Het recept voor een gezonde spijsvertering
Jul 12, 2018door jul 12, 2018 | Recepten, Voeding
|En weer is er een interessant nieuw boek uitgekomen waarin de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid over het belang van een gezonde spijsvertering wordt bevestigd. Dokter Michael Mosley schreef het boek Het slimmedarmendieet waarin hij uitlegt dat zich in ons darmstelsel vijftig biljoen bacteriën bevinden die samen het microbioom vormen. Dit microbioom heeft een enorme invloed op onze lichamelijke EN mentale gezondheid, het bepaalt namelijk ons immuunsysteem en ons lichaamsgewicht, maar het speelt ook een rol bij mentale problemen als angst en depressie.
Gevarieerd dieet
Om een lang verhaal kort te maken: volgens dokter Mosley is het belangrijkste voor een gezonde spijsvertering onze voeding. “Wil je een gezond en gevarieerd bioom, zorg dan voor zoveel mogelijk variatie in je dieet. Eet zoveel mogelijk verschillende plantaardige producten en eet ook zoveel mogelijk delen van de plant, zoals de stengels van broccoli. Kijk ook naar andere culturen: boterbonen worden hier weinig gegeten, maar zijn wel supergezond. “Het mediterrane dieet is heel goed voor de darmen: olierijke noten, vette vis, olijfolie, peulvruchten, eieren, pure chocolade en rode wijn. Dat dieet voedt niet alleen de goede bacteriën, het is ook zeer lekker.” Kijk, dat hoor ik graag
Hij voegt daar nog het volgende aan toe: “De meeste mensen doen echter het omgekeerde: ze eten veel te weinig vezels en proppen zich vol met voedsel dat een verwoestend effect heeft op het microbioom, zoals junkfood en bewerkte levensmiddelen. Het soort voeding dat je in een benzinestation koopt, zeg maar. Dat zit tjokvol vet en suiker en bevat bewaarmiddelen. Proeven met muizen hebben aangetoond dat die bewaarmiddelen de groei bevorderen van bacteriën die het op de slijmlaag van de darm gemunt hebben. En dat kan leiden tot diabetes type 2, obesitas en andere aandoeningen. Vetarme en suikervrije producten in de supermarkt zijn trouwens ook troep. De fabrikanten laten één ingrediënt weg, maar vervangen dat dan door andere die minstens zo ongezond zijn.”
Ik ga het goed doen en maak daarom deze heerlijke Griekse boterbonen uit de oven. Lekker veel vezels en bomvol vitaminen en mineralen. Een lekkere scheut extra vierge olijfolie erover en garneren met verse oregano, glaasje rode wijn erbij en als toetje een stukje pure chocola. Als mijn darmbacteriën daar niet blij van worden dan weet ik het ook niet meer..
Griekse boterbonen met honing & oregano – 4 personen
- 2 blikken boterbonen
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 blikken tomaten of 800 gram verse tomaten
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1,5 el (thijm)honing
- 1,5 el gedroogde oregano
- 1 el balsamico-azijn
- 1 el tomatenpuree
- rasp van een 1/2 sinaasappel
- verse oregano
- zout & peper
- optioneel: feta
Verwarm de oven op 190 graden en fruit de ui aan. Doe de bonen, samen met de olijfolie, uien, tomaten, tomatenpuree, oregano, azijn, honing, peper en zout en evt. wat water in een ovenschaal en meng alles goed door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet minimaal een half uur in de oven. De saus moet lekker ingedikt zijn. Voeg meer water toe als de saus te droog wordt. Neem uit de oven en garneer met de sinaasappelrasp, verse oregano en eventueel feta.
Dit gerecht is zowel heet, warm als op kamertemperatuur lekker en combineert goed met een frisse komkommersalade, (zuurdesem)brood en tzatziki.
Wil je nog veel meer lekkere en gezonde recepten?
Bestel dan hier mijn e-kookboek Eet je fit met Ayurveda met meer dan 50 lekkere en makkelijke recepten en kant-en-klare weekmenu's.
Rust in je hoofd & je lijf
Heb jij behoefte aan rust in je hoofd en in je leven? Meld je dan vandaag nog gratis aan voor mijn videoreeks Rest & Reset waarin je binnen 20 minuten ontdekt hoe je uit de ratrace stapt en je meer tijd, rust en energie overhoudt voor wat er écht toe doet in jouw leven.
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en updates!
Meld je nu aan en ontvang gratis tips & tricks om lichter te leven.
Jouw gegevens zijn veilig bij mij en ik deel ze met niemand.