Zo verhoog je makkelijk je weerstand op een natuurlijke manier

Apr 14, 2021

Gisteren kreeg ik een appje van een goede vriendin die een paar dagen daarvoor bij ons had gegeten: "Mijn zoontje moet in quarantaine i.v.m. een Corona-uitbraak in de klas en nu word ik wakker met keelpijn en een loopneus". "Oh nee he?! Zal je zien dat we net nog in het laatste staartje Corona krijgen", was mijn eerste gedachte.

 

Vals alarm

Gelukkig was het vals alarm en bleek het om een doodnormale verkoudheid te gaan. Maar het was toch even weer een wake-up call.

Covid-19 is al meer dan een jaar onder ons en gaat waarschijnlijk nooit meer weg. We moeten er dus mee leren leven. En zorgen dat we zo gezond mogelijk blijven zodat Corona maar ook andere virussen zo min mogelijk vat op ons krijgen. Je weerstand verhogen en een sterk immuunsysteem zijn nu belangrijker dan ooit.

 

"Overleven begint bij gezonder eten en leven"

Inmiddels is de wetenschap erachter dat mensen met welvaartsziektes zoals obesitas en diabetes type 2 een grotere kans hebben om op de Intensive Care terecht te komen en te overlijden dan gezonde mensen.

Chronische ziekten als obesitas zijn voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl: te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon. Vooral het ultra bewerkte voedsel en dranken waar de supermarkt vol mee ligt zorgen ervoor dat je veel te veel geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers, vetten en zout binnenkrijgt. Hierdoor krijgen steeds meer mensen met obesitas en andere chronische welvaartsziekten te maken. Met overvolle IC's tot gevolg.

Wil je dus de kans verkleinen om ziek te worden en om op de IC te belanden? Zorg dan dat je NU begint om gezonder te eten en gezonder te leven. Ik deel hier mijn drie meest effectieve strategieën met je die je vandaag nog kan inzetten om zelf je weerstand te verhogen en je immuunsysteem op een natuurlijke manier te versterken. Dus zonder dure pillen, druppels of drankjes aan te schaffen.

 

Drie manieren om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen

 

1. Puur eten 

Volgens Ayurveda is voeding ons belangrijkste medicijn. Want als je gezond eet dan heb je helemaal geen medicijnen nodig. 

Zorg er dus voor dat je gezond eet. Vermijd voorbewerkt voedsel en pakjes en zakjes zoveel mogelijk en eet zoveel mogelijk voedsel dat vers, licht, eenvoudig en makkelijk verteerbaar is en het liefst biologisch.

Dit voedsel wakkert namelijk je spijsvertering aan en ondersteunt je natuurlijke hongergevoel. Puur eten betekent zo min mogelijk (voor)bewerkt en opgewarmd voedsel. Vermijd bevroren, ingeblikt, bewerkt eten en kliekjes dus zoveel mogelijk, net als kleurstoffen en conserveringsmiddelen. In plaats daarvan mag je zoveel verse groenten en fruit, volvette zuivel, volkoren granen, noten en zaden, goede oliën, wilde vis en biologische kip en eieren eten als je wil. 

Dit voedsel is hoog in prana (levenskracht) en bevat alles wat je nodig hebt om gezond te blijven. Ga dus niet op zoek naar quick fixes zoals vitaminepillen of voedingssupplementen. Met gezonde voeding heb je geen vitaminepillen of voedingssupplementen meer nodig. En dat scheelt ook nog eens in je portemonnee :)

"When diet is wrong, medicine is of no use. When diet is correct, medicine is of no need." - Ayurvedisch gezegde

 

2. Regelmaat en routine 

Eén van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd van Ayurveda is dat wij onderdeel van de natuur en van onze omgeving zijn. Veranderingen in onze omgeving hebben direct invloed op ons, zowel op ons lichaam als op onze geest.

Denk aan het leven in een vervuilde, hete of koude omgeving, de wisseling van de seizoenen, ons dag-nachtritme of de stress die een pandemie als deze met zich meebrengt. Als onze omgeving uit balans is, raken wij ook uit balans. Je merkt dat aan lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld druk op je borst of hoofdpijn en een onrustige geest zoals angstgevoelens of misschien wel depressiviteit.  

Een dagelijkse routine met goede gewoontes kan je helpen om weer terug te keren naar de ritmes van de natuur en helpt je om weer in balans te komen. En dat is juist nu in deze onrustige tijden met andere werktijden (en misschien wel een thuiswerkende partner en/of kinderen) van levensbelang.

Zorg dus voor een gezonde dagelijkse routine met goede gewoontes die je helpen om weer terug te keren naar je natuurlijk ritme. Hoe een gezonde dagelijkse routine er precies uitziet, lees je in mijn blog over Circadiaanse ritmes.

Je zal zien dat als je deze routines opneemt in je dag, dat je je snel meer in balans voelt! Je hoeft ze echt niet allemaal tegelijk te implementeren. Begin rustig met één gewoonte en breidt dat langzaamaan uit als je eraan toe bent.

 

3. Master je mindset

Je zou het misschien niet meteen denken maar je gedachtes spelen een hele belangrijke rol bij het verhogen van je weerstand. Want je geest is sterker dan je lichaam. Alles wat zich in je lichaam manifesteert, ontstaat eerst in je geest. En daarom zijn positieve gedachtes -juist nu!- heel belangrijk.

Check dus niet te vaak het nieuws. Het is niet gezond om je constant op die nare cijfers en al dat hartverscheurende nieuws te focussen. Natuurlijk is het goed om op de hoogte te blijven en de feiten te kennen zodat je goed voor jezelf en je dierbaren kan zorgen. Maar obsessief naar het nieuws kijken is echt niet gezond. Eén of twee keer per dag het nieuws checken is echt meer dan voldoende om op de hoogte te blijven. 

En focus je zoveel mogelijk op de goede dingen; het samenzijn met je dierbaren, de extra tijd die je nu hebt om gezond te koken en goed voor jezelf te zorgen, het feit dat je eindelijk weer eens een boek kunt lezen of een hobby op kunt pakken en de kans die we krijgen om anders na te denken over hoe we ons leven, onze gezondheid, en onze planeet willen behandelen als deze crisis voorbij is. Bedenk zoveel mogelijk dingen waar je dankbaar voor kan zijn in deze situatie. En bedenk ook: dit gaat voorbij.

 

Nog meer tips & tricks om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen?

Onze fysieke en mentale gezondheid worden tijdens deze crisis behoorlijk op de proef gesteld. En juist nu is een goede weerstand en een sterk immuunsysteem cruciaal om deze crisis goed door te komen. Maar wat moet je daar precies voor doen? Hoe blijf je gezond en wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken? Ik help je daar graag mee.

In mijn online masterclass Het Geheim van Ayurveda deel ik een eeuwenoude effectief bewezen strategie met je om snel jouw balans te herstellen voor een hoge weerstand en sterk immuunsysteem. Je kan je hier gratis aanmelden.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!