen en je darmen en heeft daar een mooie term voor bedacht: buik-brein (lees er hier meer over). Ayurveda weet dit al lang en legt daarom al duizenden jaren de nadruk op een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

Wat kan je zelf aan ama doen?

Gezonder eten, minder toxines en minder stress helpen allemaal om ama te verminderen. Maar wat je als allereerste moet doen is je spijsvertering verbeteren om de opgehoopte ama uit je lichaam verwijderen. 

In mijn gratis online masterclass Het Geheim van Ayurveda leer ik je waarom het zo belangrijk is om je spijsvertering te verbeteren en wat je moet doen om je lichaam te ontgiften, te herstellen en te verjongen. Zodat je overtollige gifstoffen kwijtraakt, je snack-zin verdwijnt, je direct meer energie krijgt, buikvet verliest en je moeiteloos je natuurlijke gewicht hervindt.

Schrijf je hier gratis in voor de online masterclass.

Close

50% Complete

Blijf op de hoogte!

Sluit je aan bij mijn meer dan 21.000 volgers en meld je hier aan voor gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen.