Verhoog je weerstand met deze (botten)bouillon

Mar 12, 2020

We leven in turbulente tijden. Wat gisteren nog nieuws was lijkt vandaag alweer achterhaald te zijn. En dat voelt best eng..

Onze fysieke en mentale gezondheid worden behoorlijk op de proef gesteld. En juist nu is een goede weerstand en een sterk immuunsysteem cruciaal om deze crisis goed door te komen. Maar wat moet je daar precies voor doen? Hoe blijf je gezond en wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken?

 

Verbeter je spijsvertering & verhoog je weerstand

Volgens Ayurveda is de beste manier om je weerstand te verhogen en je immuniteit op peil te houden je spijsvertering te versterken. En gelukkig begint de Westerse wereld deze wijsheid ook te (her)ontdekken. In het boek Het slimmedarmendieet bevestigt de arts Michael Mosley deze eeuwenoude Ayurvedische wijsheid over het belang van een gezonde spijsvertering. Om een lang verhaal kort te maken: volgens Ayurveda (en dokter Mosley) is het belangrijkste voor een gezonde spijsvertering onze voeding. In mijn gratis e-book Fit met Ayurveda vind je daarom verschillende lekkere en gezonde recepten om je spijsvertering te verbeteren en in dit blog wil ik alvast het ultieme weerstandsverhogende recept met je delen: zelfgetrokken bouillon van groente en/of botten.

 

(Botten)bouillon helpt!
Bottenbouillon is – zoals de naam al zegt – bouillon, maar dan getrokken van botten van rundvlees of kip, aangevuld met groenten en kruiden. Voor échte bottenbouillon trek je ruim 12 tot 24 uur de tijd uit, zodat de botten kans hebben om hun smaak en heilzame stoffen goed af te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat bottenbouillon je weerstand vergroot, dat het ontstekingsremmend werkt en helpt bij verkoudheid en griep. Dit laatste geldt vooral voor kippenbouillon. Door Joodse oma's niet voor niets Joodse peniciline genoemd. Dit komt door het stofje ‘carnosine’, dat je immuunsysteem helpt. Daarom deel ik hier het recept voor weerstandverhogende bouillon van mijn eigen oma Mientje.

Ben je vegetariër of veganist? Vervang de kip dan door gedroogde paddestoelen, die geven die lekkere umami-smaak die normale groentebouillon vaak mist.

 

Verhoog je weerstand met oma Mientje's (botten)bouillon

Ingrediënten

 • 1 soepkip (die natuurlijk een goed leven heeft gehad) of 3 gedroogde champignons
 • 3 liter water
 • 2 wortels
 • 2 uien
 • 2 tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 bouquet garni (peterselie, tijm, laurier)
 • 1 el olie
 • 5 peperkorrels, geplet
 • 1 tl grof zeezout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 • Schil of pel de groenten en snijd ze in blokjes.
 • Bak de kip en de groente circa 30 minuten in de oven of fruit alleen de groente even aan in een grote soeppan.
 • Breng de kip en de groente in een pan met het water aan de kook.
 • Voeg het bouquet garni, peper en zeezout toe. 
 • Laat de kippenbouillon, op laag vuur, minimaal acht uur trekken. Schuim de bouillon regelmatig af met een schuimspaan. Groentebouillon heeft minder tijd nodig, die is na 30 minuten al goed.
 • Neem dan de pan van het vuur en laat de bouillon 10 minuten rusten. Giet door een fijne zeef of een passeerdoek.

 

Variaties met bouillon

Deze bouillon is een perfecte basis voor een snelle soep. Fruit een uitje en wat knoflook in een beetje olie, doe er naar keuze blokjes pompoen & appel, roosjes broccoli of bloemkool, tomaten (uit blik), spinazie, kruiden of restjes uit de groentela door, blus af met de bouillon tot de groente onderstaat en laat zachtjes koken totdat de groente zacht is, pureer met de staafmixer en je hebt een heerlijke soep.

Voor wat meer bite, houd je wat groente apart en roert die op het eind door de soep. Je kan de soep nog wat oppimpen met een topping. Kijk gewoon wat je nog in huis hebt; een fijngesneden pepertje of lenteuitje, verse kruiden, geroosterde zaden of pitten, een scheutje olie, wat crème fraiche of Griekse yoghurt.

Of maak deze heerlijke ojas-verhogende soep van zoete aardappel en kokosmelk.

 

Meer tips en heerlijke recepten om je weerstand te verhogen?

In mijn gratis e-book Fit met Ayurveda deel ik onmisbare Ayurvedische tips en strategieën met je om gezond te blijven en om je immuunsysteem te versterken.

Download hier het gratis e-book en ontvang een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een betere gezondheid en jouw ideale gewicht (inclusief handige boodschappenspiekbriefjes).

Close

50% Complete

Blijf op de hoogte!

Sluit je aan bij mijn meer dan 21.000 volgers en meld je hier aan voor gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen.