Zo drink je het beste jouw koffie + Ayurvedisch recept voor kardemom-koffie

Jan 06, 2022
Ayurvedisch recept kardemom-koffie

Ik en mijn team krijgen dagelijks heel veel vragen binnen die we altijd zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. En omdat e-mail niet altijd het beste middel hiervoor is, heb ik het idee opgevat om elke donderdagochtend onder het genot van een lekker kopje koffie jullie brandende vragen te beantwoorden.

De eerste (en zeer toepasselijke) vraag die ik wil beantwoorden is van Mieke die graag wil weten hoe ze haar koffie het beste kan drinken. En omdat ik de beroerdste niet ben, doe ik er meteen een lekker Ayurvedisch recept voor de ideale koffie bij :)

 

Zo drink je het beste jouw koffie

Ik kan wel zeggen dat ik verslaaf ben aan koffie. Niet dat ik er liters van drink, maar mijn koffiemomentje in de ochtend is echt wel heilig. Niks fijner dan de geur van een vers gezette koffie nadat ik mijn dochter naar school heb gebracht, de boel aan kant heb en ik mijn laptop openklap om te beginnen met werken.

Veel mensen denken dat koffie slecht is, maar volgens de Ayurvedische filosofie kan alles zowel het sterkste vergif zijn als het krachtigste medicijn. En dat geldt ook voor koffie. Teveel koffie is niet goed voor je, net als teveel suiker, teveel sporten en teveel water niet goed voor je is. Eigenlijk alles waar 'te' voor staat is niet goed voor je. Maar dat is waarschijnlijk niets nieuws voor je.

Wat misschien wel nieuw voor je is, is dat we in de Ayurveda niet alleen kijken we naar wat je het beste kan eten, maar dat hoe, waarom en wanneer je eet minstens zo belangrijk is.

 

Drink je koffie alleen in de ochtend

Volgens de Ayurveda mag je (gelukkig!) gewoon koffie drinken. Alle voedingsmiddelen kunnen namelijk werken als gif óf als medicijn. Het ligt er maar net aan hoe (en hoeveel) je het gebruikt. Dat geldt dus ook voor koffie.

 

Het perfecte koffiemoment

Het perfecte moment voor je dagelijkse dosis koffie is vlak na het ontbijt, dat stimuleert je spijsvertering ook nog een beetje. Na 10.00 begint je interne spijsverteringsvuurtje (je agni) wat feller te branden en dan voegt koffie niet zoveel meer toe. 

Koffie drinken na 14.00 uur is sowieso geen goed idee. De halfwaardetijd van cafeïne is namelijk 5-7 uur. Dit betekent dat als je ‘s middags 200 milligram cafeïne gebruikt (1 à 2 kopjes) je rond 18:00 uur nog altijd 100 milligram cafeïne in je lijf hebt. Pas rond 23.00 uur is de cafeïne verwerkt.

 

Hoe drink je je koffie het beste volgens Ayurveda?

In Ayurveda draait alles om balans. Koffie is verhittend waardoor het stimulerend en uitdrogend werkt. Volgens de Ayurveda is koffie daarom eigenlijk alleen goed voor Kapha-types. Kapha's zijn van nature wat moeilijker op gang te krijgen en daarom is een sterke espresso voor een Kapha de ideale kickstart.

Voor Vata- en Pitta-types is koffie echter minder goed omdat zij al genoeg van deze kwaliteiten in zich hebben. Als je als Vata of Pitta dan ook nog eens (veel) koffie gaat drinken dan heb je kans dat de balans doorslaat. Dat merk je aan een opgefokt gevoel of dorst.

Gelukkig kan je dit negatieve effect van koffie afzwakken door bijvoorbeeld (plantaardige) melk toe te voegen of een lepeltje ghee of extra vergine kokosolie. Dan heb je een bulletproof coffee, in de VS geliefd door celebrities en fitgirls doordat je er kilo's van af kan vallen zonder te diëten. 

Het vet in de melk, ghee of kokosolie zorgt ervoor dat je minder snel uitdroogt en de zoete smaak werkt verkoelend (zelfs als de melk warm is) en remt de verhittende en uitdrogende eigenschappen van koffie. Je stresslevel stijgt daardoor minder dan bij zwarte koffie. 

 

Ayurvedisch recept voor kardemom-koffie

Ik doe altijd graag wat kardemom in mijn koffie. Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie met een heerlijke zoete, frisse geur. Het is niet alleen heel lekker maar ook gezond. Kardemom brengt namelijk de zuurgraad in balans en neutraliseert zo het stimulerende effect van cafeïne. Als je wel eens een opgefokt gevoel hebt na het drinken van koffie, dan weet je wel wat ik bedoel..

Dit is de reden waarom de kardemom-koffie combinatie erg geliefd is in het Midden-Oosten. Niet alleen je lijf wordt blij van wat kardemom in je koffie, ook je smaakpappillen zullen je dankbaar zijn voor de heerlijke bloemige smaak.

 

Ayurvedische kardemom-koffie

Ingrediënten (1 portie)

  • 2 kardemompeulen (of een snufje kardemompoeder)
  • 1 kopjes biologische espresso

Bereiding

Kneus de kardemompeulen door ze in een vijzel of met de platte kant van een groot mes licht te pletten en doe deze in een kopje. Schenk de hete espresso erop en serveer direct met eventueel een lekkere dadel in plaats van een koekje.

Onthoud! Hoe puurder je koffie, hoe beter. Dus ga als het even kan voor biologisch en vers gemalen bonen. Geniet van je gezonde kopje koffie!!

 

Wil je meer van deze tips en dit soort makkelijke en gezonde, Ayurvedische recepten?

In mijn online jaarprogramma 365 dagen Fit met Ayurveda! geef ik je nog veel meer tips en tricks over wat, wanneer, waarom en hoe je moet eten volgens de Ayurvedische filosofie. 

Maak van 2022 je gezondste en energiekste jaar ooit en bemachtig vandaag met 50% korting je plek! Gebruik hiervoor de kortingscode actie365fit bij je bestelling.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan