Zo blijf je gezond in de herfst; loslaten en naar binnen gaan

Oct 02, 2020

En toen was het opeens oktober. De zomer is nu toch echt wel voorbij en de lucht buiten voelt fris en tintelend aan. De blaadjes aan de bomen in het park, waar ik de hele Covid-periode zo van genoten heb, gaan van groen, naar geel naar rood en bruin.. totdat ze op de grond dwarrelen.

De herfst is het seizoen van loslaten en terugtrekken. De energie die in de zomer nog zo krachtig was, wordt rustiger en keert zich naar binnen. Dat voel je en dat zie je aan de bomen die hun blaadjes verliezen. Dit is het natuurlijke proces van loslaten en naar binnen keren dat zich elk jaar weer herhaalt. De sappen in de boom trekken zich terug zodat de boom weer energie kan opdoen voor de volgende levenscyclus in het nieuwe jaar. Want alleen dan is er ruimte om te groeien. 

 

“Autumn shows us how beautiful it is to let things go”

De herfst is volgens de Ayurveda het seizoen waarin Vata-dosha zich het sterkst manifesteert. Het wordt kouder en droger, dit zijn de kwaliteiten die bij Vata horen. Dat merk je niet alleen aan het weer, maar ook aan je lichaam; je huid wordt droger, je gewrichten gaan meer kraken en je krijgt sneller last van constipatie.

Als je je in de herfst goed wil blijven voelen, is het heel belangrijk dat je leert loslaten. Laat dus alles los wat je niet meer dient; negatieve gedachtes, rommel in je huis maar vooral rommel in je lijf. Want als je met overbodige ballast blijft rondlopen gaat het van kwaad tot erger.

Voor een goede gezondheid en een stabiel energieniveau is het heel belangrijk dat je leert hoe je lichaam afvalstoffen makkelijk kan loslaten. Want als afvalstoffen te lang in je spijsverteringskanaal blijven zitten, komen er gifstoffen (in Ayurveda noemen we dat ama) in je bloedbaan terecht en deze gifstoffen zijn de veroorzaker van weinig energie, hormonale disbalans, overgewicht en de meeste ziektes (hier kan je er meer over lezen). 

 

Let it go

De herfst is hét perfecte moment om ama kwijt te raken. Net zoals de boom zijn blaadjes kwijtraakt, zijn wij voorgeprogrammeerd om in de herfst onze ballast kwijt te raken.

Daarom is de herfst de ideale periode voor een Ayurvedische reinigingskuur. Zo'n kuur zorgt ervoor dat je de overtollige ballast die je de afgelopen periode hebt opgebouwd op een zachte manier kwijtraakt. Een reinigingskuur wordt ook wel verjongingskuur genoemd omdat het niet alleen je lichaam reinigt, maar ook letterlijk je cellen vernieuwt waardoor ziektes en ongemakken veel minder kans maken. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem zodat je lichaam optimaal voorbereid is op de winter. En dat is nog lang niet alles! De meest genoemde resultaten van een Ayurvedische reinigingskuur zijn:

 • verbeterde spijsvertering;
 • gezonder gewicht;
 • minder honger en snackzin;
 • minder buikklachten;
 • meer energie en stabieler energieniveau;
 • beter slapen en uitgerust wakker worden;
 • hormonen in balans;
 • minder gevoelig voor stress;
 • een frisse adem;
 • een rustig en kalm gevoel;
 • stralende huid en ogen;
 • een verhoogde weerstand;
 • minder last van vage kwaaltjes;
 • minder last van een herfstdepressie of winterdip.

Ik doe zelf al jaren een korte en milde reinigingskuur in de herfst en ik voel me er fantastisch bij. Sinds ik dit doe, heb ik veel meer energie, heb ik geen last meer van hooikoorts, een opgeblazen buik en PMS-klachten en ben ik blijvend ruim 10 kilo afgevallen. Ik ben zo blij dat ik deze eeuwenoude techniek ontdekt heb, want het heeft echt alles voor me veranderd; ik ging binnen een paar weken van uitgeput, te zwaar en vage klachten naar energiek, fit, slank en gezond. Wil je weten hoe ik dat precies gedaan heb? Schrijf je dan in voor mijn gratis masterclass Het Geheim van Ayurveda.

 

Leren loslaten?

In mijn gratis online masterclass Het Geheim van Ayurveda leer ik je waarom het zo belangrijk is om los te laten wat je niet meer dient en wat je moet doen om je lichaam te reinigen, te herstellen en te verjongen. Zodat je gezond en met een sterk immuunsysteem de herfst ingaat.

Schrijf je hier gratis in voor de online masterclass.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!