Zeven Ayurvedische tips voor het kerstdiner

Dec 24, 2019

Het is bijna kerstmis en daarom wil ik je nog snel even wat tips meegeven om het kerstdiner (of diners) goed door te komen. Geen ingewikkelde adviezen of moeilijke recepten, maar een paar simpele tips die je spijsvertering én humeur tijdens deze dagen zeker zullen verbeteren.

 

1. Drink warm gemberwater

Warm water stimuleert namelijk je spijsvertering en gember staat bekend om zijn weerstandverhogende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Een prima combinatie dus. En wist je dat gember helpt bij het afbreken van suikers en ook nog eens een vetverbrander is? Allemaal erg handig deze dagen!

Begin je dag dus goed met een groot glas warme gemberthee. Neem gedurende de dag kleine slokjes gemberthee uit een thermoskan en drink ongeveer een half uur voordat je gaat eten weer een glas gemberthee.

 

2. Adem diep

Net zoals vuur aanwakkert door zuurstof, wordt je spijsverteringsvuur sterker door diep te ademen. Dit kan je doen door een wandeling (liefst in de natuur) te maken of door ademhalingsoefeningen te doen voordat je begint met eten.

Ga met een rechte rug zitten, haal 3 keer diep adem door je neus en adem weer uit door je mond. Na het eten kan je dit ritueel eventueel herhalen. 

 

3. Eet meer groente en wat minder vlees

Groente zijn makkelijker verteerbaar dan granen, vlees en vis en is ook nog eens heel gezond. Een traditioneel kerstdiner bestaat vaak uit veel vlees en een klein beetje groente. Draai het eens om en zorg dat minstens de helft van je bord gevuld is met groente en de andere helft met al die andere heerlijkheden die op de kerstdis liggen.

 

4. Eet niet teveel

Dit is natuurlijk een nogal voor de hand liggende tip. Maar wat is niet teveel precies? Ayurveda heeft hier een mooi ezelsbruggetje voor bedacht.

Stel je voor dat je maag is verdeeld in vieren. Volgens Ayurveda moet je maag na het eten voor de helft gevuld zijn met voedsel, voor een kwart met vloeistof en moet de rest leeg blijven omdat je maag ook lucht nodig heeft om je voedsel te verteren. 

Moet je een boer laten? Dat is een teken dat het laatste beetje lucht uit je maag gedrukt wordt door het eten. Als je nu dooreet, heeft je lichaam geen ruimte meer over voor de vertering. Eet dus langzaam genoeg om die boer op te merken. Dit is je ingebouwde stop-systeem :)

 

5. Geen ijs toe

Wat gebeurt er als je een blok ijs op een vuurtje gooit? Het vuur gaat uit. Dat gebeurt ook met je spijsverteringsvuur als je na het eten nog een stuk ijstaart naar binnen schuift. Of als je veel (ijs)koude drankjes drinkt tijden het eten. Dit kan indigestie en andere spijverteringsproblemen veroorzaken die op hun beurt weer zorgen voor toxines in je spijsverteringskanaal. Een glas rode wijn kan je spijsvertering juist helpen, maar drink altijd met mate want teveel is nooit goed.

Laat de ijstaart dit jaar dus even voor wat 'ie is en knabbel liever op wat venkelzaadjes. Dat versterkt je spijsvertering en helpt bij een opgeblazen gevoel.

  

6. Toch teveel gegeten?

Ook teveel eten zorgt voor toxines in je lichaam. In Ayurveda noemen we dat Ama. Je hebt last van Ama als je 's ochtends een vieze aanslag op je tong hebt. Dit zijn de toxines die je lichaam 's nachts naar buiten werkt. Om te voorkomen dat deze toxines weer via je spijsverteringskanaal in je lichaam terechtkomen, verwijder je de toxines met een tongschraper.

Als je teveel gegeten hebt, start je je dag weer met gemberthee. En je eet pas weer wat als je honger hebt. Dat kan betekenen dat je het ontbijt (en misschien zelfs ook de lunch) overslaat. Wil je toch iets eten? Eet dan iets lichts zoals fruit.

  

7. Be merrie!

Eet alleen als je blij bent. Als je gestressed, boos of verdrietig bent dan kan je lichaam je eten niet goed verteren. Omring je dus met fijne mensen en geniet van je kerstdiner!

 

Kadootje!

Omdat kerst draait om geven, heb ik een cadeautje voor je! Als je je nu opgeeft voor mijn 365 dagen Fit met Ayurveda programma krijg je er gratis mijn nieuwe receptenbundel bij zodat je deze week al kan beginnen met gezonder eten.

Niet wachten tot 1 januari om met je goede voornemens te beginnen maar gewoon gezond het nieuwe jaar in, hoe fijn is dat? Gun jezelf dit cadeau want deze cursus kan echt je leven veranderen. Begin vandaag nog je mooiste leven te leven!

Hier kan je je aanmelden en ontvang je meteen mijn nieuwe receptenbundel erbij.

Ik wens je hele liefdevolle kerstdagen en een gezond & gelukkig nieuw jaar toe :)

Liefs,
Martine

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!