Hi, ik ben Martine

Ik hoorde haar stemmetje in de verte: ‘Mama! mama! kom pele!…’. Maar het lukte me gewoon niet om mijn ogen open te doen en te reageren op mijn dochtertje die zo blij met mijn vriend speelde op het strandje in Zuid-Frankrijk waar we al jaren komen. Dat was vier jaar geleden en het deed pijn. 

Tot dat moment was ik altijd volop in actie, een echte levensgenieter, een gezinsbeest met een druk sociaal leven en super leuk werk. We woonden (en wonen nog steeds) in hartje Amsterdam waar ik een B&B had en een kookstudio runde voor drukke Amsterdammers die toch lekker en gezond wilden eten. 

Des te pijnlijker was het dat ik beter had moeten weten.

Want ik vond het behoorlijk pittig om opeens ook moeder te zijn. En ik merkte dat ik mezelf behoorlijk moest pushen om alle ballen hoog te houden. Totdat ik dus, tijdens die vakantie in Frankrijk, alleen nog maar lag te slapen.. of dácht aan slapen. 

Op dat moment dacht ik dat ik gezond leefde. Bewust at. Ik was altijd bezig met gezonde voeding en bewuste keuzes. En ik volgde ook niet voor niks de opleiding tot Ayurvedisch leefstijl coach.

 

Het probleem was alleen..

Ik had de kennis. Sterker nog, ik had héél véél kennis. En ik had al van alles geprobeerd; meer bewegen, anders eten, minder eten.. maar niks leverde blijvend resultaat op.

Na deze vakantie gooide ik het roer om. Ik startte waar ik volgens de Ayurveda had moeten starten na alle stress en drukte van de afgelopen jaren: met het versterken van mijn spijsvertering met behulp van een detox.

Niet zo’n ultrastrenge vastenperiode waarbij je alleen maar sapjes mag drinken of (nog erger) met klysma’s en alle bijbehorende ellende… maar gewoon een milde Ayurvedische detox waarmee je je spijsvertering tot rust brengt door een paar dagen heel simpel te eten, zodat je verteringsvuurtje alles kan schoonbranden wat jij er in de loop der jaren binnen hebt ingestopt… 

En dat maakte het verschil.

Na een paar dagen voelde ik mijn energie weer terugkomen. En 2 weken later was ik ruim 4 kilo afgevallen.

En daar bleef het niet bij..

In de maanden erna zakte ik naar een gewicht dat ruim 10 kilo lager was dan daarvoor terwijl ik gewoon bleef genieten van lekker eten… en het bleef hangen op mijn gewicht dat ik had toen ik 18 was - mijn ideale gewicht.

Dit was zo'n eye opener! Na al die jaren van alles proberen had ik eindelijk mijn ideale gewicht bereikt én had ik weer bakken energie.  Als dít het effect was van Ayurvedisch leven, en dan ook nog eens op een manier die voor drukke Westerse vrouwen werkt, dan wilde ik méér. Dit wilde ik delen. Ik had mijn missie gevonden :)

Om te kijken of het net zo goed werkte voor anderen als voor mij draaide ik kort daarna een pilot. Vrienden en bekenden gaven zich op, deden mee en haalden ook zulke mooie resultaten. 

Ik had het gevoel dat ik een geheime code gekraakt had en voelde aan alles dat ik hier iets mee moest. Deze kennis is veel te waardevol om voor mezelf te houden en ik besloot om het groots aan te pakken.

 • Simpel en praktisch toepasbaar.
 • Online, om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
 • En betaalbaar voor iedereen. 

Want mijn vriendinnen waren enthousiast, maar mijn moeder en haar vriendinnen óók en zelfs de mannen die meededen.  

Dat was het begin van iets moois wat ik nog véél groter wil maken. 

Omdat het zoveel mensen helpt. Omdat het zo logisch is dat wij last krijgen van kwaaltjes als voedselfabrikanten er alles aan doen om voedsel lekkerder, verslavender en langer houdbaar te maken… waardoor je de hele dag hunkert naar meer zoet, meer vet en meer 'rommel'. En je lichaam steeds meer te verteren krijgt… terwijl je brein ook al zoveel prikkels te verwerken heeft. 

Wij mógen ons lichaam best een handje helpen… en eigenlijk zijn we dat ook verplicht. 

Aan onszelf. Aan onze kinderen. Aan de mensen om ons heen. Aan de planeet.

Want dat is wat de eeuwenoude wijsheid uit de Ayurveda ons leert. Wat de juiste keuzes zijn voor ons en voor onze omgeving. Voor een lang, gelukkig en gezond leven. 

Met mijn vertaalslag naar Westerse ingrediënten, makkelijke maaltijden en simpele gewoontes gaat Ayurveda de Westerse wereld veroveren. Let maar op!

..En ben jij coach en wil je dit ook aan anderen leren? Dát wordt mijn volgende stap! 

 

Ik ben hoe dan ook heel blij dat jij op mijn pad bent gekomen!

Heb je de test al gedaan om te ontdekken welk energietype jij bent?

En verder nog een paar totaal onwillekeurige feitjes over mij:

 • Ik houd van groene smoothies én van goede koffie. Als rasechte koffiesnob zal je me nooit kunnen betrappen op een Strawberry Shortcake Frappucino met slagroom maar je kan me wakker maken voor een golden latte; mijn eigen Ayurverdische versie op een café latte.
 • Ik ben op mijn gelukkigst als ik met lieve familie en/of vrienden uitgebreid zit te tafelen met lekker eten en goede wijn. Ik bereid met liefde een Ayurvedische 'six tastes bowl', maar een Snickers op zijn tijd sla ik zeker niet af.
 • Ik ben een boogschutter én een Pitta, dat is twee keer vuur. Dat maakt dat ik optimistisch en ondernemend ben en van mijn vrijheid houd. Maar ik kan ook errug ongeduldig zijn en als ik boos ben, you better run..
 • Ik heb een zwak voor documentaires én levensliederen. De documentaire over André Hazes ‘Zij gelooft in mij’ is alles wat ik nodig heb om een avondje goed op te laden.
 • Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek, waar het favoriete gezegde is: ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Dat ging niet zo goed samen met mijn favoriete mantra, namelijk; 'wees jezelf, er zijn al genoeg anderen' dus ik verhuisde zo snel als ik kon naar Amsterdam, waar ik nu al bijna 20 jaar met heel veel plezier woon. 
 • Mijn superpower is om ingewikkelde materie simpel en praktisch toepasbaar te maken. Heel handig als je eeuwenoude Oosterse wijsheid wil vertalen naar een Westerse aanpak :)

O ja, en mijn papiertjes voor wie het wil weten ;) 

 • Communicatiemanagement, 2002
 • Reiki, 2005 
 • Silva Mind Control, 2009
 • Ayurveda, 2016
 • Orthomoleculair Detox Consulent, 2018
 • Pranic Healing, 2019 
 • Opleiding voor Bewustzijnscoach, 2022
 • Kinderyoga / Schoolverlichting, 2023
 • Science of Well-Being, Yale University 2023
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.