We leven in turbulente tijden. Wat gisteren nog nieuws was lijkt vandaag alweer achterhaald te zijn. En dat voelt best eng..
Onze fysieke en mentale gezondheid worden behoorlijk op de proef gesteld. En juist nu is een goede weerstand en een sterk immuunsysteem cruciaal om deze crisis goed door te komen. Maar wat moet je daar precies voor doen? Hoe blijf je gezond en wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken?
Volgens Ayurveda is de beste manier om je weerstand te verhogen en je immuniteit op peil te houden je spijsvertering te versterken. En gelukkig begint de Westerse wereld deze wijsheid ook te (her)ontdekken. In het boek Het slimmedarmendieet bevestigt de arts Michael Mosley deze eeuwenoude Ayurvedische wijsheid over het belang van een gezonde spijsvertering. Om een lang verhaal kort te maken: volgens Ayurveda (en dokter Mosley) is het belangrijkste voor een gezonde spijsvertering onze voeding. In mijn gratis e-book Fit met Ayurveda vind je daarom verschillende lekkere en gezonde recepten om je spijsvertering te verbeteren en in dit blog wil ik alvast het ultieme weerstandsverhogende recept met je delen: zelfgetrokken bouillon van groente en/of botten.
(Botten)bouillon helpt!
Bottenbouillon is – zoals de naam al zegt – bouillon, maar dan getrokken van botten van rundvlees of kip, aangevuld met groenten en kruiden. Voor échte bottenbouillon trek je ruim 12 tot 24 uur de tijd uit, zodat de botten kans hebben om hun smaak en heilzame stoffen goed af te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat bottenbouillon je weerstand vergroot, dat het ontstekingsremmend werkt en helpt bij verkoudheid en griep. Dit laatste geldt vooral voor kippenbouillon. Door Joodse oma's niet voor niets Joodse peniciline genoemd. Dit komt door het stofje ‘carnosine’, dat je immuunsysteem helpt. Daarom deel ik hier het recept voor weerstandverhogende bouillon van mijn eigen oma Mientje.
Ben je vegetariër of veganist? Vervang de kip dan door gedroogde paddestoelen, die geven die lekkere umami-smaak die normale groentebouillon vaak mist.
Ingrediënten
Bereiding
Deze bouillon is een perfecte basis voor een snelle soep. Fruit een uitje en wat knoflook in een beetje olie, doe er naar keuze blokjes pompoen & appel, roosjes broccoli of bloemkool, tomaten (uit blik), spinazie, kruiden of restjes uit de groentela door, blus af met de bouillon tot de groente onderstaat en laat zachtjes koken totdat de groente zacht is, pureer met de staafmixer en je hebt een heerlijke soep.
Voor wat meer bite, houd je wat groente apart en roert die op het eind door de soep. Je kan de soep nog wat oppimpen met een topping. Kijk gewoon wat je nog in huis hebt; een fijngesneden pepertje of lenteuitje, verse kruiden, geroosterde zaden of pitten, een scheutje olie, wat crème fraiche of Griekse yoghurt.
Of maak deze heerlijke ojas-verhogende soep van zoete aardappel en kokosmelk.
In mijn gratis e-book Fit met Ayurveda deel ik onmisbare Ayurvedische tips en strategieën met je om gezond te blijven en om je immuunsysteem te versterken.
Download hier het gratis e-book en ontvang een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een betere gezondheid en jouw ideale gewicht (inclusief handige boodschappenspiekbriefjes).
50% Complete
Sluit je aan bij mijn meer dan 21.000 volgers en meld je hier aan voor gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen.