3 manieren om je goede voornemens wel vol te houden

Jan 19, 2022

Was jij van plan dit jaar gezonder te eten, meer te bewegen en beter voor jezelf te  zorgen? Grote kans dat je goede voornemens nu al gesneuveld zijn. Het is algemeen bekend dat maar liefst 80% van de mensen die goede voornemens hebben gemaakt ergens in februari afhaakt. Maar het overgrote deel haalt februari zelfs niet eens..

 

Quitter's Day

Onderzoek uitgevoerd door Strava (een app voor hardlopers en fietsers) toont aan dat de meeste mensen de tweede vrijdag van januari al afhaken - daarom wordt deze dag ook wel Quitter's Day genoemd. Of in goed Nederlands: Sjaak Afhaak-dag. 

 

Heb jij nog last van een dikke buik en weinig energie?

Deze week stuurde ik een korte mail uit met de vraag: "heb je nog steeds last van een dikke buik en weinig energie?" Ruim 95% van de mensen die mij volgen hebben hier namelijk last van en ik was gewoon benieuwd hoe het met ze ging.

Ik kreeg hier megaveel reacties op. Variërend van 'wat een rare vraag', tot 'dankzij jouw Ayurvedische tips en tricks gelukkig niet meer'.

Ik kon de antwoorden grofweg in drie groepen opsplitsen; één groep die actie had genomen door mijn tips en tricks te volgen (diegene die antwoorden met "Gelukkig niet meer!", één groep die nog geen actie had ondernomen (antwoord: Ja, helaas nog steeds) en één groep die wel actie had ondernomen maar die halverwege was afgehaakt ("Ik ben weer teruggevallen in mijn oude patroon").

Aangezien het zo ontzettend veel mails waren, kon ik ze niet allemaal persoonlijk beantwoorden. Vandaar dit blog met mijn 3 meest waardevolle tips om te beginnen én vol te houden.

 

Chronisch uitstelgedrag

Als je iets wil veranderen in je leven, dan moet je twee dingen doen: beginnen en volhouden. Klinkt simpel maar in de praktijk is het vaak toch iets lastiger. Eerst over het beginnen. Uit onderzoek blijkt dat de stap om een concreet plan te maken en die om in actie te komen het moeilijkst zijn.

Ga zelf maar na. Hoe lekker is het om je voor te stellen hoe je je voelt als je weer in dat leuke jurkje past en je weer genoeg energie hebt om lekker met je kids te stoeien? Maar een concreet plan maken en daar actie op ondernemen is een tweede. Daar wachten we liever nog even mee. Totdat het 'juiste moment' zich aandient. En dat moment komt meestal niet. Want werk, gezin, sociale verplichtingen, je kent het wel.. Chronisch uitstelgedrag noemen we dat. 

 

What the hell?!

En als je dan toch vol goede moed aan een voornemen begint, dan is de kans groot dat je het bij de eerste uitglijder al opgeeft. Dit wordt ook wel het what-the-hell-effect genoemd. Je hebt één slechte dag (of  moment) en je geeft het meteen helemaal op. En dat is zo jammer. Want zulke uitglijders horen juist bij het proces als je iets probeert te veranderen.

Laten we eerlijk zijn, nieuw gedrag aanleren en volhouden is nu eenmaal niet makkelijk. Dat komt doordat je bij stress vaak terugvalt in oud gedrag. Bijvoorbeeld wanneer de mensen om je heen niet meewerken (je partner die 's avonds een zak chips opentrekt). Of als de omstandigheden veranderen (zit je net lekker in je nieuwe routine, heb je opeens twee weken vakantie). En dan stort alles opeens in. Herkenbaar?

Verandering kost nu eenmaal tijd en is nooit makkelijk maar ik heb een paar bewezen methodes voor je om dit te tackelen.

 

Drie bewezen manieren om te beginnen aan je goede voornemens én vol te houden

 

#1. Maak een stappenplan (of maak gebruik van een bestaand plan)

Het gaat vaak mis als je wel een voornemen of doel hebt, maar geen plan om dat doel te bereiken. Zorg dat je concrete en makkelijk te zetten stappen hebt, anders struikel je over de eerste de beste hobbel of zie je door de bomen het bos niet meer.


#2. Doe het samen

Het helpt ook als je steun krijgt van je omgeving, bijvoorbeeld door samen met je gezin aan een doel te werken. Maar je omgeving kan je ook saboteren. Het kan confronterend zijn voor een ander als jij wel aan je gezondheid werkt, en die persoon niet. Dan kan je opmerkingen krijgen als 'doe eens niet zo ongezellig'. En dat is lastig.

Zorg daarom dat je je omringt met mensen die met hetzelfde bezig zijn als jij en je kunnen steunen en motiveren in plaats van saboteren. Geef je samen met een vriendin bijvoorbeeld op voor een club of zoek online communities met gelijkgestemden.


#3. Neem actie

Dit is de allerbelangrijkste. Want je kan nog zo'n mooi plan hebben, als je niet in actie komt dan heb je er niks aan. Bedenk vandaag dus nog: Wat is de eerste kleine stap die ik kan zetten om me straks fitter, slanker en energieker te voelen?

 

Ben je er klaar voor om af te rekenen met uitstel- en afhaakgedrag?

In mijn cursus Bye Bye Buikvet! vind je een kant-en-klaar stappenplan om binnen 5 dagen je buikvet te verminderen en meer energie te krijgen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is beginnen :)

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan