Vier keer waarom je zou moeten detoxen

Jan 28, 2021

Vorige week deden meer dan 100 vrouwen (en een paar mannen) mee aan het Energy Boostcamp en ik word overspoeld met mooie resultaten. Van "Ik heb inzicht gekregen in wat ik wel en niet moet eten en ben me bewuster geworden van wat ik allemaal in mijn mond stop", "Ik voel me veel fitter en heb meer energie", tot "Ik ben al 1,2 kilo afgevallen, mijn snackzin is verdwenen en ik heb eindelijk geen hongergevoel meer". Kijk, daar doe ik het voor!

Het doel van Ayurveda is een lang en gelukkig leven. De belangrijkste instrumenten die je hiervoor hebt zijn de juiste voeding en leefstijl. 

 

Reinheid, rust en regelmaat

Misschien herinner je je nog dat je oma het vroeger altijd had over reinheid, rust en regelmaat? Dit is geen uitvinding van dr. Spock (die hier beroemd mee is geworden) maar dit recept is al duizenden jaren oud en het zijn de belangrijkste pijlers van een Ayurvedische leefstijl.

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is: "Wat moet ik eten voor mijn dosha?". En dat is niet zo gek, want dat is waar Ayurveda bekend om staat; de dosha's (energietypes) en de voeding die daarbij hoort.

En eerlijk is eerlijk, een persoonlijk dieet is super waardevol maar best ingewikkeld. Je moet namelijk eerst weten wat je geboorteconstitutie (je Prakruti) is en welke dosha's bij jou uit balans zijn (je Vikruti). En dat kan een behoorlijke puzzel zijn. 

Daarom raad ik altijd aan om makkelijk te beginnen en de boel eerst goed in beweging te zetten voordat je je gaat verdiepen in dosha's en persoonlijke voeding.

 

Je spijsvertering is de sleutel naar meer energie

Wij Westerlingen hebben door ons voedingspatroon (veel bewerkte voedingsproducten) en leefstijl (veel stress en niet in ritme met de natuur) over het algemeen een zwakke spijsvertering. Dat merk je aan een opgeblazen gevoel, weinig energie en gewichtsproblemen.

Door je spijsvertering te versterken krijgt je gezondheid een echte kickstart en komt alles in een stroomversnelling. Je lichaam neemt hierdoor voedingsstoffen beter op en scheidt afvalstoffen beter uit. En dat merk je meteen; je voelt je lichter, schoner en blijer.

 

Periodiek reinigen

De snelste manier om je spijsvertering te versterken is een reiniging ofwel een detox. Een periodieke reiniging is namelijk een zeer krachtige manier om je spijsvertering sterker te maken en je (vet)metabolisme op te krikken. Zeg maar dag tegen dat hardnekkige buikvet!

Ons lichaam heeft een natuurlijk zelf herstellend vermogen en een reiniging versterkt dit vermogen om weefsels te ontgiften, te herstellen en te verjongen enorm. 

Er zijn veel verschillende manieren van reiniging, van mild tot redelijk extreem. De meest extreme vorm is om een bepaalde periode helemaal niks te eten en te drinken en de meest milde vorm is een monodieet dat je makkelijk zelf thuis kan doen.

De meeste mensen denken bij een detox aan een sapkuur. Maar dat hoeft helemaal niet. Sterker nog, een sapkuur is helemaal niet geschikt als je een zwakke spijsvertering hebt. Rauwe groente en fruit zijn namelijk zwaar te verteren en niet goed verteerde voedingsstoffen veroorzaken ama (toxines) in je spijsverteringskanaal.

Daarnaast zijn dit soort kuren heftig doordat je van het ene op het ander moment niks meer mag eten. Hierdoor krijg je te maken met een combinatie van afkickverschijnselen en honger, waardoor veel mensen een kuur niet volhouden.

En ook wetenschappers zetten een kanttekening bij deze kuren. Ons lichaam heeft namelijk voedingsstoffen, mineralen en vitaminen nodig. Bij een gebrek hieraan worden we duizelig, slap en 'hangry' (hongerig en chagrijnig). Daarom beveelt Ayurveda de meest milde kuur aan die er bestaat; eenhuis-tuin-en-keuken monodieet.

 

Detox around the equinox

Volgens de Ayurvedische geneeskunst moet je minstens twee keer per jaar je lichaam reinigen; het voorjaar en in het najaar zijn de beste periodes om dit te doen. 

Rond deze tijd vindt er een wisseling van seizoenen plaats die een sterke invloed hebben op je lichaam. Vooral de overgang van zomer naar herfst en van winter naar lente is zwaar voor je lichaam. Dat merk je misschien zelf ook wel. Tijdens de eerste herfststormen word je rillerig en moe en aan het eind van de winter lijkt iedereen wel ziek te worden. Om je lichaam te ondersteunen bij deze omwenteling en je spijsvertering te versterken is het heel goed om in deze periodes te detoxen. 

 

Vier keer waarom je zou moeten detoxen

In de Ayurveda is het al duizenden jaren een vast onderdeel van een gezonde leefstijl maar hier in het Westen hoor je nog niet zo veel over periodiek reinigen. Toch komen gelukkig ook steeds meer Westerse artsen achter de gezondheidsvoordelen van reinigen en recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het heel gezond is dit regelmatig te doen. Dit zijn de vier belangrijkste redenen om je lichaam van tijd tot tijd te reinigen.

 

1) Ontgiften

Detox is een afkorting van detoxificatie. Dit wordt ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Detoxen is niks anders dan het reinigen van het lichaam van giftige stoffen die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt. In de Ayurveda duiden we dit aan met Ama.

