Heb je last van sugar cravings? Dit is de ideale snack!

May 01, 2020

Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg is: "het lukt me maar niet om van de koekjes/nootjes/chocola/vul maar in..  af te blijven, wat kan ik doen aan die zoete trek?".

Heel herkenbaar, ik heb hier ook mijn hele leven mee geworsteld. Vooral een paar uur na de lunch en 's avonds na het eten. Het was niet echt honger, maar gewoon zin om iets lekkers in mijn mond te stoppen. In Ayurveda noemen we dat mondhonger. 

 

Mondhonger vs maaghonger

Ayurveda maakt een onderscheid tussen maaghonger en mondhonger. Bij maaghonger heeft je lichaam echt voedsel nodig. Mondhonger is een emotionele behoefte. Je stopt iets in je mond om je emoties te voeden. Om je verdriet, pijn of stress weg te eten. Sugar cravings of zin om te snacken is bijna altijd mondhonger.

Heb je ook regelmatig last van sugar cravings of kan je niet zonder een zoete afsluiting van je diner? Vraag jezelf dan eerst eens af waarom je zin in zoet hebt. Heb je nog niet voldoende suikers (in de vorm van gezonde koolhydraten) binnen gekregen of ben je op zoek naar 'troost'?

Probeer in beide gevallen op zoek te gaan naar een gezond alternatief en je niet vol te stoppen met bewerkte producten vol met lege calorieën zoals koekjes, snoep of chocola. Want daar krijg je alleen maar spijt van.

Zorg ervoor dat je overdag voldoende (volkoren) granen, groente en fruit eet zodat er aan je natuurlijk behoefte aan koolhydraten voldaan is. En als je toch echt zin hebt in 'troosteten' kies dan dit lekkere en gezonde recept voor supersnelle gevulde dadels eens. Dadels staan in de Ayurveda bekend als afrodisiacum en ze verhogen Ojas. Goed voor je immuunsysteem en een stralend uiterlijk!

 

Gevulde dadels met notenboter

Ingrediënten (1 portie)

  • 1 Medjool dadel
  • 1 tl notenboter (géén pindakaas!)
  • 1 amandel of cashewnoot
  • snufje kaneel

Snijd de dadel open en verwijder de pit. Vul de dadel met de notenboter en druk de noot erin. Strooi er een beetje kaneel over et voilà!

 

Hoe toxisch ben jij?

Wist je dat sugar cravings een typische uiting van ama zijn? De Ayurvedische term voor toxines is ama. Ama is de oorzaak van bijna alle gezondheidsproblemen. Een gezond lichaam wordt namelijk niet ineens ziek. Het wordt ziek doordat er jarenlang toxines zijn opgebouwd die het lichaam niet goed uitgescheiden heeft.

Ben jij benieuwd of je last van ama hebt? Doe dan hier de gratis test Hoe toxisch ben jij?

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!