Neem de tijd .. Hoe de Dosha-tijden werken

Sep 04, 2020

In deze miniserie deel ik met je hoe je op basis van de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid je dag het beste in kan delen zodat je alles uit de uren kan halen die je elke dag krijgt. Gewoon door het ritme van de natuur te volgen.

In deze aflevering ga ik je laten zien hoe je je dag op basis van de Dosha's het beste kan indelen voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans.

 

Hoe de Dosha-tijden werken

Tegenwoordig zijn we gewend om onze dag in te delen in 24 uren, maar Ayurveda deelt de dagen al duizenden jaren op in zes blokken van vier uur. Elk blok is verbonden aan een bepaalde Dosha en dit blok herhaalt zich twee keer per dag.

Dosha-tijden

Kapha-tijd: 6:00-10:00 & 18:00-22:00

Pitta-tijd: 10:00-14:00 & 22:00-2:00

Vata-tijd: 2:00-6:00 & 14:00-18:00

De zonsopgang en zonsondergang zijn verbonden met Kapha. Kapha-energie is grondend en aardend en terwijl de zonne-energie opbouwt en afneemt bevinden we ons in Kapha-tijd. 

Het midden van de dag en de nacht zijn verbonden met Pitta. Pitta-energie is een sterke, felle energie en het heetste moment van de dag en het donkerste uur van de nacht zijn verbonden met deze krachtige Dosha. 

De overgang tussen dag en nacht, de schemering en de dageraad zijn verbonden met Vata. Vata is een etherische, magische energie en je zal merken dat je meest levendige (dag)dromen plaatsvinden tussen 2 en 6 uur (zowel overdag als 's nachts). 

 

Pas je activiteit aan de Dosha van het moment aan

Voor een optimale gezondheid passen alle activiteiten die je gedurende de dag uitvoert bij de Dosha van dat moment. Als de zon tijdens Kapha-tijd opkomt en ondergaat, moet je je richten op ontspanning en inspanning zoveel mogelijk vermijden. Als de zon bovenaan de hemel staat in het eerste Pitta-blok, ben je het meest productief en kan je het meeste werk verzetten. Aan het begin van de nacht, tijdens het tweede Pitta-blok, slaap je het diepst en is de kwaliteit van je slaap het best. En in de middag en vroege ochtend, tijdens Vata-tijd, ben je het meest creatief. Daarom (dag)droom je zo levendig rond deze tijd. Schematisch ziet dat er zo uit:

 

Elk tijdsblok heeft zijn eigen energie en je zal zien dat als je deze energie volgt dat je veel effectiever bent en veel meer bereikt. Dat komt omdat je niet tegen- maar meebeweegt met het natuurlijke ritme. Probeer daarom de komende week deze energieën tijdens de verschillende blokken eens te voelen en kijk of je je activiteiten hier al enigszins op kan afstemmen.

In de volgende aflevering van deze miniserie ga ik je leren hoe je de energie van de ochtend en de avond het beste kan benutten voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans.

 

24/7 Fit met Ayurveda

Wil jij ook leren hoe je je dag het beste kan indelen voor een optimale gezondheid? Geef je dan op voor mijn gratis masterclass waarin ik je precies uitleg welke eerste kleine stap je kan zetten om je binnen 3 weken weer fit en slank te voelen, je energie te verdubbelen en makkelijk kilo's af te vallen - zonder dat je ooit nog hoeft te diëten.  

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!