Neem de tijd.. Zes tips om je dag goed te beginnen en te eindigen

Sep 11, 2020

In deze miniserie deel ik met je hoe je op basis van de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid je dag het beste in kan delen zodat je alles uit de uren kan halen die je elke dag krijgt. Gewoon door het ritme van de natuur te volgen.

In de vorige aflevering heb ik je laten zien hoe je je dag op basis van de Dosha's het beste kan indelen voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans. In deze aflevering ga ik je leren hoe je de energie van de ochtend en de avond het beste kan benutten.

 

Kapha-tijd (6:00-10:00)

Je begint je dag in Kapha-tijd. Kapha is aarde-energie, het is de tijd dat de zon opkomt en aan haar dagelijkse ronde begint. Als het goed is voel je je rond deze tijd geaard, vredig en soms loom. Dat komt doordat de kalme Kapha-energie steeds sterker wordt in dit tijdsblok.

Als je 's ochtends duf of uitgeput wakker wordt dan komt dat ook door de toegenomen Kapha-energie. Hoe later je opstaat, hoe meer je dit zal merken. En als je al meer Kapha van jezelf hebt, dan zal je hier ook meer last van hebben omdat teveel Kapha je uit balans brengt. En dit is ook de reden waarom het in de winter, als het buiten koud en nat is,  je zoveel moeite hebt om je bed uit te komen.

Volgens Ayurveda bepaalt hoe je je dag begint, hoe je je de rest van de dag voelt. Daarom is het heel belangrijk om je dag juist te beginnen zodat je een energieke maar ook rustige dag hebt. Zonder chaos of dips in je energie. En daarom geef ik je hier drie tips om je dag goed te beginnen.

 

Drie tips voor meer energie in de ochtend

Sta op rond zonsopgang

Voel jij je ook zo loom als je lang hebt uitgeslapen, terwijl je wel genoeg uren hebt geslapen? Dat komt doordat je Kapha-energie uit balans is geraakt. Als je uitslaapt, stijgt Kapha waardoor je je zwaarder en lomer voelt. Daarom raadt Ayurveda aan om rond zonsopgang op te staan (net als de dieren en onze voorouders altijd gedaan hebben). Als je na zonsopgang nog slaapt, voel je je de rest van de dag minder energiek en zal je eerder naar hulpmiddelen zoals koffie en dikmakende energierepen grijpen om je energie op pijl te houden. Terwijl dat niet nodig is. 

 

Rek en strek

De ochtend is de beste tijd voor lichte vormen van beweging, zoals yoga, wandelen of een dansje met je peuter (vinden ze altijd leuk!). Je hebt de hele nacht stil gelegen waardoor je je stijf voelt en misschien zelfs wel pijn hebt bij het opstaan. Het is heel belangrijk dat je je lichaam wakker maakt en activeert zodat je geest de rest van de dag ook wakker en alert is. En daarnaast zorgt het ervoor dat je metabolisme en spijsvertering geactiveerd wordt.

Ben je geen ochtendmens en is vroeg opstaan en bewegen jouw grootste nachtmerrie? Dan heb je het juist nodig want dit is een teken dat Kapha bij jou uit balans is. In Ayurveda draait alles om het herstellen van de balans en als jij last hebt van een zwaar gevoel en stagnatie dan moet je dat in evenwicht brengen met lichtheid en beweging.

 

Licht ontbijten

Ken je het gezegde: "Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar?". Dat mag je nu vergeten.. Een groot ontbijt is namelijk veel te zwaar om te verteren in de ochtend. Je spijsvertering is als een vuurtje dat 's ochtends eerst rustig opgestookt moet worden. Zwaar ontbijten is net alsof je een emmer zand op het vuurtje gooit waardoor het dooft.

Eet daarom een licht en makkelijk verteerbaar ontbijt zodat je de dag goed begint. Zwaar ontbijten kost veel te veel energie om te verteren waardoor je minder energie hebt om andere dingen te doen en je alleen maar meer gaat eten om dat te compenseren.

Blijf zoveel mogelijk weg van broodproducten omdat die te zwaar zijn om te verteren in de ochtend. Kijk ook uit met zogenaamde gezonde maaltijdrepen, smoothies en yoghurtjes omdat ze vaak veel suiker bevatten en te koud zijn waardoor je spijsverteringsvuur dooft. 

 

Kapha-tijd (18:00 - 22:00)

Het tweede Kapha-tijdsblok begint rond zonsondergang. Dit is de tijd om je te gaan voorbereiden op je nachtrust. Rond deze tijd eet je je diner, kom je tot rust en maak je je klaar om naar bed te gaan. Deze tips gaan je daarbij helpen.

 

Drie tips voor een goede nachtrust

Relax

Na een dag hard werken heb je soms wat hulp nodig om tot rust te komen. Probeer je werk op je werk te laten en gebruik je avond voor een beetje selfcare. Neem een bad of massage, mediteer, kook een gezonde maaltijd, doe iets met familie of vrienden of maak een wandeling - als je maar tot rust komt. Zorg dat je bewust in het moment aanwezig bent, vermijd multi-tasken en probeer schermtijd te vermijden voordat je naar bed gaat.

 

Eet een licht diner

Voor de meesten van ons is de avondmaaltijd de grootste en zwaarste maaltijd van de dag omdat dat het enige moment van de dag is dat we thuis eten en zelf kunnen koken. Toch is dit geen excuus om iets te eten dat slecht voor je is en waardoor je je slecht voelt.

Ayurveda raadt aan om een licht en makkelijk verteerbaar diner te eten zodat je niet met een volle maag hoeft te gaan slapen. Met een volle maag slaap je minder goed, waardoor je minder goed uitrust. Daarnaast is tijdens Kapha-tijd je spijsverteringsvuur minder sterk waardoor je eten minder goed verteert. Hierdoor slaat je lichaam je eten eerder als vet op en het kan zelfs Ama veroorzaken.

 

Wandel na het eten

Een korte wandeling van 15 minuten doet wonderen voor je spijsvertering. Vaak ploffen we na het eten meteen voor de tv en lopen we alleen nog richting bed waardoor je tot de volgende dag niet meer beweegt. Ga gewoon een blokje om of desnoods loop je een paar keer de trap op en af, als je maar beweegt.

Deze simpele gewoonte verlengt je levensduur, verbetert je spijsvertering en verstrekt je metabolisme. Als je zoveel hebt gegeten dat je de bank niet meer afkomt, dan is dat een teken dat je teveel hebt gegeten. Na een maaltijd moet je je licht en energiek voelen, niet zwaar en lamlendig..

 

In het volgende deel van deze miniserie ga ik je leren hoe je Pitta-tijd het beste kan benutten voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans.

Probeer voor nu één of meer van bovenstaande tips in je dagelijkse routine te integreren en kijk hoe je je voelt. Want.. the proof is in the pudding :)

 

24/7 Fit met Ayurveda

Wil jij ook leren hoe je je dag het beste kan indelen voor een optimale gezondheid? Geef je dan op voor mijn 365 dagen Fit met Ayurveda jaarprogramma waarin ik je leer om de beste versie van jezelf te worden.. puur door het ritme van de natuur te volgen.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!