Intermittent Fasting is NIET het nieuwe wondermiddel

Jun 23, 2020

Afgelopen week las ik dit artikel in het Parool over Intermittent Fasting

Het schijnt dat Intermittent Fasting of Periodiek Vasten vorig jaar de meest gezochte zoekterm op internet was en echt iedereen heeft het er de laatste tijd over. Van fitgirls en BN'ers tot serieuze artsen; iedereen lijkt het erover eens te zijn dat dit hét nieuwe wondermiddel is. Maar is dat het ook..?

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ratten die eens in de drie dagen vasten, tot 20% langer leven en minder tumoren krijgen. Ook ging IF de verslechtering van de gezondheid bij het ouder worden tegen en werden ouderdomsziektes als kanker en Parkinson, maar ook dementie en beroertes deels voorkomen.

En ook de Britse arts en journalist Michael Mosley (ik schreef eerder dit blog over zijn boek Het slimmedarmendieet) die worstelde met overgewicht en type 2 diabetes is fan van IF. Hij verloor fors gewicht, raakte van zijn diabetes af en was bevrijd van zijn nachtelijke gesnurk dankzij periodiek vasten.

Je zou zeggen dat het een nieuw wondermiddel is. Maar dat is het niet..

 

Intermittent Fasting is al zo oud als de mensheid

Veel gelovigen zoals Joden, Christenen, Moslims en Boeddhisten vasten één of meerdere keren per jaar om religieuze redenen. En Socrates en Plato raadden periodiek vasten niet alleen aan voor een betere spirituele gezondheid, maar ook voor een betere fysieke gezondheid. 

Maar periodiek vasten bestaat al véél langer. Deze techniek bestaat al duizenden jaren en wordt al beschreven in de Veda's; de oudste geschriften ter wereld waarin 'alle kennis van het leven' is opgeschreven.

 

Ayurveda: de kennis van het leven

De traditionele geneeswijze Ayurveda komt uit de Veda's en is daarmee de oudste en meest uitgebreide geneeskunst ter wereld. Ayurveda betekent letterlijk de kennis van het leven. Ayurveda leert je wat je moet doen (en laten) voor een gezond en een gelukkig leven.

Mind over matter
Volgens Ayurveda is de geest sterker dan het lichaam. Ziekte ontstaat altijd eerst in de geest voordat het in het lichaam tot uiting komt. Een geest uit balans zorgt voor ziekte, een geest in balans zorgt automatisch voor een gezond lichaam.

Echter, door de maatschappij waarin we leven en door wat we eten zijn de meeste van ons uit balans. Dat merk je aan:

  • Energieklachten
  • Spijsverteringsklachten (zowel mentaal als fysiek)
  • Hormonale klachten
  • Eet- en gewichtsproblemen

 

Herstel de balans

Voeding en leefstijl zijn volgens Ayurveda de belangrijkste geneesmiddelen om de balans te herstellen waardoor je weer gezond en gelukkig wordt. De belangrijkste methodes en technieken die Ayurveda ons al duizenden jaren geeft om de balans te herstellen, heb ik hieronder beschreven.

Je gedachtes
We hebben naar schatting 70.000 gedachten per dag, waarvan ongeveer 90% steeds dezelfde zijn. Veel van deze gedachten zijn negatief en disfunctioneel en brengen ons uit balans. Meditatie en ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat we uit die gedachtenstroom kunnen stappen en zo de verstoring opheffen.

Je voeding
Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar vooral ook hoe je eet is cruciaal. Volgens Ayurveda is het belangrijk om maximaal 3 maaltijden per dag te eten. Dit is al een vorm van periodiek vasten. Door niet de hele dag door te eten, geef je je spijsvertering rust en geef je je lichaam de kans om over te schakelen van glucoseverbranding op vetverbranding. Hierdoor wordt je gezonder, krijg je veel meer energie en val je moeiteloos af (te beginnen met dat hardnekkige buikvet). Dit is waar het hele principe van Intermittent Fasting op gebaseerd is.

Je leefstijl
Dinacharya, of dagelijkse routineroutine is een extreem belangrijk onderdeel van je leefstijl. Rust en regelmaat zijn -vooral in onze hectische Westerse maatschappij- heel erg belangrijk om je weer op te laden en om in balans te blijven. Op tijd naar bed, voldoende slaap en dagelijks ongeveer een half uur lichte beweging zijn de pijlers van een gezonde leefstijl.

Panchakarma
In de Westerse wereld bekend als detoxen, is een methode om je lichaam te ontgiften. In feite is dat ook wat je met Intermittent Fasting doet. Door je lichaam rust te gunnen, geef je het de kans om te ontgiften waardoor je klachten verdwijnen, je weer bruist van energie en je makkelijk kilo's afvalt.

 

IF is inderdaad een wondermiddel, maar niet nieuw

Periodiek vasten maakt al duizenden jaren deel uit van een gezonde leefstijl en is niet voor niets altijd onderdeel van mijn programma's en behandelingen. Ik heb inmiddels al honderden vrouwen mogen helpen om gezonder, energieker en slanker te worden dankzij deze eeuwenoude methode uit de Ayurveda. En het mooie is: het is helemaal niet moeilijk!

 

Wil je het wel eens uitproberen of wil je er meer over weten?

Geef je dan hier op voor mijn gratis online masterclass.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!