Zelf doen! Over puur eten volgens Ayurveda

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Nov 29, 2018

door  | nov 29, 2018 | How to, Recepten, Voeding

Mijn dochter van net 2 zit nu in de fase dat ze alles ‘zelluf’ wil doen; zelf aankleden (en nog erger zelf haar kleren uitzoeken), zelf de trap op en af en zelf tandenpoetsen… Alles duurt een eeuwigheid en mijn geduld wordt dagelijks véle malen op de proef gesteld. Maar ik vind het ook heel mooi om te zien hoe leergierig ze is en hoe snel ze leert. Dat doet ze natuurlijk door alles ‘zelluf’ te doen.

Zelf doen = Beter

En toevallig komt dit ook erg overeen met mijn filosofie dat ‘zelf doen’ vaak het beste is. Niet altijd hoor, ik besteed klusjes zoals schoonmaken en administratie het liefst uit en ik vind haar nog iets te jong om bijvoorbeeld een kip uit te benen, maar als het op eten aankomt dan ben ik een groot voorstander van zelluf doen.

Want als je zelf je eten bereid dan weet je precies wat erin gaat. Je ziet hoeveel gezonde en minder gezonde producten je in de pan doet en je kan zelf kiezen om dit aan te passen. Bij pakjes en zakjes of kant-en-klaar maaltijden kan dat niet, je zit dan vast aan wat de fabrikant erin gedaan heeft. En dat zijn meestal de goedkoopste ingrediënten die hij kon vinden.

Ik heb even opgezocht wat de Albert Heijn in zijn pepernoten stopt en dat is dit: tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm, raap), water, glucose-fructosestroop, 1,5% speculaaskruiden (o.a. kaneel), rijsmiddel (E450, E500), gekaramelliseerde suiker, zout, emulgator (sojalecithine), sinaasappelschil.

Terwijl als ik zelf pepernoten maak, ik alleen dit erin doe: bloem, boter, suiker, zout, specerijen en melk. Hmmm, waarom zou hij er ook nog al die andere dingen instoppen? Omdat het lekkerder is? Of omdat het goedkope vulmiddelen zijn die de boel langer houdbaar maken? Denk daar maar eens over na...

Echt eten = Puur eten

Een van de belangrijkste voedingsadviezen uit de Ayurveda is om puur te eten. Maar wat is dat dan: puur eten? Misschien ben je bekend met Michael Pollan, onderzoeksjournalist en auteur van de bestseller How to Eat. Hij bedacht de 5-ingrediënten regel: eet niets dat meer dan 5 ingrediënten bevat of dat je oma niet zou herkennen. Tegenwoordig moet je bijna een studie Scheikunde hebben gedaan om etiketten te ontcijferen. Veel producten in de supermarkt zijn geen eten meer, maar creaties van de voedselindustrie zoals hij zo mooi zegt. Echt eten heeft geen lange ingrediëntenlijst, heeft geen reclame nodig (wel eens reclame voor broccoli gezien?) en bevat geen rare ingrediënten zoals maltodextrine of sodium tripolyphosphate. Echt eten is eten dat je (over)grootmoeder in haar keukenkastje had staan. Heb je geen zin of tijd om etiketten te lezen (of niet goed opgelet bij Scheikunde)? Houd je dan aan de 5-ingrediënten regel. Easy-peasy!

Om aan te tonen dat puur eten niet moeilijk hoeft te zijn, deel ik deze week mijn recept voor eerlijke pepernoten om lekker zelf te maken. Van pure ingrediënten die je grootmoeder ook zou herkennen. Een superleuke woensdagmiddagactiviteit trouwens en deze échte pepernoten zijn ook nog eens veel lekkerder dan die uit de winkel volgens het smaakpanel bestaande uit opa, (klein)dochter, vriend en ondergetekende 

Pepernoten om lekker zelf te maken

Ingrediënten

  • 125 gr bloem – dit kan (volkoren) tarwebloem zijn, maar spelt-, boekweit- of amandelmeel is ook lekker
  • 65 gr suiker – rietsuiker, basterdsuiker of kokosbloesemsuiker, dat bepaal je lekker zelf
  • 2 tl speculaaskruiden – of een combinatie van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom,
  • venkel, steranijs of witte peper; wat je maar lekker vindt
  • 1/2 tl wijnsteenzuur of bakpoeder – of je laat dit weg, dan rijst het alleen wat minder goed
  • snufje zeezout – altijd lekker!
  • 50 gr roomboter – of kokosolie als je denkt dat dat gezonder is
  • 25 ml melk – of plantaardige melk zoals rijstemelk, amandelmelk, havermelk, noem maar op...

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Meng het meel, de suiker, speculaaskruiden, het bakpoeder en zout door elkaar
  • Voeg dan de boter en de melk toe en kneed het geheel tot een deegbal
  • Maak kleine ronde balletjes van het deeg
  • Leg de kruidnoten op een bakplaat met bakpapier en zet ze 15-20 minuten in de oven.
  • Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden

Geniet van je echte zelluf-gemaakte pepernoten!

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan