Drie Ayurvedische geheimen voor een goede gezondheid

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Feb 04, 2019

door  | feb 4, 2019 | How to, Leefstijl, Voeding

Ik ben door het online women’s health magazine Pink gevraagd om mijn 3 beste tips te geven voor hun e-book over vrouwelijke gezondheid. Dat vind ik natuurlijk superleuk, want gezondheid is mijn passie en ik doe niks liever dan anderen vertellen wat (ik denk dat) ze moeten doen, haha!

Mijn tips gaan over onze spijsvertering. Want een goed werkende spijsvertering is volgens Ayurveda dé basis van een goede gezondheid. Heb je een sterke spijsvertering dan voel je je licht en sterk. Maar met een zwakke spijsvertering voel je je vaak opgeblazen of zwaar, moe en lamlendig.

De opname van voedingsstoffen en uitscheiding van gifstoffen is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Want wat je eet en verteert, dat wordt uiteindelijk je lichaam. 

Maar een goede spijsvertering zorgt er ook voor dat alle metabolische processen in je lichaam goed verlopen, van het uitscheiden van gifstoffen en de juiste hormonen tot het verbranden van de vetrolletjes op je buik.

Hier deel ik mijn 3 favoriete Ayurvedische geheimen voor een sterke spijsvertering en dus goede gezondheid met je:

 

Eet puur

Vers, licht, eenvoudig en makkelijk verteerbaar voedsel versterkt je spijsvertering en ondersteunt je natuurlijke hongergevoel. Puur eten is hoog in prana – ‘levenskracht’ en bevat meer voedingswaarde en meer enzymen. Daarnaast neemt je lichaam voedingsstoffen beter op uit vers bereide, warme voeding.

Volgens Ayurveda neemt prana af als gerechten afkoelen en wordt het verstoord als je eten weer opwarmt. Vermijd kliekjes en voorbewerkt eten dus zoveel mogelijk, net als kleurstoffen en conserveringsmiddelen. In plaats daarvan mag je zoveel verse groenten en fruit, volvette zuivel, volkoren granen, noten en zaden, goede oliën, wilde vis en biologische kip en eieren eten als je wil. Liefst biologisch, want dat bevat meer voedingsstoffen dan intensief verbouwde of geteelde middelen. Als je puur eet, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en heb je geen voedingssupplementen meer nodig.

 

Eet minder vaak

Eet twee of drie keer per dag op een vast tijdstip en eet niet teveel; je hoeft geen calorieën te tellen maar wat in twee handen past is meer dan genoeg. Zorg dat de vorige maaltijd helemaal verteerd is voordat je iets nieuws eet; dit duurt minstens drie uur, maar meestal tussen de vier en zes uur.

Tussen de maaltijden door eet je ook geen tussendoortjes. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat intermitterend vasten je kan helpen om een ​​langer, gezonder leven te leiden. Bovendien helpt intermitterend vasten je bij het creëren van mentale discipline. Je zult merken dat je binnen korte tijd niet meer constant bezig met de volgende maaltijd of snack.

 

Periodiek reinigen

Niet (goed) verteerd voedsel zorgt voor ama in je spijsvertering-kanaal. Ama zijn onverteerde resten die toxines op verschillende plaatsten in je lichaam achterlaten. Ama wordt in de Ayurveda beschouwd als de hoofdoorzaak van vele ziektes én als de oorzaak van niet af kunnen vallen, buikvet, laaggradige ontstekingen en hormonale disbalans.

Een periodieke reiniging helpt je om je spijsvertering te ‘resetten’ en je metabolisme te versterken waardoor ama verdwijnt. Dit geeft je lichaam de kans om weefsels te ontgiften, te herstellen en te verjongen waardoor je huid en ogen weer gaan stralen, je meer energie krijgt en je eindelijk eens van dat eeuwige zwembandje om je middel afkomt. Probeer het maar eens, het werkt echt!

 

Meer weten?

Heb je weinig energie, last van een opgeblazen buik en wil je snel wat overtollige kilo’s en buikvet verliezen? In mijn Energy Fix programma help ik je om je spijsvertering snel en makkelijk te verbeteren zodat je overtollige gifstoffen kwijtraakt, je snack-zin verdwijnt, je meer energie krijgt, buikvet verliest en je moeiteloos je natuurlijke gewicht hervindt.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan