Mini-actieplan: In 4 stappen bikini proof met Ayurveda

May 13, 2021

Over een paar weken begint de zomer al. En eerlijk is eerlijk.. ook bij mij heeft de lockdown zijn tol geeïst; ik ben minder in shape dan ik zou willen en de weegschaal geeft een paar extra corona-kilo's aan. Tijd voor actie dus!

En omdat ik me straks niet wil verschuilen achter een XL-strandlaken, ben ik afgelopen week begonnen met mijn mini-actieplan om weer in shape te komen. En het resultaat mag er zijn want vanochtend gaf de weegschaal al 1,5 kilo minder aan :)

Wil je weten hoe ik dat gedaan heb? Lees dan hieronder verder šŸ‘‡

 

Zo ben jij in vier stappen bikini proof

 

Stap 1: Love your body

Hier in het Westen zijn Vata-types het schoonheidsideaal. Vata's zijn dun en vaak lang en kunnen alles eten zonder een grammetje aan te komen. Superfrustrerend voor ons niet-Vata's.. Fotomodellen en mannequins zijn van nature meestal Vata's (en soms Pitta's die zichzelf uitgehongerd hebben). Vata-types zijn zo geliefd in de mode-industrie omdat kleding volgens de meeste ontwerpers -helaas nog steeds- het beste staat op maatje 34.

Een Kapha-type zal je daarom niet snel in de bladen zien staan, want Kapha's beginnen vaak bij maatje 38. En dat is zo jammer.. Want in de Ayurveda zijn Kapha-types juist het schoonheidsideaal. Kapha's hebben mooie rondingen, een glanzende huid, grote ogen en golvend, dik haar. Daarnaast zijn ze het gezondst en meest liefdevol van alle types en over het algemeen heel vruchtbaar. Je kan het niet beter treffen met een Kapha als partner of moeder :)

Dus voordat je jezelf weer eens naar beneden praat omdat je te dik bent, bedenk eerst wat voor type jij bent. Ben jij van nature een slanke Vata, meer een gespierde Pitta of een wat stevigere Kapha? En bedenk dat een Kapha nu eenmaal niet in een maatje 34 past, hoe hard ze ook haar best doet.. Net zoals een vis niet in een boom kan klimmen.

‘Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.’ - Albert Einstein

Als je dit punt getackeld hebt, kijk dan eens in de spiegel en benoem waar je blij mee bent. Zijn dat je ogen of je haar? Je mooie borsten? Je buik waarmee je misschien wel nieuw leven hebt geschonken? Je sterke benen die je overal naartoe dragen? De liefde en support die je elke dag weer aan je omgeving geeft?

Dit is namelijk de allereerste stap naar een bikini proof lichaam: zelfkennis, zelfacceptatie én waardering voor hoe mooi je bent. Ook al ben je nu misschien een paar kilo te zwaar.

 

Stap 2: Ga intuïtief eten

Vind jij jezelf een slappeling omdat het je maar niet lukt om te stoppen met snaaien? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met overgewicht de verbinding met hun lichaam en het natuurlijke hongergevoel hebben verloren. Je eet dan niet meer omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft (in Ayurveda noemen we dat maaghonger) maar voornamelijk om emotionele redenen (mondhonger in Ayurveda). Je stopt iets in je mond om gevoelens van pijn, verdriet en eenzaamheid te verdoven. 

Troost-eten is voor veel mensen dé manier om met vervelende gevoelens om te gaan. Door iets lekkers te eten (liefst zoet en vet) voel je je onmiddellijk beter en getroost. Dit patroon zit heel diep. Moedermelk is vet en zoet en door iets gelijksoortigs te eten voelen we ons weer even veilig en geborgen.

De meeste voedselverslavingen zijn onderbewust. Nare gevoelens, oude pijn en trauma's kunnen in je dagelijkse leven blijven opduiken op manieren waar je je niet eens bewust van bent of die getriggerd worden door je dagelijkse omgeving.

Ayurveda heeft mij geleerd om hiermee om te gaan en om weer naar mijn lichaam te luisteren, waardoor ik alleen nog maar eet als ik écht honger heb. Mijn natuurlijke hongergevoel is hierdoor ontwaakt en mijn snaaizin is verdwenen (en daarmee ook de overtollige kilo's). En dat geeft rust omdat ik nu veel minder bezig ben met wat en wanneer ik straks weer mag eten.


Stap 3 Por je spijsverteringsvuurtje op

Volgens Ayurveda ligt het geheim van een gezond lichaam in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam. Denk aan je metabolisme, je hormoonhuishouding, de opname van voedingsstoffen en het uitscheiden van afval- en gifstoffen.

Door je agni te versterken, geef je je metabolisme als het ware een reset, zodat het vet kan omzetten in energie. En wat misschien nog wel het mooiste is: je agni opporren zorgt ervoor dat je lichaam begint met het verbranden van het makkelijkst bereikbare vet en dat is je buikvet. Je spijsverteringsvuur opstoken zorgt er dus voor dat je makkelijk van dat vervelende buikvet verlost wordt! 

Bijkomend voordeel is dat als je lichaam vet verbrandt in plaats van suiker, je niet alleen makkelijk afvalt maar de de kans op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker ook nog eens sterk afneemt.

 

Stap 4 Start NU

De snelste en makkelijkste manier om je spijsverteringsvuur op te porren en je metabolisme te boosten is een Ayurvedische reinigingskuur. Hiermee spoel je gifstoffen en onzuiverheden letterlijk uit je lichaam waardoor je je schoon en licht voelt en bruist van energie. Ik hoor wekelijks van de vrouwen die ik begeleid dat ze zich jaren jonger voelen, weer lekker in hun vel zitten en ook nog eens kilo's zijn afgevallen.

Alleen deze week al ontving ik meerdere berichtjes van vrouwen die dankzij mijn Detox Kickstart programma tussen de 10 en 15 kilo waren afgevallen. Op een rustige manier, zonder honger te lijden en met gezonde voeding. 

Als jij dit ook wil, wacht dan niet tot vlak voor de vakantie om aan een ongezond crashdieet te beginnen. Want we weten allemaal dat dat geen blijvend resultaat geeft en hét recept is voor extra bonus-kilo's die er tijdens de vakantie vaak alweer aanzitten. En kom dus nu in actie!

 

Wil je meer tips & tricks voor een bikini proof body?

In mijn online masterclass Het Geheim van Ayurveda deel ik een eeuwenoude effectief bewezen strategie met je voor een bikini proof body. Zonder honger te lijden, dure dieetproducten of te jojo-en. Je kan je hier gratis aanmelden.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!