Wat moet je eten in februari? + Kapha-recept

Feb 10, 2020

De eerste maand van het jaar is alweer voorbij, wat gaat de tijd toch snel.. Maar gelukkig worden de dagen alweer langer en lopen de temperaturen op. Ik kan niet wachten totdat ik weer in het eerste voorjaarszonnetje op het terras kan zitten!

 

Voorjaar = Kapha-seizoen

Februari is het begin van het Kapha-seizoen. Kapha is een combinatie van de elementen water en aarde en dat merk je. Het wordt warmer en natter; in de natuur en in ons. Het regent veel en de sneeuw smelt waardoor de rivieren buiten hun oevers treden. Je ziet dat de sapstromen weer op gang komen doordat de eerste sneeuwklokjes alweer verschijnen. En ook in ons lichaam begint de boel weer te stromen. Letterlijk en figuurlijk. In de winter trekken we ons het liefst terug in huis onder een dekentje op de bank. Maar zodra het warmer wordt komen we weer in beweging. En ook fysiek komt de boel weer op gang. Je lichaam gaat nu het beschermende vet en slijm dat het tijdens de winter opgebouwd heeft, weer afstoten. Dat merk je doordat je verkouden wordt of last krijgt van voorjaarsallergieën. Vooral Kapha-types kunnen nu klachten krijgen en merken dat ze zich zwaar en traag voelen. Een Kapha-matigend dieet met groene bladgroenten en zure smaken helpt je om je licht en fris te voelen.

 

Lente = Afvallen

Lichamelijk merk je rond deze tijd ook een verschuiving op. Je lichaam gaat het vet dat het tijdens de winter opgebouwd heeft om je te beschermen tegen de kou nu loslaten. Net zoals dieren hun wintervacht in het voorjaar verliezen, verliezen wij onze bescherming voor de kou in deze tijd van het jaar. Daarom is deze tijd van het jaar ook de beste tijd om je dieet aan te passen en om af te vallen. 

Terwijl je lichaam je 'winterjas' begint af te pellen, merk je misschien dat je eetlust minder wordt en/of dat je ontlasting donkerder wordt. Dit is een teken dat je lichaam zichzelf aan het ontgiften is zodat het afslankproces kan beginnen. Als je teveel Kapha hebt dan voel je je misschien grieperig en moe. Ook dit is een teken van je lichaam dat het begonnen is met een reiniging om je klaar te maken voor de zomer.

Als je merkt dat je minder honger hebt, geef er dan aan toe en probeer eens een paar dagen te vasten. Dit helpt je om het wintervet makkelijk kwijt te raken. Van oudsher is februari een vasten-maand en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een winter vol met vet en suikerrijk eten.. en het maakt je klaar voor de zomer (en je bikini-body).

 

Gevoelens in februari

Kapha heeft ook invloed op hoe je je geestelijk voelt. Februari kan een uitdagende maand zijn voor relaties, met jezelf en met anderen. Misschien voel je je bij vlagen verbitterd, heb je last van zelfkritiek of voel je dat je tekortschiet op sommige gebieden. Laat je hierdoor niet teveel van de wijs brengen. Deze gevoelens zijn een belangrijk signaal dat je lichaam zich voorbereidt op de lente door opgeslagen winterenergie -in de vorm van vet, maar ook emoties- vrij te geven. Deze opgeslagen energie verstopt de lever, wat kan leiden tot emotionele bitterheid en frustratie.

Als je hier last van hebt dan is het belangrijk om je lever te reinigen en je metabolisme een kickstart te geven met behulp van ontgiftende voeding. Vooral bitter voedsel is heel goed, zoals groene bladgroenten, witlof, kruisbloemigen, koriander, kurkuma en grapefruit. Maar ook een glas lauw-warm water met citroensap op een nuchtere maag doet wonderen. 

  

Wat moet je eten?

Omdat je lichaam in Februari de omslag moet maken van winter naar lente, moet je dieet beide kwaliteiten in evenwicht brengen. Omdat het reinigingsseizoen begint moet je dieet lichter worden, maar omdat het nog steeds koud is, heb je -zeker als je veel Vata hebt- nog wel behoefte aan voedende en opbouwende voedingsmiddelen zoals aardappelen, wortelgroenten of rijst. Dit in combinatie met zure smaken en bitter voedsel helpt je om je lever voorzichtig te reinigen.

Boekweit en rogge zijn ideale granen om nu te eten omdat ze verwarmend zijn voor de winter en vochtafdrijvend en drogend voor de lente.

Scherpe smaken helpen je metabolisme te versnellen en verstoppingen op te lossen. Komijn, cayenne en chilipeper helpen je spijsverteringsvuurtje aan te wakkeren en die zware winterjas af te schudden. De verwarmende en reinigende eigenschappen van kurkuma zijn precies wat je lichaam deze maand nodig heeft. 

Bonen, kikkererwten en linzen zijn heel goed om nu te eten omdat ze vezelrijk zijn en een gezonde eliminatie bevorderen. Je merkt misschien zelfs dat bonen in februari zoeter smaken dan in oktober - dit is een manier van de natuur om je te helpen gezonde keuzes te maken. 

Groene bladgroenten (boerenkool, andijvie, spinazie en snijbiet) zijn bitter en werken daarom reinigend voor je lever. Kruisvormige groenten zoals kool, broccoli, bloemkool en spruitjes zijn ook een goede keus.

Ik deel hieronder een recept met je waarin al deze kwaliteiten samenkomen. Deze curry bevat verwarmende specerijen, ontgiftende bloemkool en vezelrijke linzen en is het ideale comfort food om deze maand te eten.

 

Bloemkoolcurry met linzen

Ingrediënten (4 porties)

 • 2 el ghee of zonnebloemolie
 • 1 ui, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook
 • 2 el currypasta of 1 el kerriepoeder
 • duim geraspte verse gember
 • 200 gr gedroogde rode linzen
 • 1 blik kokosmelk
 • 1 biologisch bouillonblokje
 • 500 ml water
 • 500 gr bloemkool in roosjes
 • verse koriander
 • limoen
 • Basmatirijst, boekweit of rogge

Bereid de granen volgens de verpakking. Roerbak de ui, knoflook, gember en currypasta een paar minuten in het vet totdat de pasta begint te geuren. Voeg de linzen toe en zorg dat ze bedekt zijn met de pasta. Schenk de kokosmelk en de helft van de bouillon erbij en laat 15 minuten op een laag vuur koken. Voeg de bloemkool toe en laat nog zo’n 8-10 minuten doorkoken. Serveer met koriander, limoen en evt een schep yoghurt.

Eet smakelijk!

 

Meer weten over Kapha en Vata dosha?

Wil je meer weten over Kapha en Vata dosha en hoe die ons beïnvloeden? Vraag dan hier mijn gratis e-book Ben jij in Balans? aan.

Close

50% Complete

Blijf op de hoogte!

Sluit je aan bij mijn meer dan 21.000 volgers en meld je hier aan voor gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen.