Neem de tijd.. Zo word jij super productief

Sep 18, 2020

In deze miniserie deel ik met je hoe je op basis van de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid je dag het beste in kan delen zodat je alles uit de uren kan halen die je elke dag krijgt. Gewoon door het ritme van de natuur te volgen.

In de vorige aflevering heb ik je laten zien hoe je je dag op basis van de Dosha's het beste kan indelen voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans. In deze aflevering ga ik je leren hoe je de Pitta-tijd het beste kan benutten.

 

Pitta-tijd (10:00-14:00)

Pitta is het vuurelement en is verbonden met de zon. Terwijl de kracht van de zon sterker wordt, merk je dat de energie in jezelf ook sterker wordt. Pitta-tijd is de tijd om veel werk te verzetten en om al die to-do lijstjes af te werken. Het middaguur, als de zon op zijn hoogst staat en je spijsverteringsvuur op zijn sterkst is, is de beste tijd om te verteren.

Tijdens Pitta-tijd ervaar je enorm veel energie en kracht; zowel mentaal als fysiek. Benut deze tijd door nu je lastigste taken en je grootste maaltijd van de dag in te plannen. Let wel op dat je jezelf niet 'opbrandt' en dat je nog genoeg energie overhoudt voor de rest van de dag.

 

Drie tips om je energie te managen gedurende de dag

Maak een plan

Begin jij je werkdag ook met mailtjes beantwoorden? Weet dat dit een enorme valkuil is. Voordat je het weet bepalen anderen hoe jouw dag eruit ziet en wat je allemaal gedaan krijgt op een dag (en wat niet).

Pitta-energie is georganiseerde energie en die werkt het best als je een plan hebt. Zorg dus dat je duidelijk voor ogen hebt wat je belangrijkste taken zijn voor de dag en werk ze één voor één af. Doe één ding tegelijk en blijf gefocused. Als je merkt dat je overweldigd raakt door alles wat je nog moet doen, doe dan een korte ademhalingsoefening of meditatie.

 

Bijt eerst door de zure appel heen

Stel jij lastige klussen altijd zo lang mogelijk uit? Pitta-tijd is het beste moment van de dag om je lastigste, organisatorische of logistieke taken taken uit te voeren. 

Maak tijdens Pitta-tijd gebruik van deze krachtige en gestructureerde energie door taken af te werken waar je je analytische linkerdeel van je brein voor nodig hebt. Werk deze taken nu af zodat je je er de rest van de dag niet meer druk over hoeft te maken.

 

Eet je grootste maaltijd midden op de dag

De meesten van ons eten tussen de middag tijdens een korte lunchpauze snel een meegebrachte boterham of iets kant-en-klaars uit de kantine. Deze gewoonte is ontstaan tijdens de Industriële Revolutie, toen fabrieksarbeiders de hele dag in de fabriek moesten werken. Daarvoor at iedereen tussen de middag warm en hele volksstammen doen dat nog steeds. En het is niet voor niets dat in Mediterrane landen -waar men nog steeds uitgebreid luncht- mensen gezonder zijn en langer leven.

Ik weet dat het in onze maatschappij lastig is om je grootste maaltijd midden op de dag te eten omdat je niet even naar huis kan om te koken. Maar je kan waarschijnlijk wel 's avonds wat extra koken en dat de volgende dag meenemen en op je werk opwarmen. Je zal zien dat dit wonderen doet voor je energie (en je gewicht).

Lunchtijd is de beste tijd om een grote en complexe maaltijd te eten omdat je spijsverteringsvuur dan op zijn sterkst is. Hierdoor kan je lichaam veel beter voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Een ander voordeel van een grote lunch is dat je tot het avondeten verzadigd bent. Hierdoor blijft je energieniveau op pijl, krijg je geen last  van snaaizin én eet je 's avonds automatisch minder waardoor je beter slaapt en ook nog eens afvalt. Probeer het maar eens!

 

Pitta-tijd (22:00-2:00)

Misschien herken je dit wel; het is een uur of 9 en je bent best een beetje moe maar je vindt het nog te vroeg om al naar bed te gaan. Je zet nog een kop thee en kijkt of er nog wat op tv is.. en opeens voel je je klaarwakker. Je kijkt op de klok en het is 22:00. Dit is het tweede Pitta-blok van de dag. En omdat Pitta-tijd tijd voor actie (en voor eten) betekent krijg je opeens een opleving.. en vaak ook weer honger. In Ayurveda noemen we dit de Tweede Wind.

Als je niet voor dit moment in bed ligt dan is de kans groot dat je te laat gaat slapen en zelfs weer gaat lopen snacken. Beide zijn niet goed voor je nachtrust, je energie en je gewicht. Probeer dus op tijd naar bed te gaan; 23:00 is goed, 22:00 nog beter.

 

Een goede nachtrust is van levensbelang

Het tweede Pitta-tijdsblok is misschien wel het belangrijkste van de dag, want dit is de tijd dat je lichaam en geest zich herstellen tijdens je slaap.

Slapen is by far de allerbelangrijkste activiteit van je dag. Misschien eet jij supergezond en ben je hartstikke sportief maar ga je elke dag laat naar bed of slaap je slecht. Weet dan dat je een enorme kans laat liggen voor een optimale gezondheid en productiviteit. Tijdens je slaap herstellen je spieren, ontgift je lichaam, komen je hormonen weer in balans, verwerk je je ervaringen van die dag en bereid je je voor op de dag die voor je ligt.

En toch slapen de meesten van ons niet voldoende. Niet goed slapen zorgt ervoor dat je minder productief bent en vergroot de kans dat je teveel gaat eten door een verhoging van Ghreline, het 'hongerhormoon'.

Heb je wel eens gemerkt dat je meer zin hebt om te eten als je slecht geslapen hebt? Dat beeld je je niet in, dat komt doordat je hormonen van slag raken door een gebrek aan slaap. Slaaptekort leidt tot meer honger en dat kan leiden tot overgewicht. Dus zelfs als je gezond eet en voldoende beweegt, maar niet genoeg slaapt zal je nog steeds aankomen. Dus als je af wil vallen, begin dan eerst eens met voldoende slapen, 8 uur is een mooi gemiddelde. 

Naast de hoeveelheid slaap, is de kwaliteit van je slaap ook heel belangrijk. Want niet alle slaap is hetzelfde. Mijn moeder zei altijd dat de uren voor 12 uur die je slaapt dubbel tellen en Ayurveda bevestigt dit. De slaap die je voor middernacht krijgt is het meest verkwikkend en herstellend en daarom is het zo belangrijk om op tijd te gaan slapen. 

 

Ayurvedische tips voor een goede nachtrust

Zorg dat je op tijd naar bed gaat en dat je lichaam en je geest klaar zijn om te gaan slapen zodra je in bed ligt. Bijna niemand kan zomaar in slaap vallen. Je lichaam en geest hebben hints nodig dat het tijd is om te gaan slapen. Voor de uitvinding van kunstmatig licht gingen we naar bed zodra de zon onder was. Maar tegenwoordig kunnen we 24 uur per dag tv kijken, werken en sporten. Hierdoor vergeten we naar onze biologische klok te luisteren en gaan we maar door en door met alle gevolgen van dien.

Gebruik de Kapha-tijd om tot rust te komen zodat je de Pitta-tijd volledig kan benutten om te herstellen en op te laden.

Zorg dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen geen werk meer doet en niet meer op een scherm hoeft te kijken. Lees een boek, luister naar mooie muziek of ga mediteren. Dim het licht, steek wat kaarsen aan, brand etherische olie en zorg dat je lichaam en geest tot rust komen voordat je gaat slapen.

 

In de volgende aflevering van deze miniserie ga ik je leren hoe je Vata-energie het beste kan benutten voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans.

Probeer voor nu één of meer van bovenstaande tips in je dagelijkse routine te integreren en kijk hoe je je voelt. Want.. the proof is in the pudding :)

 

24/7 Fit met Ayurveda

Wil jij ook leren hoe je je dag het beste kan indelen voor een optimale gezondheid? Geef je dan op voor mijn 365 dagen Fit met Ayurveda jaarprogramma waarin ik je leer om de beste versie van jezelf te worden.. puur door het ritme van de natuur te volgen.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!