Het ultieme recept voor een relaxte paasbrunch

Mar 31, 2021

Help, nog minder dan een week en dan is het alweer Pasen! Mijn dochtertje zit alweer 3 weken bijna fulltime thuis omdat ze eerst zelf ziek was, toen had de gymmeester Corona en moest de hele klas in quarantaine en nu is de juf ziek en kan er geen vervanging geregeld worden..

Ik weet serieus niet waar ik de tijd vandaan moet halen om naast al het werk dat zich de afgelopen tijd opgestapeld heeft en mijn kind op te vangen plus te homeschoolen ook nog eens een uitgebreide paasbrunch in elkaar te knutselen. En ik heb er ook gewoon geen zin in want ik ben moe van al het geregel de afgelopen tijd.

Dus ga ik het dit jaar lekker simpel houden en laat dat nou net naadloos aansluiten bij de Ayurvedische voedingsleer. Want hoe 'simpeler' je eet, hoe makkelijker je spijsvertering voedsel op kan nemen en omzetten in energie. Plus hoe makkelijker het afvalstoffen en overtollige kilo's kan lozen. Dat noem ik nog eens een win-win situatie!

Daarom maak ik dit jaar een lekkere kheer voor bij de Paasbrunch. Kheer is een zoete rijstpudding die in India op feestdagen wordt gegeten om de goden en godinnen te eren. Officieel is kheer een dessert, maar je kan het ook heel goed als ontbijt of -zoals ik doe- bij de brunch eten.

Brunchen is trouwens sowieso een hele goede Ayurvedische gewoonte. Omdat je spijsverteringsvuur rond het middaguur op zijn sterkst is, kan je dan het beste je grootste en zwaarste maaltijd eten. Sinds ik Ayurvedisch eet ontbijt ik nog maar heel licht, bijvoorbeeld met een buikvriendelijke smoothie of alleen met fruit. Midden op de dag eet ik zo vaak mogelijk mijn grootste maaltijd en 's avonds eet ik dan een soepje zoals deze metbolisme-boostende bietensoep.

Dit jaar eer ik tijdens Pasen de godin in mezelf en maak ik deze Ayurvedische versie van kheer die super simpel is om te maken, minder zwaar verteerbaar is dan traditionele kheer en ook nog eens licht reinigend werkt. Dan hoef ik me meteen wat minder schuldig te voelen over die heerlijke praliné-eitjes :)

 

Recept voor kheer met dadels en amandelen

Ingrediënten (2 porties)

  • 200 gram gekookte Basmatirijst
  • 250 ml kokosmelk of notenmelk
  • 2 dadels, ontpit en in stukjes
  • 2 tl kokossuiker of ahornsiroop
  • 10 amandelen, geroosterd en in stukjes
  • 1/4 tl kardemompoeder
  • Saffraan (optioneel)
  • Muntblaadjes en/of rozenblaadjes om te garneren

Verwarm de rijst en kokosmelk in een pannetje op halfhoog vuur totdat de melk kookt. Roer de dadels, suiker of ahornsiroop, amandelen en saffraan erdoor en laat op een warmhoudplaatje nog ong. 15 minuutjes door pruttelen. Als het te droog wordt, doe je er nog wat water bij. Schep de kheer in een mooi kommetje en garneer met de muntblaadjes of rozenblaadjes.

Geniet ervan! 

Wil je meer Ayurvedische voedingstips en recepten?

Download dan hier mijn gratis e-book Fit met Ayurveda! met heerlijke recepten en een simpel stappenplan om je binnen no-time weer fit, slank en energiek te voelen.

 

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!