In balans de herfst door: 4 onmisbare tips

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Oct 05, 2018

door  | okt 5, 2018 | Detox, How to, Leefstijl, Voeding

Vorig weekend was ik met mijn dochtertje bij de Fruittuin van West; een fantastische plek waar je zelf je biologisch-dynamische fruit kan plukken, eitjes rapen en broodjes bakken boven een groot kampvuur. Het was een perfecte middag! Een lekker zonnetje, knisperend frisse lucht, mooie herfstkleuren en verse appels en peren, zo van de boom geplukt. Zo mag de herfst van mij wel eeuwig duren.

Herfst = Vata

Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteiten. De kwaliteiten die in de herfst de boventoon voeren zijn koud, droog en bewegelijk. Dat merk je aan het weer; de lucht wordt droger en kouder en het begint te waaien. Ik merk het ook meteen aan mijn lichaam en geest; ik krijg koude handen en voeten, mijn huid wordt droger en mijn geest wordt onrustiger. Het lijkt wel of mijn gedachten alle kanten opwaaien.

In de Ayurveda wordt de herfst ook wel het Vata-seizoen genoemd: het is koud en winderig en dat zijn de kwaliteiten die overeenkomen met Vata-energie. Als je van jezelf al veel Vata-energie hebt, dan kan je in de herfst makkelijk uit balans raken. Dat merk je bijvoorbeeld aan een gespannen gevoel, warrige geest, piekeren, krampen, pijn, slapeloosheid, een uitgeput, stuurloos en/of opgeblazen gevoel of constipatie. Om ervoor te zorgen dat de kou, droogte en bewegelijkheid niet gaan overheersen, zorg je met warmte, vocht en rust voor balans. Deze tips helpen je om de herfst goed door te komen.

Tip 1: Zorg voor regelmaat

Om dat warrige gevoel tegen te gaan is een dagelijkse routine heel belangrijk. Dat geeft rust in je hoofd en regelmaat aan je leven. Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan en op dezelfde tijden te eten. Ook is het heel belangrijk dat je op tijd naar bed gaat en dat je voldoende slaapt. Probeer elke dag rond 22:00 naar bed te gaan en acht uur te slapen.

Tip 2: Zorg voor warmte & vocht

Om de kou te bestrijden voed je jezelf met warm eten en drinken; eet vooral warme, soepachtige, zware en olieachtige gerechten
 zoals havermoutpap, dikke soepen, stoofpotjes en knolgroente zoals bietjes, zoete aardappel, knolselderij en pompoen. Wees niet bang om vet te gebruiken! Ghee, olijfolie en kokosolie mag je nu lekker veel toevoegen aan je eten. Het is nu niet de juiste tijd voor rauwkost, salades en vers fruit. Stoof je fruit liever of kook het met je eten mee.

Drink minder koffie en zwarte of groene thee en vervang dit door warm gemberwater of warme kruidenthee met verwarmende specerijen zoals gember, kaneel, kardemom en zwarte peper.

Kleed je warm aan met natuurlijke kleding en veel laagjes en kies voor warme herfstkleuren zoals rood, geel en oranje. Als je naar buiten gaat, doe dan een warme sjaal om en bedek je hoofd en oren goed, vooral als het waait.

Om je huid te voeden en je zenuwstelsel te kalmeren neem je regelmatig een ontspannende massage of masseer je jezelf met warme sesamolie. Een dagje sauna kan ook wonderen doen!

Tip 3: Zorg voor rust

Om rust in je hoofd en in je lijf te brengen zoek je de stilte op. Steek wat kaarsjes aan en lees een mooi boek of luister naar mooie muziek. Doe een rustige vorm van yoga zoals Hatha, Yin, of yoga Nidra. Probeer elke dag even te mediteren of een ademhalingsoefening te doen, als is het maar één minuut. En tuinieren of wandelen in de natuur is ook heel goed. Minder nieuws en sociale media volgen is ook een goed idee.

Tip 4: Reinig je lichaam

Een reinigingskuur is één van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen. De overgang van de seizoenen en met name de overgang van de zomer naar de herfst is de beste periode voor een reinigingskuur. Hierdoor houd je verkoudheid, griep en herfstdepressies op afstand. Een reinigingskuur geeft je spijsvertering als het ware een kickstart waardoor je overtollige gifstoffen kwijtraakt, je meer energie krijgt en je je natuurlijke gewicht hervindt.

Wil je meer weten over Ayurveda? Volg dan eens de gratis masterclass.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan