Zeven Ayurvedische tips + recept voor het kerstdiner

ama ayurveda ayurvedische tips gember gemberwater gezond kerst kerstdiner spijsvertering tips tongschraper toxines Dec 24, 2021

Het is bijna kerstmis en daarom wil ik je nog snel even wat tips en een heerlijk recept meegeven om het kerstdiner (of diners) goed door te komen. Geen ingewikkelde adviezen of moeilijke recepten, maar een paar simpele tips die je spijsvertering én humeur tijdens deze dagen zeker zullen verbeteren.

 

1. Drink warm gemberwater

Warm water stimuleert namelijk je spijsvertering en gember staat bekend om zijn weerstandverhogende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Een prima combinatie dus. En wist je dat gember helpt bij het afbreken van suikers en ook nog eens een vetverbrander is? Allemaal erg handig deze dagen!

Begin je dag dus goed met een groot glas warme gemberthee. Neem gedurende de dag kleine slokjes gemberthee uit een thermoskan en drink ongeveer een half uur voordat je gaat eten weer een glas gemberthee.

 

2. Adem diep in en uit

Net zoals vuur aanwakkert door zuurstof, wordt je spijsverteringsvuur sterker door diep te ademen. Dit kan je doen door een wandeling (liefst in de natuur) te maken of door ademhalingsoefeningen te doen voordat je begint met eten.

Ga met een rechte rug zitten, haal 3 keer diep adem door je neus en adem weer uit door je mond. Na het eten kan je dit ritueel eventueel herhalen. Dit helpt bij het verteren van je eten.

 

3. Eet meer groente en wat minder vlees

Groente zijn makkelijker verteerbaar dan granen, vlees en vis en is ook nog eens heel gezond. Een traditioneel kerstdiner bestaat vaak uit veel vlees en een klein beetje groente. Draai het eens om en zorg dat minstens de helft van je bord gevuld is met groente en de andere helft met al die andere heerlijkheden die op de kerstdis liggen. Of maak eens een vegetarische roast zoals deze gebraden knolselderij van Yvette van Boven. Ik maakte deze vorig jaar en het was een echte showstopper! Zelfs de carnivoren in mijn familie konden niet stoppen met eten :)

 

4. Eet niet teveel

Dit is natuurlijk een nogal voor de hand liggende tip. Maar wat is niet teveel precies? Ayurveda heeft hier een mooi ezelsbruggetje voor bedacht.

Stel je voor dat je maag is verdeeld in vieren. Volgens Ayurveda moet je maag na het eten voor de helft gevuld zijn met voedsel, voor een kwart met vloeistof en moet de rest leeg blijven omdat je maag ook lucht nodig heeft om je voedsel te verteren. 

Moet je een boer laten? Dat is een teken dat het laatste beetje lucht uit je maag gedrukt wordt door het eten. Als je nu dooreet, heeft je lichaam geen ruimte meer over voor de vertering. Eet dus langzaam genoeg om die boer op te merken. Dit is je ingebouwde stop-systeem :)

 

5. Geen ijs toe

Wat gebeurt er als je een blok ijs op een vuurtje gooit? Het vuur gaat uit. Dat gebeurt ook met je spijsverteringsvuur als je na het eten nog een stuk ijstaart naar binnen schuift. Of als je veel (ijs)koude drankjes drinkt tijden het eten. Dit kan indigestie en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken die op hun beurt weer zorgen voor toxines in je spijsverteringskanaal. 

Het goede nieuws is dat een glas rode wijn je spijsvertering juist kan helpen, maar drink wel met mate want teveel van wat dan ook is nooit goed.

Laat de ijstaart dit jaar dus even voor wat 'ie is en knabbel liever op wat venkelzaadjes. Dat versterkt je spijsvertering en helpt bij een opgeblazen gevoel.

  

6. Toch teveel gegeten?

Teveel eten zorgt niet alleen voor een vol en lamlendig gevoel, het veroorzaakt ook toxines in je lichaam. In Ayurveda noemen we dat Ama. Ama is er de oorzaak van dat je 's ochtends niet uitgerust wakker wordt, dat je last hebt van gewrichtspijn, buikklachten of hormonale klachten en je kan het ook zien aan een vieze witte aanslag op je tong in de ochtend. Dit zijn de toxines die je lichaam 's nachts naar buiten werkt. Om te voorkomen dat deze toxines weer via je spijsverteringskanaal in je lichaam terechtkomen, verwijder je de toxines met een tongschraper.

Als je teveel gegeten hebt, start je je dag weer met gemberthee. En je eet pas weer wat als je honger hebt. Dat kan betekenen dat je het ontbijt (en misschien zelfs ook de lunch) overslaat. Wil je toch iets eten? Eet dan iets lichts zoals fruit.

  

7. Be merrie!

Eet alleen als je blij bent. Als je gestressed, boos of verdrietig bent dan kan je lichaam je eten niet goed verteren. Omring je dus met fijne mensen en geniet van je kerstdiner!

 

Ik wens je hele liefdevolle kerstdagen en een gezond & gelukkig nieuw jaar toe :)

 

Wil jij van 2022 je gezondste en energiekste jaar ooit maken?

In mijn online programma 365 dagen Fit met Ayurveda help ik je een jaar lang met fit worden én blijven. Je ontvangt iedere week een tip, strategie, recept, motivatie of inspiratie van me zodat 2022 jouw gezondste en energiekste jaar ooit wordt!

In dit complete jaarprogramma leer ik je stap voor stap om op een simpele manier gezonder te worden zodat je weer bruist van energie en moeiteloos afvalt. Ook na dit jaar behoud je toegang tot alle informatie en tips.

Wil je leren hoe je op een makkelijke en lekkere manier je zelfherstellende vermogen activeert? Ontdekt dan nu deze effectief bewezen methodes en strategieën die al duizenden jaren werken, ook voor jou :)

Maak van 2022 je gezondste en energiekste jaar ooit en bemachtig vandaag met 50% korting je plek! Gebruik hiervoor de kortingscode actie365fit bij je bestelling.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan