Boost je immuniteit met deze heerlijke soep van zoete aardappel

Mar 04, 2021

Ik krijg de laatste tijd heel veel vragen over wat je nu het beste kan eten om je immuunsysteem te versterken. En dat is niet zo vreemd. Je immuunsysteem bepaalt namelijk of je gezond blijft, ziek wordt en hoe snel je weer herstelt na ziekte. En dat is cruciaal in deze tijd.

 

Ojas: de ziel van een gezond lichaam

In de Ayurveda hebben we het over ojas als we het over ons immuunsysteem hebben. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, check dan hier mijn blog Ama & Ojas: het geheim voor meer energie en een platte buik.

Volgens de Ayurvedische geneeskunst kan je lichaam een stof produceren die beschermt tegen infecties en ziekten, je lichaam in balans houdt en je vitale energie versterkt. Deze stof heet ojas en zorgt voor vitaliteit en weerstand, het houdt je lichaam gezond en versterkt je immuunsysteem.

En daarnaast zorgt Ojas voor emotioneel evenwicht en innerlijke rust - wie wil dat nou niet?! In de Ayurveda wordt ojas wel de ziel van een gezond lichaam genoemd. Want zonder voldoende ojas, voel je je zwak en uit balans en ben je bevattelijker voor ziektes en virussen.

 

Zorg dat je de juiste dingen denkt & doet

Het allerbelangrijkste om ojas -en dus je immuunsysteem- te versterken is om je spijsvertering te verbeteren. Dit doe je door je lichaam te voeden met zoveel mogelijk puur voedsel. Maar ook door je geest te voeden met pure gedachtes, emoties en gevoelens. Dat is namelijk net zo belangrijk.

Want je verteert niet alleen voedsel maar ook emoties, gevoelens en gedachten. Als je spijsverteringsvuur niet goed brandt, dan voel je je zwaar en uitgeput. Zowel fysiek als mentaal. En wat wij in de Westerse wereld niet beseffen is dat slecht verteerde emoties net zo schadelijk zijn als slecht verteerd voedsel. Beide veroorzaken toxines in je lichaam en je geest. Met weinig energie, onder- of overgewicht en vage klachten en pijntjes als gevolg.

 

"Je dieet is niet alleen wat je eet..

Het is waar je naar kijkt, waar je naar luistert, wat je leest en de mensen met wie je omgaat. Wees je bewust van wat je in je lichaam stopt: emotioneel, spiritueel en fysiek."

Begin dus eerst met het denken van positieve gedachten, kijk naar rustgevende beelden zoals een zonsondergang, lees inspirerende boeken, luister naar mooie muziek of het geluid van de zee, omring je met fijne geuren en de juiste mensen. En kijk dan pas naar wat je eet.

De makkelijkste manier om je immuunsysteem en je spijsvertering te verbeteren is door zoveel mogelijk puur, vers gekookt, warm en ojas-verhogend voedsel te eten. 

Dit voedsel verhoogt allemaal ojas:

  • Avocado
  • Kokosnoot
  • Dadels
  • Vers fruit
  • Ghee en rauwe melk
  • Granen
  • Gezonde oliën
  • Noten en zaden
  • Zoete aardappel
  • Kurkuma

In dit blog deelde ik al het ultieme weerstandsverhogende recept van zelfgetrokken bouillon en deze heerlijke soep van zoete aardappel en kokos is daar een variatie op. 

Deze soep is puur, versgekookt, warm en bevat ojas-verhogende ghee, kokosmelk, bouillon, zoete aardappel, zaden en specerijen. Een perfecte immuniteits-boost! En het mooie is: deze soep is ook nog eens favoriet bij kinderen vanwege de zoete smaak en romige textuur.

 

Recept voor ojas-verhogende soep van zoete aardappel & kokosmelk

Ingrediënten

  • 1 el ghee
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl kerriekruiden
  • 2 of 3 grote zoete aardappels
  • Bouillon (liefst zelfgetrokken)
  • 1 klein blikje kokosmelk
  • sap van 1 sinaasappel (optioneel)
  • zeezout en peper naar smaak
  • geroosterde pompoenpitten

Bereiding

Snijd de zoete aardappel in blokjes. Fruit de specerijen en gember aan in wat ghee. Blus af met de bouillon en kokosmelk en voeg het sap van 1 sinaasappel. Laat alles sudderen totdat de zoete aardappel zacht is en haal de pan dan van het vuur. Pureer met een staafmixer totdat je een fluweelzachte soep hebt, proef of er nog wat peper of zout bij moet en garneer met geroosterde pompoenpitten.

Eet smakelijk!

 

Wil je meer tips om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken?

 

En ben je benieuwd met welke Ayurvedische strategieën je ojas kan opbouwen? Vraag dan hier mijn gratis e-book Ben jij in Balans? aan of geef je hier op voor één van mijn gratis online masterclasses.

 

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan