9 Ayurvedische tips om warm de winter door te komen

afvallen ayurveda balans detox energie leefstijl recepten schoolofbalance voeding Jan 22, 2019

door  | jan 22, 2019 | Leefstijl, Recepten, Voeding

Daar is ‘ie dan: de winter! Net nu ik me begon voor te bereiden op de lente, toch nog even een staartje Siberische kou meegepakt. Typisch Nederlands: de hele winter kwakkelt het en als je denkt dat eindelijk de lente begint, gaat het vriezen en sneeuwen. Nou ja, laten we er maar het beste van maken!

In balans

Zoals je misschien al weet, richt Ayurveda zich op het vinden en behouden van een natuurlijke en gezonde balans; zowel lichamelijk als geestelijk. Door emoties, onze omgeving, wat we eten en drinken en onze leefstijl kan de balans verstoord raken. Hierdoor ontstaan klachten zoals weinig energie, overgewicht en andere kwalen. Om een verstoring weer in balans te krijgen doe je het tegenovergestelde van wat de disbalans veroorzaakt. Dit doen we van nature al. Als je het koud hebt, zet je de verwarming hoger of trek je een dikke trui aan.

Winter = Vata-seizoen

In de winter, ook wel het Vata-seizoen genoemd, is het koud en is de lucht droog (zowel binnen als buiten) en beweeglijk (harde wind). Om deze Vata-kwaliteiten in balans te brengen, zoek je naar tegenovergestelde eigenschappen zoals warmte, vochtigheid en rust. Daarom hebben we in de winter van nature zin in warme soepen en stoofpotjes en de neiging om ons meer terug te trekken dan in de zomer. Hieronder geef ik je 9 tips die je helpen om het (hopelijk) laatste staartje van de winter comfortabel door te komen.

“Winter is the time for comfort, good food and warmth” 

 

9 onmisbare tips voor de winter

 1. Eet warm en vloeibaar voedsel, zoals pap, maaltijdsoepen, curries of stoofpotjes
 2. Drink gedurende de dag kleine slokjes warm (gember)water.
 3. Kook met goede vetten zoals ghee, kokosolie en olijfolie en verwarmende specerijen zoals gember, peper, kaneel en anijs.
 4. Eet zoete vruchten en aardse groenten zoals pompoen, worteltjes, bietjes, zoete aardappel en knolselderij.
 5. Kleed je warm met verschillende laagjes natuurlijke kleding in warme kleuren
 6. Masseer jezelf met warme olie. Vooral warme sesamolie is heel goed.
 7. Zorg voor voldoende regelmaat. Sta elke dag op dezelfde tijd op en zorg dat je voor 23:00 in bed ligt.
 8. Neem voldoende rust. Doe ontspannende ademhalings- of yogaoefeningen, ga ’s avonds een uur voordat je gaat slapen offline.
 9. Vergroot je zelfvertrouwen door positief te denken.

Weekendrecept: Pompoen curry

Dit is een heerlijk (en supersimpel) recept voor de winter en was een all-time favorite in de tijd dat ik nog een cateringbedrijf runde. Deze curry is voedend en verwarmend door de combinatie van zoete pompoen, kokosmelk en kruidige kerrie. Kinderen zijn hier ook dol op!

 

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 flespompoen in blokjes
 • 2 el olie
 • 2 teentjes knoflook
 • flink stuk gemberwortel
 • 1 grote ui
 • 4 tl kerrie masala of kerriepoeder
 • 2 tomaten (ontveld)
 • 1 blik kokosmelk
 • 1 limoen
 • sojasaus of tamari
 • vissaus
 • amandelen of cashewnoten (geroosterd)
 • bladselderij of koriander
 • (bruine) basmatirijst of quinoa

Verhit de olie in een (gietijzeren) pan en fruit de fijngehakte ui, knoflook en gember. Voeg kerriepoeder en ontvelde tomaat toe en bak even mee. Doe de pompoen blokjes en kokosmelk in de pan en laat 15-20 minuten sudderen tot de pompoen net gaar is. Proef en maak op smaak met limoensap, wat sojasaus, vissaus en peper. Bestrooi met de noten en selderij of koriander. Lekker met basmatirijst of quinoa en een frisse komkommersalade. 

Tip! Maak een extra grote portie zodat je wat kan invriezen voor een drukke doordeweekse dag.

 

Meer tips en recepten om het hele jaar goed door te komen?

In mijn online programma 365 dagen Fit met Ayurveda help ik je een jaar lang met fit worden én blijven. Je ontvangt iedere week een tip, strategie, recept, motivatie of inspiratie zodat je je goede voornemens dit jaar wél volhoudt. 

In dit complete jaarprogramma leer ik je stap voor stap om op een simpele manier gezonder te worden zodat je weer bruist van energie en moeiteloos afvalt. Ook na dit jaar behoud je toegang tot alle informatie en tips. Je leert hoe je op een makkelijke en lekkere manier je zelfherstellende vermogen activeert en ontdekt welke effectief bewezen methodes en strategieën echt voor jou werken.

Grijp die kans op een gezond en energiek leven en bemachtig hier je plek!

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan