Het ideale recept voor maart

Mar 06, 2020

"Maart roert zijn staart" zei mijn oma altijd. Het ene moment denk je dat de lente eindelijk(!) is begonnen en het volgende moment zitten we weer midden in een hoosbui. Maar toch, de kersenbomen bij het Rijksmuseum staan alweer in bloei, ik werd vanochtend weer wakker van fluitende vogels en het is steeds langer licht. Zo fijn!

Ik merk het ook aan mijn lichaam. De isolerende beschermingslaagjes in de vorm van extra vet en extra slijm die mijn lichaam afgelopen winter zo slim opgebouwd heeft, heb ik niet meer nodig. Tijd voor een nieuwe start!

Maart is de uitgelezen maand om je vetmetabolisme een kickstart te geven. Als je dat niet doet, kan je last krijgen van typische voorjaarsklachten zoals verkoudheid, griep en een trage spijsvertering. Kijk maar eens om je heen, echt iedereen lijkt nu wel ziek te zijn. Zorg er dus voor dat je lichaam die opgebouwde extra energie makkelijk af kan voeren zodat je niet ziek hoeft te worden.

Ook al is dit een natuurlijk proces, je kan je lichaam natuurlijk wel een handje helpen door je dieet aan te passen aan het seizoen. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is het voorjaar het beste moment van het jaar om je lichaam te reinigen en te ontgiften. Laat die zware stoof- en stamppotjes dus maar even voor wat ze zijn en kies nu voor lichtere maaltijden die je helpen om je lichaam te reinigen en te ontgiften.

Deze reinigende bietensoep is daar perfect voor. Bietjes zijn extreem reinigend omdat ze de lever helpen te ontgiften. En hierdoor versterk je je vetmetabolisme weer. Precies wat je nu nodig hebt!

Deze soep bevat de perfecte ingrediënten voor een reinigende lente-maaltijd. Ze helpen de lever te reinigen en stimuleren de aanmaak van gal waardoor vet en toxines afgebroken worden en cholesterol verlaagd wordt. Knoflook werkt als een natuurlijk antibioticum en selderij en peterselie hebben sterke reinigende eigenschappen. Daarnaast werken bietjes en azijn ook nog eens licht laxerend waardoor het spijsverteringkanaal op een milde manier gereinigd wordt. Peper werkt stimulerend en verwarmend, precies wat je nu nodig hebt om in beweging te komen. En de dille werkt vochtafdrijvend waardoor je vastgehouden vocht makkelijk uitscheidt.

 

Metabolisme-boostende Bietensoep

Ingrediënten

 • 2 el olie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, gesnipperd
 • 1 stengel bleekselderij
 • 300 gr bietjes, in blokjes
 • 300 gr kool, geschaafd
 • 4 wortels, in plakjes
 • 1/4 tl zwarte peper
 • 1/4 tl zout
 • bosje dille of peterselie
 • 3 el appelcider azijn

Fruit de groente even aan in de olie en voeg dan de overige ingrediënten toe. Doe er zoveel water bij totdat de groenten ruim onder water staan en kook tot de groente gaar zijn. Pureer evt. met een staafmixer en druppel er wat extra vierge olijfolie door. 

 

Meer weten? 

Wil je nog veel meer weten over wat je het beste kan eten zodat je het hele jaar fit blijft? Geef je dan hier op voor mijn gratis masterclass.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!