Waarom je gemberwater moet drinken als je af wil vallen.

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Feb 12, 2019

door  | feb 12, 2019 | Detox, Leefstijl, Recepten, Voeding

Ik dacht dat ik eraan ontkomen was, maar helaas ben ik nu ook geveld door het laatste staartje van de griepepidemie. Ik schrijf dit blog terwijl ik rillerig en met een rauwe neus onder een dekentje op de bank zit. Vroeger stopte ik mezelf altijd vol met medicijnen om zo snel mogelijk beter te worden, maar vandaag houd ik me aan het advies van de wijsgeer Plutarch: In plaats van medicijnen, is het beter om een dag te vasten. Dieren en kinderen doen dit trouwens automatisch al; als ze ziek zijn stoppen ze met eten.
 

Instead of medicine, better fast for a day – Plutarchus

 

Vasten is gezond

In de Ayurveda is het al duizenden jaren een vast onderdeel van een gezonde leefstijl, maar hier in het westen hoor je er niet zo veel over. Toch is het volgens recent wetenschappelijk onderzoek heel gezond om regelmatig te vasten. Niet alleen als je ziek bent -zoals ik vandaag- maar regelmatig een vastendag inlassen is heel goed voor je gezondheid en energieniveau.

Door te vasten wordt je lichaam namelijk gereinigd, dit heeft grote voordelen voor je gezondheid. En een ander heel prettig voordeel is dat het een van de snelste methodes is om af te vallen en buikvet te verliezen. Dit heeft er bij mij zeker aan bijgedragen dat ik binnen een half jaar ruim 10 kilo ben afgevallen.

 

Wat gebeurt er als je vast?

Tijdens het vasten is ons lichaam bezig met het verwijderen van giftige stoffen* die zich in ons lichaam hebben opgehoopt. Daarnaast wordt ook het beschadigde weefsel vernieuwd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vasten het lichaam kan resetten, zodat het vet omzet in energie. Wanneer ons lichaam vet verbrandt in plaats van suiker, neemt de kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten sterk af. En daarnaast begint je lichaam met het makkelijkst bereikbare vet en dat is je buikvet. Vasten zorgt er dus ook voor dat je eindelijk eens van dat zwembandje verlost wordt!

*) Deze gifstoffen zitten o.a. in cosmetica, wasmiddelen, tandpasta, schoonmaakmiddelen, kookgerei, verf, speelgoed, tabak en alcohol. Maar ook mycotoxinen (toxines van schimmel en gisten in voeding) en endogene toxines zoals stress zijn een belangrijke veroorzaker van opgebouwde gifstoffen in het lichaam.

 

Waarom je regelmatig water moet drinken

Het is heel belangrijk om tijdens het vasten voldoende water te drinken. Je hoeft geen liters achter elkaar weg te klokken, regelmatig kleine slokjes water drinken is veel beter. Zo help je je lichaam om de opgehoopte gifstoffen af te voeren. Je kan gewoon (kraan)water drinken, maar ik geef de voorkeur aan warm gemberwater. Volgens Ayurveda is warm gemberwater één van de beste dranken die je kan drinken voor je gezondheid.

Gember is een krachtige medicinale plant die veel antioxidanten bevat. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om ontsteking te behandelen, de spijsvertering te stimuleren, cholesterolwaarden te verlagen, het lichaam te ontspannen en op een natuurlijke manier vet te verbranden.

Gember staat daarnaast bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Je lymfeklieren helpen je lijf om schadelijke stoffen af te voeren, met name bij ontstekingen. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft. Heel fijn als je rillerig bent van de griep.

 

Recept voor warm gemberwater

Volgens de Ayurvedische methode voeg je wat schijfjes verse gember toe aan een pannetje water en kook je dat minimaal 10 minuten. Heb je hier geen tijd voor of zin in, kook dan gewoon wat water zoals je gewend bent en voeg daar wat schijfjes verse gember aan toe en schenk het eventueel in een thermoskan zodat het langer warm blijft. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker het wordt. Je kan natuurlijk ook voor een kant-en-klare gemberthee gaan, zoals deze.

 

Contra-indicaties

Houd er wel rekening mee dat gember een bloedverdunner is. Als je die slikt dan is het niet verstandig om veel gember te gebruiken. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas, pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. En raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Pas ook op met de combinatie van gember en bijvoorbeeld aspirine.

 

PS: Ben je benieuwd of vasten ook zinvol voor jou is? In mijn gratis e-book Ben jij in Balans? vind je een test waarin je ontdekt hoe toxisch je bent en deel ik mijn 3 meest waardevolle strategieën met je om de balans weer te herstellen zodat je snel weer bruist van energie en zonder te diëten jouw ideale gewicht bereikt.

Wil je meer weten? Download dan hier het gratis e-book.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan