Lekker in je vel met dit Ayurvedische ochtendritueel voor de herfst

Sep 28, 2022

Ik werd vanochtend wakker met een enorme drang om mijn huis gezellig te maken en op te ruimen. Doordat ik de afgelopen weken met een gebroken enkel noodgedwongen met mijn voet omhoog heb gezeten, was ons huis nogal een rommeltje geworden (en dat is een nog understatement). 

Ik ergerde me al weken aan de stapels kleren, speelgoed en kranten die alleen maar hoger werden en mijn uitzicht belemmerden. Gelukkig mag ik sinds deze week weer lopen en ik maakte meteen gebruik van de kans om te gaan opruimen (herkenbaar?). Lekker oude ballast die me niet meer dient overboord gooien. 

Naar binnen keren en loslaten

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, is de herfst dé tijd om naar binnen te keren en los te laten (en dus ook op te ruimen). Want als de dagen korter worden trekken we ons intuïtief meer terug en zijn we van nature geneigd om het thuis wat warmer en gezelliger te maken met kaarsjes, kussens en dekens.

Na een drukke zomer mogen we weer lekker vertragen en gaat alles een tandje langzamer. De energie voelt stroperiger aan en dit kan er ook voor zorgen dat jij je zwaarder of slomer voelt. Maar dat hoeft niet. Als je nu goed voor jezelf zorgt en je voeding en leefstijl afstemt op de tijd van het jaar dan zal je lekker in je vel zitten en gezond en vol energie de winter ingaan.

De herfst is namelijk het seizoen van Vata-energie en Vata is verantwoordelijk voor het verspreiden van ziektes door je lichaam. Doordat de temperatuur daalt en het kouder en guurder wordt, verhoogt Vata in je lichaam - en dat wil je niet. Dit Ayurvedische ochtendritueel helpt je in de herfst je Vata-energie te balanceren.

Start rustig op

In de herfst worden de dagen korter en de nachten langer. Volg gewoon het ritme van de natuur en zet je wekker wat later dan in de zomer. Of ga een uurtje eerder naar bed. Lief zijn voor jezelf is heel belangrijk in dit seizoen. Sta rustig op en kleed jezelf met warme, natuurlijke materialen (in laagjes!) in warme tinten. En zorg dat je warm blijft. Houd dikke sokken, een warme trui en een zachte deken bij de hand en neem extra veel tijd voor jouw ochtendritueel.

Zuchten is gezond

Een rustige en fijne ademhalingstechniek die je in de herfst kunt toepassen is de Nadi Shodana (wisselende neusademhaling). En als je dit te lastig vindt, kan je ook gewoon je adem gebruiken om iets los te laten. Je hebt je ademhaling altijd bij je en die kan je dus ook altijd inzetten. Waar je ook bent; thuis, op het werk, in de auto of zelfs in de rij voor de kassa.. je ademt heel bewust in door de neus en langzaam uit door de mond waarbij je ook echt het gevoel hebt dat je iets mag loslaten. Of het nou fysieke spanning, een gedachte of een gevoel is. Alles wat jou niet dient op dat moment. Sigh it out...

Mediteer

Mediteren breng je in het nu, maakt je hoofd rustig, brengt de hartslag omlaag en maakt dat je meer ontspannen door het leven gaat en alles beter aankunt. Als je zelf mediteren lastig vindt, probeer dan eens een geleide meditatie zoals Yoga Nidra. Dit helpt je zenuwstelsel en geest te kalmeren, brengt Vata in balans en is gericht op vertragen en naar binnen keren. Zodat jij kan loslaten wat je niet meer dient.

Beweeg op een rustige manier

De herfst is perfect voor lange wandelingen in de natuur, yoga en meditatie. Dit zijn allemaal vormen van beweging waarbij je naar binnen kan keren. Omdat regelmaat heel belangrijk is om Vata te balanceren, beweeg je het liefst elke dag op dezelfde tijd. Wat je in de herfst met bewegen wilt bereiken is ontspannen; oefen daarom rustig en mindful en vooral niet te gehaast.

Verwen jezelf met warme olie

Het Sanskriet woord voor olie is sneha. Een andere betekenis van het woord sneha is liefde. Jezelf met warme olie masseren is dus de ultieme daad van zelfliefde. Zelfmassage met warme olie noemen we Abhyanga en is al duizenden jaren een vast onderdeel van de Ayurvedische dagelijkse of ochtendroutine.

Abhyanga kalmeert je zenuwstelsel, versterkt het immuunsysteem, heeft een ontgiftend effect en hydrateert je huid op een liefdevolle manier. Door je huid met verzorgende olie in te smeren ga je de kou en droogte van het herfstweer tegen. Welke olie je gebruikt hangt af van je energie-type en je disbalans.

Drink een verwarmend drankje

Om je spijsvertering (die in de herfst langzamer wordt) een oppepper te geven start je de dag het liefst met een warme drank. In de herfst balanceer je Vata met een warme drank met verse gember, die ook je spijsvertering en immuunsysteem een oppepper geeft. Ook kurkuma, venkel, kruidnagel en kaneel zijn verwarmend en brengen Vata-dosha in balans in dit seizoen. Probeer zwarte thee en koffie zoveel mogelijk te vermijden want dat droogt je (nog meer) uit.

Neem een warm ontbijt

Tijdens de herfst heeft je lijf vooral zachtheid en warmte nodig. Vermijd daarom koud, droog en licht eten zoals crackers, rijstwafels en fruit met yoghurt of muesli. En kies voor gekookt, voedend, zacht en zoet voedsel. Een warm ontbijt is veel makkelijker te verteren, en je wilt het je lijf zo makkelijk mogelijk maken in de herfst. Maak bijvoorbeeld eens mijn befaamde gestoofde appeltjes met specerijen.

Creëer een warm nest

De dagen worden korter en buiten wordt het kouder. Des te belangrijker is het om het binnen warm en knus te maken. Kleed de bank aan met kussens en kleedjes in warme (aarde)tinten, drink warme kruidenthee met gemberkoekjes, creëer warm licht en brand kaarsjes.

Laat los

Ik noemde het al eerder; de herfst is de tijd van het jaar om naar binnen te keren en om los te laten wat je niet meer dient. Loslaten maakt je letterlijk en figuurlijk lichter en het creëert ruimte voor nieuwe dingen. Wat heb jij het afgelopen half jaar gedaan en geleerd, wat neem je mee en waar ben je dankbaar voor? En van welke zorgen, gevoelens en emoties wil je afstand nemen? Maak er een loslaat-ritueel van. Pak pen en papier, steek een kaarsje aan en stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe voel ik me qua gezondheid en energie?
  • Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan en geleerd waar ik dankbaar voor ben?
  • Wat had ik dit jaar willen doen en hoe staat het daar nu mee?
  • Wat mag ik loslaten (spullen, gevoelens, gedachtes, mensen, situaties)?
  • Wat wil ik dit jaar nog doen of bereiken?

Schrijf dit allemaal op, lees het nog eens over en verbrand het papier (op een veilige manier natuurlijk!) zodat je het ook echt kan loslaten. 

 

Wil jij overtollige ballast loslaten?

In Energy Fix help ik je dat wat je niet meer dient los te laten. Of dat nou beperkende gedachtes, vage (hormonale) klachten of extra kilo's zijn. Dankzij een simpel stappenplan help ik je om binnen 21 dagen je energie te verdubbelen zodat je weer lekker in je vel zit, zin hebt om te gaan doen wat je het liefste doet en blij te zijn met wie je bent! Klik hier voor meer informatie.

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, n√≥g harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput?¬†Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven¬†en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie cre√ęert voor de dingen die er √©cht toe doen.

Ja, dat wil ik!