Herfst equinox: Zo bereid jij je optimaal voor op de winter šŸ

Sep 23, 2022

Vandaag is de herfst equinox, de dag dat de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. De zomer is nu officieel ten einde en het najaar is officieel begonnen.

Het einde van de zomer is voor mij altijd het perfecte moment om de balans op te maken. De energie van de herfst helpt me daarbij.

De herfst is namelijk het seizoen van loslaten en terugtrekken. De uitbundige energie van de zomer met zijn borrels en BBQ's wordt nu rustiger en keert zich naar binnen. Dat voel je aan alles; de dagen worden korter en ik heb meer behoefte om lekker thuis te zijn om me met een goed boek om de bank te nestelen. En je ziet het ook terug in de natuur; de bomen stoppen met groeien en verliezen hun blaadjes. De natuur keert zich letterlijk naar binnen.

Dit natuurlijke proces van loslaten en naar binnen keren herhaalt zich elk jaar weer. De sappen in de boom trekken zich terug zodat de boom weer energie kan opdoen voor de volgende levenscyclus in het nieuwe jaar. Want alleen dan is er ruimte om te groeien. En dat geldt ook voor ons. Door naar binnen te keren, groeien we.

Naar binnen keren is zo belangrijk, zeker in de hectische maatschappij waarin wij leven en waar we constant bezig zijn om alle ballen hoog te houden.

Nu kan ik je natuurlijk aanraden om elke dag een uur te gaan mediteren, maar omdat ik graag voor de light way ga, heb ik een veel makkelijkere tip voor je :)

Zet een kopje thee of koffie, pak pen en papier en neem vandaag of dit weekend even de tijd om jezelf het volgende af te vragen:

 • Hoe gaat het met me?
 • Hoe voel ik me qua gezondheid en energie?
 • Wat had ik dit jaar willen doen en hoe staat het daar nu mee?

Hopelijk heb je -net als ik- heel veel mooie dingen meegemaakt dit jaar. En heb je je goede voornemens ook uit kunnen voeren.

Maar je zal zeker de enige niet zijn als een deel van je lijstje nog steeds op TO DO staat.
Jij bent mens. Ik ook. En alle verplichtingen die het moderne leven met zich meebrengen helpen daar niet bij..

Maar er is ook goed nieuws! We hebben nog ruim drie maanden te gaan in dit jaar en je kunt elke dag weer opnieuw kiezen om opnieuw te beginnen. Wat is geweest, is geweest. En elke dag is een goed moment voor een frisse start. Benut deze herfst daarom om nog even een eindsprintje te trekken, zodat je dit jaar met een goed gevoel af kunt sluiten.

 

“Autumn shows us how beautiful it is to let things go”

De herfst is volgens de Ayurveda het seizoen waarin Vata-dosha zich het sterkst manifesteert. Het wordt kouder en droger, dit zijn de kwaliteiten die bij Vata horen. Dat merk je niet alleen aan het weer, maar ook aan je lichaam; je huid wordt droger, je gewrichten gaan meer kraken en je krijgt sneller last van constipatie.

Als je je in de herfst goed wil blijven voelen, is het heel belangrijk dat je leert loslaten. Laat dus alles los wat je niet meer dient; negatieve gedachtes, rommel in je huis maar vooral rommel in je lijf. Want met overbodige ballast rond blijven lopen is zo ongeveer het slechtste wat je kan doen voor je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Voor een fit lichaam en een voldoende energie is het heel belangrijk dat je leert hoe je lichaam afvalstoffen makkelijk kan loslaten. Want als afvalstoffen te lang in je spijsverteringskanaal blijven zitten, komen er gifstoffen (in Ayurveda noemen we dat ama) in je bloedbaan terecht en deze gifstoffen zijn de hoofdoorzaak van weinig energie, hormonale disbalans, overgewicht en de meeste ziektes (hier kan je er meer over lezen). 

 

Let it goooooo!

De herfst is hét perfecte moment om ama kwijt te raken. Net zoals de boom zijn blaadjes kwijtraakt, zijn wij voorgeprogrammeerd om in de herfst onze ballast kwijt te raken.

Daarom is de herfst de ideale periode voor een Ayurvedische reinigingskuur. Zo'n kuur zorgt ervoor dat je de overtollige ballast die je de afgelopen periode hebt opgebouwd op een zachte manier kwijtraakt. Een reinigingskuur wordt ook wel verjongingskuur genoemd omdat het niet alleen je lichaam reinigt, maar ook letterlijk je cellen vernieuwt waardoor ziektes en kwaaltjes veel minder kans maken. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem zodat je lichaam optimaal voorbereid is op de winter met al zijn virussen. En dat is nog lang niet alles! De meest genoemde resultaten van een Ayurvedische reinigingskuur zijn:

 • verbeterde spijsvertering;
 • gezonder gewicht;
 • minder honger en snackzin;
 • minder buikklachten;
 • meer energie en stabieler energieniveau;
 • beter slapen en uitgerust wakker worden;
 • hormonen in balans;
 • minder gevoelig voor stress;
 • een frisse adem;
 • een rustig en kalm gevoel;
 • stralende huid en ogen;
 • een verhoogde weerstand;
 • minder last van vage kwaaltjes;
 • minder last van een herfstdepressie of winterdip.

Ik doe zelf al jaren een korte, milde reinigingskuur in de herfst en ik voel me er fantastisch bij. Sinds ik dit doe, heb ik veel meer energie, heb ik geen last meer van hooikoorts, een opgeblazen buik en PMS-klachten en ben ik blijvend ruim 10 kilo afgevallen. Ik ben zo blij dat ik deze eeuwenoude methode ontdekt heb, want het heeft echt alles voor me veranderd; dankzij deze simpele methode ging ik binnen een paar weken van uitgeput, te zwaar en vage klachten naar energiek, fit en gezond. Wil je weten hoe ik dat precies gedaan heb? In mijn Energy Fix programma leer ik je deze methode voor snel meer energie en een gezond en fit lichaam.

 

Wil jij snel jouw energie verdubbelen?

In Energy Fix help ik je om binnen 21 dagen je energie te verdubbelen zodat je weer lekker in je vel zit, zin hebt om te gaan doen wat je het liefste doet en blij te zijn met wie je bent! Klik hier voor meer informatie.

 

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!