Wel of geen koffie?

Jul 10, 2020

Ik moet je iets bekennen.. Ondanks mijn passie voor Ayurveda en gezond leven, heb ik een verslaving.

Ik ben namelijk verslaafd aan koffie.

Niets fijner dan de geur van versgemalen koffiebonen en het geluid van onze espressomachine die mijn dagelijkse verslaving voedt.

Nu denk je misschien: maar dat is toch een hele ongezonde gewoonte? Nou, nee hoor..

Volgens de Ayurveda mag je (gelukkig!) gewoon koffie drinken. Alle voedingsmiddelen kunnen namelijk werken als gif óf als medicijn. Het ligt er maar net aan hoe (en hoeveel) je het gebruikt. Dat geldt dus ook voor koffie.

En koffie is op zichzelf helemaal niet slecht. Sterker nog, onderzoek wijst zelfs uit dat het drinken van koffie gezond is. In dit blog deel ik tien redenen* waarom koffiedrinken gezonder voor je is dan je misschien denkt.

 

De 10 voordelen van koffie drinken

1. Koffie is een krachtige bron van gezonde antioxidanten

2. Cafeïne zorgt voor een korte termijn geheugenboost

3. Koffie kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang

4. Koffie is gezond voor je hart

5. Koffie kan het risico op bepaalde kankers helpen verminderen

6. Koffie kan het risico op diabetes Type 2 verminderen

7. Het is goed voor de lever

8. Koffie kan de trainingsprestaties verbeteren

9. Koffie remt depressie

10. Koffie beschermt tegen jicht

 

De nadelen van koffie drinken

Maar koffie drinken kan ook nadelen hebben. Voor sommige mensen kan koffie in hoge doses irritatie, nervositeit of angst veroorzaken. Ook kan (te)veel koffie de slaapkwaliteit beïnvloeden en slapeloosheid veroorzaken en kan het tijdelijk je bloeddruk verhogen. Daarom is 's avonds koffie drinken ook niet goed.

Maar wat misschien nog wel het grootste nadeel is, is dat het zo verslavend is. Als je eenmaal begint met koffie drinken, wordt het al snel een gewoonte en voor je het weet ben je verslaafd.

Stoppen met koffie drinken is één van de lastigste dingen die er is omdat dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen van cafeïne, waaronder ernstige hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid die dagen kunnen aanhouden.

Daarom heb ik een hele waardevolle tip voor je: Drink je koffie alleen als het je dient als medicijn.

 

Hoe drink jij je koffie?

Het perfecte moment voor je dagelijkse dosis koffie is vlak na het ontbijt, dat stimuleert je spijsvertering ook nog een beetje. Na 10.00 begint je interne vuurtje wat feller te branden en voegt koffie niet zoveel meer toe. Koffie drinken na 14.00 uur is sowieso geen goed idee. De halfwaardetijd van cafeïne is namelijk 5-7 uur. Dit betekent dat als je ‘s middags 200 milligram cafeïne gebruikt (1 à 2 kopjes) je rond 18:00 uur nog altijd 100 milligram cafeïne in je lijf hebt. Pas rond 23.00 uur is de cafeïne verwerkt.

 

Breng je koffie in balans

In Ayurveda draait alles om balans. Je kan de negatieve effecten van koffie ‘afzwakken’ door bijvoorbeeld (plantaardige) melk toe te voegen. De zoete smaak van melk werkt verkoelend (zelfs als de melk warm is) en remt de verhittende en uitdrogende eigenschappen van koffie. Je stresslevel stijgt daardoor minder dan bij zwarte koffie. 

Kardemom brengt de zuurgraad in balans en neutraliseert het stimulerende effect van cafeïne. Dit is de reden waarom de kardemom-koffie combinatie erg geliefd is in het Midden-Oosten. Niet alleen je lijf wordt blij van wat kardemom in je koffie, ook je smaakpappillen zullen je dankbaar zijn voor de heerlijke bloemige smaak. Tenslotte geldt: hoe puurder je koffie, hoe beter. Dus ga als het even kan voor biologisch en vers gemalen bonen. Geniet!!

 

HOE eet jij?

Sta jij er wel eens bij stil hoe je eet? De meesten van ons zijn vooral gefocust op WAT we eten, maar veel minder op HOE we eten. In Ayurveda gaat het er niet alleen om wat je eet, maar vooral ook waarom, hoe, hoeveel en wanneer je eet. Je eetgewoontes bepalen namelijk of je gezond of ongezond, energiek of uitgeput en slank of dik bent.

Ik help je graag om je gewoontes op een prettige en makkelijk manier te verbeteren. Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen om je gewoontes voor je te laten werken in plaats van tegen je zodat je met gemak (nog) meer kan genieten van lekker eten.

1. In mijn online programma 365 dagen Fit met Ayurveda! help ik je stap voor stap en op een praktische manier nieuwe gezonde (eet)gewoontes aan te leren zodat je snel gezonder wordt, bruist van energie en moeiteloos jouw ideale gewicht bereikt. Tijdelijk biedt ik dit jaarprogramma voor een verlaagde prijs aan. Klik hier voor meer informatie

2. In mijn gratis online masterclass Het Geheim van Ayurveda deel ik hét geheim met je voor een goede gezondheid, direct meer energie en jouw ideale gewicht. Je kunt je hier gratis aanmelden voor de masterclass.

 

 

*) bron: https://www.classylife.nl/koffie-gezond-redenen/

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!