Persoonlijk hitteplan: watermeloensalade en rust

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Jul 23, 2019

door  | jul 23, 2019 | How to, Recepten, Voeding

Volgens Ayurveda is de zomer het Pitta seizoen, het seizoen waarin het element vuur overheerst. Dat merk je aan het weer (warm) en het licht (scherp)Als je net als ik al veel Pitta in je hebt, dan is een hittegolf zoals deze een behoorlijke uitdaging en moet je uitkijken dat je niet oververhit raakt. Teveel hitte kan leiden tot irritatie en agressie maar ook lusteloosheid. Denk bijvoorbeeld aan opvliegers, agressie in het verkeer, ontstekingen of huidirritatie zoals zonnebultjes, diarree, maagzuur, hoofdpijn of weinig energie.

Dé manier om deze hitte te temperen en om weer in balans te komen is zorgen voor koelte. Mijn persoonlijke hitteplan bestaat uit zoveel mogelijk in de schaduw blijven, verhittend eten en activiteiten zoveel mogelijk vermijden en verkoelend te eten en te drinken.
 
Deze heerlijke watermeloensalade gaat me daar zeker bij helpen. Verkoelende watermeloen, komkommer en munt verlichten zomerse ongemakken zoals ontstekingen, geïrriteerdheid, maagzuur en opvliegers. De olijven en feta zorgen voor een lekker zoute toets. Een scheutje Extra Vierge olijfolie erover en je bent klaar :)
 
Ingrediënten
  • Watermeloen
  • Komkommer
  • Olijven (of kappertjes)
  • Munt
  • Feta
  • Extra Vierge olijfolie
Snijd de watermeloen en komkommer in blokjes. Voeg munt, olijven en feta toe en maak af met een scheutje lekkere (biologische) olijfolie.

Eet smakelijk!
 
 

Wil je nog veel meer gezonde en lekkere recepten? 

In mijn kookboek Eet je fit met Ayurveda! deel ik meer dan 50 van mijn favoriete, lekkere én makkelijke Ayurvedische recepten met je. Plus kant-en-klare weekmenu's en tips over hoe en wat je het beste kan eten om jouw body-mind type weer in balans te brengen. Klik hier om met korting te bestellen.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan