Hoeveel moet je eten voor een platte buik?

afvallen ayurveda balans detox energie intuitief eten leefstijl platte buik portion distortion recepten schoolofbalance voeding Apr 18, 2019

door  | apr 18, 2019 | Detox, How to, Leefstijl, Voeding

De laatste tijd vraagt mijn peuter regelmatig om een banaan, cracker of boterham om er een hap van te nemen en dan te zeggen: “ik hoef niet meer mama”. Best irritant omdat de koelkast vol ligt met half-opgegeten bananen en de prullenbak vol met half-opgegeten boterhammen (om van de niet-opgegeten korstjes nog maar te zwijgen..).
 
Maar aan de andere kant ben ik er juist blij mee.

Dat klinkt misschien raar, maar ik zal je uitleggen hoe dat zit. Jonge kinderen eten namelijk van nature niet teveel of te weinig. Ze voelen feilloos aan wanneer ze honger hebben en wanneer ze moeten beginnen en stoppen met eten. Tot ongeveer 5 jaar functioneert het gebied in de hersenen dat de eetlust regelt perfect. Dat komt omdat kleine kinderen hun geestelijke vermogens waarmee ze hun natuurlijke intuïtie kunnen ‘saboteren’ nog niet volledig hebben ontwikkeld.

Na ongeveer 5 jaar vermindert dit natuurlijke vermogen omdat ze zich eten gaan herinneren, en dan met name zoet en vet eten waar onze hersenen zo blij van worden. Deze herinneringen werken je natuurlijke hongergevoel tegen waardoor je steeds minder goed weet wat en wanneer je moet eten. En dan begint het gezeur om snoep..
 
Bij de deelnemers aan mijn programma's merk ik dat ook, ze weten niet wanneer en hoeveel ze moeten eten. Ze voelen niet meer waneer ze echt honger hebben en wanneer ze vol zitten. Ze zijn hun natuurlijke instinct helemaal kwijtgeraakt. 


Gelukkig kan Ayurveda je helpen om intuïtiever te eten en je natuurlijke hongergevoel weer terug te krijgen. Hieronder deel ik een hele simpele tip met je.

Eet wat in het kommetje van je handen past

De volgende keer dat je eet, gaat deze eeuwenoude methode* je helpen. Maak een kommetje van je handen en beperk je portiegrootte tot deze verhouding: 1/3 voedsel, 1/3 vloeistof en 1/3 lucht, zodat je maag ruimte heeft om je eten goed te verteren. 

Na zo’n maaltijd voel je je fris, energiek en vitaal, klaar om nog iets actiefs te doen. Grote en zware maaltijden maken je juist moe en geven een zwaar gevoel. En als je te snel eet, dan heb je ook nog eens een onbevredigd gevoel na de maaltijd. Maar als je rustig eet, voel je veel beter (en eerder) dat je vol zit en heb je een voldaan gevoel aan het eind van de maaltijd. En dat is wat je wil toch? Een voldaan gevoel én energie om nog iets leuks te doen :)

Probeer het maar eens en kijk hoe je je voelt na het eten!

 

HOE eet jij?

Sta jij er wel eens bij stil hoe je eet? De meesten van ons zijn vooral gefocust op WAT we eten, maar veel minder op HOE we eten. De Ayurvedische voedingsleer leert je niet alleen wat je het beste wel en niet kan eten, maar vooral ook waarom, hoe, hoeveel en wanneer je eet. Je eetgewoontes bepalen namelijk of je gezond of ongezond, energiek of uitgeput en slank of dik bent.

Ik help je graag om je eetgewoontes op een prettige en makkelijk manier te verbeteren. Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen om je gewoontes voor je te laten werken in plaats van tegen je zodat je met gemak (nog) meer kan genieten van lekker eten.

1. In mijn online jaarprogramma 365 dagen Fit met Ayurveda! help ik je stap voor stap en op een praktische manier nieuwe gezonde (eet)gewoontes aan te leren zodat je makkelijk gezonder wordt, bruist van energie en een gezond gewicht bereikt. Tijdelijk biedt ik dit jaarprogramma voor een verlaagde prijs aan. Klik hier voor meer informatie

2. In mijn online workshop Ontdek je Dosha help ik je te ontdekken wat, hoeveel en wanneer je moet eten voor jouw unieke energietype om weer in balans te komen. En dat is vaak heel iets anders dan je nu denkt... 

Aan het eind van deze workshop heb jij een persoonlijk voedings- en leefstijlplan in handen waarmee je jouw nieuwe voedingspatroon en leefstijl op een simpele en lekkere manier in de praktijk brengt. 

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Je kan de workshop bekijken op een moment dat het jou uitkomt en je hebt levenslang toegang tot de replay zodat je hem zo vaak terug kan kijken als je wil.​

 
 
 
*) Laatst verscheen er een interessant artikel in het NRC over ‘portion distortion’. Een nieuw Brits voedingsadvies gebruikt nu deze eeuwenoude Ayurvedische methode om te bepalen hoe groot een portie moet zijn. Advies: eet wat in je hand past. Lees er hier meer over >>

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan