Het ideale moment voor een reinigings- en verjongingskuur

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Aug 22, 2018

door  | aug 22, 2018 | Detox, Leefstijl

Of we het nu willen of niet; we zijn onderdeel van de natuur en worden beïnvloed door het ritme van de natuur. Volgens Ayurveda zijn de ritmes van de natuur ook de ritmes van ons lichaam en onze geest. Als het donker wordt, worden we moe en in de winter hebben we de neiging om ons terug te trekken, net als dieren en planten. Een van de belangrijkste manieren om tijdens de wisseling van de seizoenen gezond te blijven is volgens Ayurveda een reinigings- en verjongingskuur.

Herfst

Elk seizoen bevat andere kwaliteiten. We zitten nu in de overgang van zomer naar winter. De hete zomer loopt op zijn eind en de koude winter staat voor de deur. Tijdens een seizoensverandering word je vaak ziek. Dat komt doordat je lichaam moet wennen aan de overgang naar ander weer. Daarnaast zorgt de hitte van de zomer en de droogte van de herfst voor meer droogte in ons lichaam waardoor we minder lekker in ons vel zitten en ons zelfs uitgeput kunnen voelen. Bij sommigen is dit zo sterk dat ze een herfstdepressie krijgen. Andere typische herfstsymptomen zijn een winderig, opgeblazen gevoel, constipatie, droge (hoofd)huid, een onrustig of opgejaagd gevoel en neerslachtigheid.

Jaargetijdenroutine

Om tijdens de wisseling van de seizoenen in balans te blijven, beveelt Ayurveda aan om een zogenaamde jaargetijdenroutineaan te houden. Zo’n routine leert ons hoe we het beste kunnen profiteren van het seizoen en hoe we ons kunnen beschermen tegen nadelige effecten. Een van die routines is een reinigings- en verjongingskuur.

Een ontgiftende en herstellende verjongingskuur in het herfstseizoen is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen om onevenwichtigheden zoals allergieën, verkoudheid en griep te voorkomen. Zie het als een reset van je spijsvertering. Kies wel voor een milde reiniging want detoxen is zwaar en put je lichaam altijd uit. De herfst is niet het juiste seizoen voor een heftige detox met sapkuren of vastkuren. Door voor een milde reiniging te kiezen wordt je lichaam gereinigd maar tegelijkertijd ook gevoed waardoor je in balans de winter in kunt.

Tijdens een milde reiniging eet je gewoon en zoveel als je wil, je hoeft dus niet bang te zijn voor knagende honger of een licht gevoel in je hoofd. Je eet warm en licht verteerbaar voedsel waardoor je spijsvertering tot rust komt en je spijsverteringsvuur sterker wordt. Je lichaam kan hierdoor opgebouwde gifstoffen loslaten en afvoeren. Daarnaast zijn dagelijkse oliemassages en heel veel rust en ontspanning belangrijk. Een echte aanrader voor iedereen die een ‘normale’ detox te heftig vindt.

Wanneer

De herfst is het perfecte moment voor een reinigings- en verjongingskuur. Nu is het namelijk het moment om overtollige hitte af te voeren en ons lichaam voor te bereiden op de winter. Een kuur versterkt je immuunsysteem en spijsvertering en bereid je lichaam optimaal voor op de winter.

Na een reinigingskuur merk je binnen 21 dagen dat je:

  • Spijsvertering is verbetert
  • Minder buikklachten hebt
  • Meer energie hebt
  • Minder gevoelig bent voor stress
  • Een frisse adem hebt
  • Een rustig en kalm gevoel hebt
  • Een zuivere huid hebt
  • Een verhoogde weerstand hebt
  • Minder last van vage kwaaltjes hebt
  • Minder kans op een herfstdepressie of winterdip hebt

Daarnaast val je vaak een paar kilo af waardoor je meteen lekkerder in je vel zit.

Startdatum

Binnenkort starten we weer met een nieuwe groep enthousiastelingen. Doordat we het samen doen, is het makkelijker vol te houden (en leuker!) omdat we elkaar steunen en inspireren. Doe met ons mee!

Als je op korte termijn nog niet kan beginnen dan is dat geen probleem. Omdat dit een online programma is, kan je zelf bepalen wanneer je begint. Ik raad je alleen wel aan om het te doen voordat het echt koud wordt. De winter is niet het juiste moment om te detoxen.

Klik hier als je met ons mee wil doen!

Disclaimer
Als je ziek bent, een verstoorde bloedsuikerspiegel hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, jonger dan 18 of ouder dan 70, ondergewicht of een eetstoornis hebt (gehad) of medicijnen neemt, overleg dan altijd eerst met je arts.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan