Mini-serie Zo houd je deze periode je goede voornemens vol: Stap 1

Jan 13, 2021

Toen de nieuwe strengere maatregelen werden aangekondigd, kwam mijn vriend met het briljante plan om een weekje naar de Waddeneilanden te gaan. Dus nu zit ik met man en kind in een huisje in de duinen op Ameland. Papa geeft thuisonderwijs, ik werk online en tussendoor maken we lange strandwandelingen waar we (bijna) geen hond tegenkomen. Heerlijk!

Mijn goede voornemen voor dit jaar is om meer plezier te maken en ondanks de situatie waarin we ons nu bevinden is dat eigenlijk al behoorlijk goed gelukt. We doen spelletjes, hebben veel quality time met elkaar en we drinken veel warme chocolademelk en rode wijn :) 

Hoe zit het met jouw voornemens? Heb jij dit jaar goede voornemens gemaakt? En hoe gaat het daar nu mee?

Ik hoop natuurlijk dat jouw goede voornemens net zo goed uitpakken als bij mij. Maar als jij bij de 95% van de mensen hoort die de eerste week van januari vol goede moed begonnen om er nu achter te komen dat volhouden toch best lastig is, wanhoop dan niet!

Je bent namelijk niet de enige.. Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen goede voornemens maakt, maar dat slechts 5 tot 10% van alle goede voornemens ook echt wordt volgehouden.

Waarom lukt het ons toch niet om goede voornemens vol te houden? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemens dit jaar wél volhoudt? Niet door wilskracht of zelfbeheersing in ieder geval - dat is een mythe. 

In deze mini-serie leer ik je hoe je in 3 stappen goede voornemens en gezonde gewoontes ontwikkelt én volhoudt, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Zodat je over een paar maanden de beste versie van jezelf bent. De versie die je eigenlijk zou moeten zijn; fit, blij en bruisend van energie.

 

Stap 1. Weet wie je bent


Iedereen is uniek. Ik ben anders dan jij en jij bent weer anders dan je zus, je vriendin of je collega. Dat is ook de reden waarom geen enkel dieet werkt voor iedereen. Zelfkennis is absoluut de sleutel voor het volhouden van je goede voornemens.

Want als je weet wie je bent, dan weet je ook wat bij je past. Je kunt je wel voornemen om vanaf nu minder koolhydraten te gaan eten omdat anderen daar zulke goede resultaten mee behalen, maar dat het voor een ander werkt wil nog niet zeggen dat het ook voor jou werkt.

Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden. Ik ben een kind van de jaren 70 en ben opgegroeid met de Schijf van Vijf. Elke dag twee glazen melk, eerst een bruine boterham met kaas voordat ik een boterham met hagelslag mocht en elke dag aardappelen, groenten en vlees. Want dat was gezond..

Toen ik klein was, had ik altijd een snotneus en vaak last van een opgeblazen buik. Toen ik ouder werd was ik altijd net een paar kilo te zwaar en had ik last van een wisselend energieniveau. En wat ik ook probeerde, niks werkte voor langere tijd. Pas nadat ik ver na mijn 30e verjaardag Ayurveda ontdekte en mijn voeding aan ging passen aan wat werkt voor mij, kwam ik van deze klachten af.

Ik zag een paar jaar geleden hetzelfde bij mijn dochtertje gebeuren. Ik kon haar uittekenen met een dikke groene snottebel onder haar neus en ze was regelmatig ziek, net als ik toen ik zo oud was als zij.

Toen we besloten om haar voeding aan te passen (in haar geval koemelk te vervangen voor plantaardige alternatieven) was ze binnen een paar dagen van haar snot af en daarna is ze bijna niet meer ziek geweest. Zo zie je maar..

 

De huidige adviezen werken niet

Als we het advies van de meeste artsen en diëtisten moeten geloven dan zijn we allemaal het beste af met hetzelfde voedsel. Maar waarom zijn dan zoveel mensen die netjes volgens dit advies eten ziek, te zwaar of allergisch voor bepaald voedsel?

Series als Food Hospital op TLC en Hoe word ik 100  van Omroep Max tonen aan hoe drastisch mensen opknappen als ze hun menu aanpassen. De een moet suiker laten staan, de ander melk, maar bijna allemaal merken ze het verschil. Bestaande klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon, ze krijgen direct meer energie en als kers op de taart vallen ze ook nog eens af, zonder daar veel moeite voor te doen.

Hieruit blijkt wel: wat goed is voor de één is beslist niet goed voor de ander. Dat klinkt logisch en dat is het eigenlijk ook. En gelukkig komt hier uit medische hoek ook steeds meer erkenning voor. De Westerse wetenschap ontdekt steeds meer onderlinge verschillen tussen mensen in wat voedsel met het lichaam doet.

Ayurveda weet dit al duizenden jaren en raad daarom altijd aan om eerst naar jouw persoonlijke voedingspatroon te kijken. Volgens Ayurveda is iedereen uniek. Wat goed is voor jouw zus, vriendin of partner is niet per sé ook goed voor jou. Weten wat goed is voor jou persoonlijk is cruciaal. Zorg dus dat je eerst weet wie je bent en wat bij jou past. Je zal zien dat de rest dan een stuk makkelijker wordt.

 

Bonustip


In mijn Energy Boostcamp leer ik je een makkelijke manier om te ontdekken welke voeding bij jou persoonlijk past. Zodat je je gezondheid, je energie en jouw ideale gewicht binnen 5 dagen een echte boost geeft. Klik hier voor meer informatie. 

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!