Ons lichaam is eigenlijk al een detoxfabriekje van zichzelf. Het heeft een zelfhelend en zelfreinigend vermogen en onze organen zoals de lever, nieren, longen en huid zijn de hele dag bezig om gifstoffen* en ongewenste stoffen uit ons systeem te verwijderen. Maar in deze tijd raakt ons lichaam zo vervuild door onze voeding, medicijnen, stress en milieutoxines dat ons lichaam het niet meer alleen aankan.

Hoe gezond je ook eet of leeft, onze leefomgeving vervuilt in snel tempo. Alles wat wij mensen produceren, eten, smeren, inademen en innemen komt uiteindelijk via onze leefomgeving weer bij ons terug. Denk bijvoorbeeld aan de pil die via het riool weer in ons drinkwater terechtkomt. Uit onderzoek blijkt dat mannelijke vissen in Nederlandse rivieren vrouwelijke kenmerken ontwikkelen door de hoge hoeveelheid hormonen in het oppervlaktewater. En dit oppervlaktewater drinken wij weer uit de kraan, met alle gevolgen van dien. Volgens wetenschappelijk onderzoek (Science 2010) zijn chemische stoffen zelfs verantwoordelijk voor 70-90% van de huidige chronische ziektes.

*) Deze gifstoffen zitten o.a. in cosmetica, wasmiddelen, tandpasta, schoonmaakmiddelen, kookgerei, verf, speelgoed, tabak en alcohol. Maar ook mycotoxinen (toxines van schimmel en gisten in voeding) en endogene toxines zoals stress zijn een belangrijke veroorzaker van opgebouwde gifstoffen in het lichaam.

 

2) Ziekte voorkomen

Misschien eet en leef je al heel gezond en denk je helemaal geen detox nodig te hebben. Maar detoxen is geen modeverschijnsel. Het reinigen van je lichaam (en geest) wordt al duizenden jaren aangeraden in verschillende gezondheidswetenschappen. Om je weerstand te verhogen waardoor je minder vatbaar bent voor virussen en bacteriën, maar ook om veel ernstigere chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te voorkomen (en zelfs te genezen).

Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat detoxen een wonderlijk proces op celniveau veroorzaakt, namelijk autofagie. Dit is een proces waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen en cel onderdelen worden op deze manier afgebroken en gerecycled. 

Autofagie versterkt je immuunsysteem en helpt bij het afweren van (infectie)ziekten. Autofagie is ook dé manier van ons lichaam om gevaarlijke celdeling te stoppen en zaken als obesitas en problemen met je stofwisseling op te lossen. 

 

3) Van suikerverbranding naar vetverbranding

Dit is een hele prettige bijkomstigheid van reinigen, waar je nog heel veel plezier van zal hebben! Tijdens een reiniging ontgift je niet alleen je lichaam maar wordt ook het beschadigde weefsel vernieuwd. Dat helpt niet alleen bij het voorkomen van (chronische) ziektes, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat periodiek reinigen het lichaam kan resetten, zodat het vet omzet in energie.

Ook krijgt de productie van je groeihormoon een boost door te detoxen. Dit hormoon helpt niet alleen bij de reparatie en groei van cellen en weefsels maar het ondersteunt je lichaam bij het verbranden van energie uit vetreserves. Detoxen helpt je dus om af te vallen, te beginnen bij dat hardnekkige buikvet.

En wanneer ons lichaam vet verbrandt in plaats van suiker, neemt de kans op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker sterk af. 

 

4) Verjonging

Binnen de Ayurvedische geneeskunst zijn er 8 hoofdrichtingen of specialismen te onderscheiden: interne geneeskunde, chirurgie, keel-, neus- en oorgeneeskunde, pediatrie en gynaecologie, toxicologie, psychiatrie, verjonging (geriatrie en revitalisering), afrodisiaca (vruchtbaarheid en viriliteit).

Een belangrijk specialisme van Ayurveda is verjonging. Deze tak richt zich op het stoppen of vertragen van het verouderingsproces door middel van verjongingstherapieën en revitalisering. En detoxen is de uitgelezen manier van een verjongingstherapie omdat je door middel van een detox je cellen vernieuwt en je je lichaam de kans geeft om zich te ontdoen van toxines die zorgen voor een versneld verouderingsproces.

Hoe vaker je detoxt, hoe minder snel je veroudert. Daarom zie ik ook altijd zulke goede resultaten bij vrouwen in de overgang. Al tijdens de detox verminderen hun overgangsklachten vaak als sneeuw voor de zon.

 

Duwtje in de rug

Ook al kan je lichaam heel veel zelf, het kan zo nu en dan wel een duwtje in de rug gebruiken. En een detox heeft naast preventieve effecten ook altijd een direct effect; je ervaart meer helderheid en energie, een betere spijsvertering, minder gezondheidsklachten, een rustigere huid, je valt ervan af en nog veel meer. Deelnemers aan mijn programma noemen vaak de volgende resultaten:

  • meer energie
  • beter slapen
  • verbeterde spijsvertering
  • minder last van verstopping
  • geen sugar cravings meer
  • mentale helderheid
  • heldere ogen
  • zachte en zuivere huid
  • tussen de 2 en 9 kilo gewichtsverlies

Tijdens een detox geef je je lichaam namelijk de kans om een ​​pauze te nemen en om het eigen zelfreinigende en zelfherstellende vermogen aan te spreken en te versnellen. Zie het als een reset om te beginnen aan een pad naar een gezonder en gelukkiger leven!

 

Wil je graag ervaren wat een detox voor jou kan doen en/of kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

In mijn online programma Energy Fix help ik je om met behulp van deze eeuwenoude Oosterse methode binnen 21 dagen fitter, gezonder en energieker te worden. Klik hier voor meer informatie.

 

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan