Maak van 2022 jouw gezondste en energiekste jaar ooit!

Jan 01, 2022

Happy new you!

En toen was het opeens 2022! Het jaar waarin we hopelijk snel weer terugkeren naar het 'oude normaal'. Met veel feestjes, stevige fysieke knuffels en zonder lock downs.

Heb jij al bedacht wat jij dit jaar anders gaat doen dan vorig jaar? Heb jij je -net zoals bijna 90% van de bevolking- voorgenomen om het dit jaar echt anders te gaan doen? Gezonder eten, minder drinken, meer sporten..?

 

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Eigenlijk ben ik niet zo van de goede voornemens aan het begin van het jaar omdat ik weet dat het heel lastig is om ze vol te houden. Je begint de eerste week van januari vol goede moed, om er na een paar weken achter te komen dat er toch weer niets van terecht gekomen is.. Herkenbaar?

Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen goede voornemens maakt, maar dat slechts 5-10% van alle goede voornemens ook echt wordt volgehouden.

Waarom lukt het ons toch niet om goede voornemens vol te houden? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemens dit jaar wél volhoudt?

 

Zo houd je je goede voornemens wel vol

Elke arts of diëtist kan je vertellen dat de beste manier om af te vallen is om geleidelijk aan je levensstijl aan te passen. Dus niet door een crashdieet te volgen, een ingewikkeld puntensystemen bij te houden of veel meer te gaan sporten.

Deze aanpak helpt vaak wel op korte termijn, maar je doet het op wilskacht en dat houdt niemand lang vol. En daarnaast is het ook niet gezond, want je ontzegt je lichaam de broodnodige voedingsstoffen en rust.

Wie ken jij die na een dieet slank is gebleven? Ik niemand eerlijk gezegd. Sterker nog, de mensen die ik zie vallen op korte termijn wel af, maar zodra ze ermee stoppen komen ze alleen maar meer aan, waardoor ze weer op dieet moeten, et voila.. de vicieuze jojo-cirkel van diëten en steeds meer aankomen is geboren.

Maar hoe met het dan wel vraag je je af..? De oplossing is eigenlijk heel simpel: verleg je focus van korte termijn naar lange termijn. Ik geef je hier 7 onmisbare tips hoe je dat doet.

 

7 tips om je goede voornemens dit jaar wel vol te houden.

 

1. Bepaal je doel

Kies 1 of 2 doelen en bepaal wat je doel precies is. Om te slagen is het heel belangrijk om exact helder te krijgen wat je wil bereiken.

Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar en realistisch zijn. Dat betekent dat je ze kan meten in tijd en kwantiteit én dat ze haalbaar zijn. Dus niet: “Ik wil binnen een maand 10 kilo afvallen”. Want dat is niet realistisch (en ook niet gezond).

En ook niet: “Ik wil meer energie”, want dat is lastig te meten. Beter is: “Over 3 maanden heb ik een constant energieniveau waardoor ik geen energiedips meer heb na de lunch”.

Als je wil afvallen, dan kan je doel bijvoorbeeld zijn: “Ik wil over 3 maanden 6 kilo afgevallen zijn”. Zo heb je een punt op de horizon én kan je meten of je je doel ook daadwerkelijk bereikt

 

2. Bepaal je ‘waarom’

Een belangrijk hulpmiddel bij het bereiken van je doelen is weten waarom je iets doet. Wat is jouw drijfveer, je diepste verlangen?

Als je bijvoorbeeld af wil vallen dan kan je waarom zijn: “Zodat ik meer energie heb om leuke dingen met mijn kinderen te doen, zodat mijn kleren beter passen of zodat ik meer zelfvertrouwen heb”. Geen enkel antwoord is beter of slechter. Het gaat er alleen om dat je preciés weet wat je drijft. Dan is het namelijk veel makkelijker om je vast te houden aan je doel.

Schrijf jouw drijfveren op waarom je dit wilt bereiken. Dus niet: “Ik wil afvallen omdat ik slank wil zijn”, want waarom wil je precies slank zijn?

Beter is bijvoorbeeld: “Zodat ik lekker in mijn vel zit, me zelfverzekerder voel en weer blij wordt als ik in de spiegel kijk”.

 

3. Formuleer je voornemen op een positieve manier

Een belangrijk hulpmiddel dat je kan helpen bij het bereiken van je doelen is het stellen van een intentie. Je intenties beïnvloeden namelijk je acties die op hun beurt het resultaat weer beïnvloeden. Als jij bijvoorbeeld gezonder wil zijn, dan is het heel belangrijk dat je die intentie duidelijk naar jezelf uitspreekt in de vorm van een affirmatie.

In Ayurveda wordt dit ook wel een Sankalpa genoemd; een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen. 

Een Sankalpa of affirmatie is een zin die je zo vaak mogelijk denkt of hardop uitspreekt. Deze zin beïnvloedt je gedachten, acties en gedrag waardoor je jouw doelen veel makkelijker bereikt. Bijvoorbeeld: “Ik ben gezond, slank en sterk”.

Formuleer een Sankalpa dat bij jou past en herhaal die elke dag zo vaak mogelijk. Formuleer deze altijd in de tegenwoordige tijd, alsof je het al bereikt hebt. Dus niet: “Ik wil me graag beter voelen”, maar bijvoorbeeld: “Ik voel me gezond, gelukkig en slank”.

Tip! Schrijf je affirmatie op een Post-it en plak die op de spiegel. Elke keer als je in de spiegel kijkt, word je herinnerd aan je intentie.

 

4. Babysteps

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een plan en beschrijf hierin hoe je jouw goede voornemen gaat behalen. Een goed voorbereid plan biedt bovendien houvast als het een keertje tegenzit.

Breek daarnaast je doel op in kleine, haalbare stappen. Stel jezelf geen tussentijdse doelen die te groot zijn en daardoor onhaalbaar lijken. Neem in het begin hele kleine stapjes, zodat je in beweging komt, en vier ieder succes dat je behaalt! Heb je eenmaal van het succes geproefd, maak dan de stappen steeds groter. Zo wordt het steeds gemakkelijker.

 

5. Begin NU; het is nooit te laat

“Dat lukt nu toch niet meer”, “zo ben ik nu eenmaal”, of “het is toch al te laat.” Allemaal smoesjes om de verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen. En eigenlijk ga je hiermee in een slachtofferrol zitten. Het is nooit te laat om ergens mee te starten. Beter te laat gestart dan nooit!

Als je echt iets wilt bereiken dan is er maar één manier om ermee te beginnen en dat is nu meteen. Wacht niet tot morgen, tot volgende week of tot 1 januari volgend jaar. Je bent nu gemotiveerd om iets te veranderen, begin dus direct. Van uitstel komt afstel…

 

6. Maak plezier & vier je successen

Als je wilt afvallen maar ook van lekker eten houdt, kijk dan welke gezonde voedingsmiddelen je lekker vindt en ga op zoek naar lekkere en gezonde recepten. Wil je meer bewegen of meer tijd voor vrienden, kijk dan hoe je dit op een plezierige manier kunt bereiken. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, hardlopen of fietsen. Als je plezier hebt op weg naar je doel, is de kans groot dat je het langer volhoudt.

Het volhouden van een goed voornemen is al een beloning op zich, maar doe jezelf ook iets leuks cadeau als je een mijlpaal hebt bereikt. Neem bijvoorbeeld een lekkere massage of verwen je jezelf met een leuke film.

 

7. Geef niet op & vraag hulp

Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen en geef vooral niet op. Weerstand is vaak een teken dat er iets aan het veranderen is. Je bent bezig iets nieuws te doen en dit kost tijd voordat het onderdeel is van jouw leven. Houd je aan je plan en denk aan het fantastische eindresultaat dat je gaat bereiken.

En bedenk dat hulp vragen geen zwakte is maar een teken van kracht. Er zijn heel veel professionals, zoals ik, die je graag willen helpen om het resultaat te halen dat jij zo graag wilt.

 

Kan je wel een boost voor het nieuwe jaar gebruiken?

Doe dan mee aan het Energy Boostcamp, waarin ik je ga helpen om binnen 5 dagen je gezondheid, je energie en je ideale gewicht een echte boost te geven zodat je fit en vol energie het nieuwe jaar ingaat. Klik hier voor meer informatie.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan