Neem de tijd.. met deze strategie creëer jij jouw droomleven

Sep 24, 2020

In deze miniserie deel ik met je hoe je op basis van de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid je dag het beste in kan delen zodat je alles uit de uren kan halen die je elke dag krijgt. Gewoon door het ritme van de natuur te volgen.

In deze serie laat ik je zien hoe je je dag op basis van de Dosha's het beste kan indelen voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans. In deze aflevering ga ik je leren hoe je de Vata-tijd het beste kan benutten.

 

Vata-tijd (14:00-18:00)

Vata-energie is een creatieve, dromerige energie. Dat merk je halverwege de middag als je het Vata-tijdsblok binnengaat. Vata-energie maakt je innovatief, dus dit is de tijd van de dag om creatief werk te doen. De namiddag is de perfecte tijd om te schrijven, ontwerpen, ontwikkelen en toekomstplannen (dromen!) te maken. Draai je in cirkeltjes en kom je ergens niet uit? Dit is hét moment voor creatieve oplossingen en om outside the box te denken.

Dit is ook het moment dat je misschien begint te dagdromen, vooral als je nu iets doet wat je niet blij maakt. Gebruik deze dagdromen om erachter te komen wat jouw dharma, jouw levensdoel, is. Je dagdromen hebben vaak een hele belangrijke boodschap voor je. Luister er dus goed naar!

 

Voorkom een middagdip

Heb jij vaak halverwege de middag last van een middagdip? Je bent niet de enige..

Als je niet goed geluncht hebt, is de kans groot dat halverwege de middag je bloedsuikerspiegel opeens sterk daalt waardoor je naar nog een kop koffie of een suikerrijke snack grijpt om je energieniveau wat op te krikken. Dit is niet slim. Koffie maakt je alleen maar hyper en van suikerrijke snacks heb je maar heel even plezier. Beide zijn killing voor je creatieve proces.

In plaats daarvan kan je beter een goede vullende lunch eten. Zorg er dus voor dat je lunch voedend en verzadigend is. Ons typisch Nederlandse bammetje is een garantie voor een energiedip in de middag met snaaien als gevolg.

Ayurveda raadt snacken af omdat het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam verstoort. Je lichaam kan namelijk alleen ontgiften als het alles verteerd heeft. Als je constant eet, dan krijgt je lichaam nooit de kans om te ontgiften. Houdt daarom tussen de 3 en 6 uur aan tussen je maaltijden.

Houd je het echt niet uit zonder snack? Laat de zoetigheid dan links liggen en kies voor snacks die goede vetten en veel eiwitten bevatten, zoals noten en zaden, avocado of hummus met groente.

 

Vata-tijd (2:00-6:00)

Het laatste tijdsblok van de dag (of eigenlijk het eerste, het is maar net hoe je ernaar kijkt) is weer Vata-tijd. Dit is een magisch tijdsblok, de tijd van diepe dromen en diepe inzichten.

Tijdens deze stille uren is het makkelijker om in contact te komen met je hogere zelf en om verbinding te maken met je creatieve energie. Dit is ook waarom veel kunstenaars 's nachts of 's morgens vroeg werken. En waarom monniken rond deze tijd mediteren. De beste tijd om te mediteren is namelijk voordat de zon opkomt. Als de wereld kalm en verstild is en je nog niet wordt opgeslokt door de waan van de dag. Zodra de zon opkomt, kom je weer in Kapha-tijd en herhaalt de  cyclus zich opnieuw.

Probeer voor nu één of meer van bovenstaande tips in je dagelijkse routine te integreren en kijk hoe je je voelt. Want.. the proof is in the pudding :)

 

24/7 Fit met Ayurveda

Wil jij ook leren hoe je je dag het beste kan indelen voor een optimale gezondheid? Geef je dan op voor mijn gratis masterclass waarin ik je precies uitleg welke eerste kleine stap je kan zetten om je binnen 3 weken weer fit en slank te voelen, je energie te verdubbelen en makkelijk kilo's af te vallen - zonder dat je ooit nog hoeft te diëten.  

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!