Wat moet ik eten voor mijn dosha?

Jul 16, 2020

Ik krijg regelmatig deze vraag: Ik ben een Pitta-Vata/Kapha-Pitta/Vata-Kapha/vul maar in.. Wat moet ik eten?!

Heb je nog nooit van dosha's gehoord? Lees dan eerst even mijn blog: Welk energie-type ben jij? en download meteen de checklist zodat je binnen een paar minuten jouw dosha ontdekt.

Want weten welk energie-type je bent is enorm waardevol. Als je weet wat je dosha is dan heb je ook inzicht in het type persoon dat je bent. In je sterke en je zwakke punten. 

Je dominante energietype (jouw persoonlijke dosha) ontdekken en leren begrijpen, geeft je een enorm inzicht in jezelf en geeft je handvatten voor de levensstijl die voor jou geschikt is zodat je alles uit het leven kan halen wat erin zit.

 

Wordt de beste versie van jezelf

Ik heb heel lang geprobeerd om me aan te passen aan wat ik dacht wat er van me verwacht werd. Ik ben een typische Pitta, met alle vurige eigenschappen die bij een Pitta horen. Ik ben ambitieus, heetgebakerd en gepassioneerd. 

Als klein meisje leerde ik dat ik een kattekop was en niet zo snel boos moest worden. Ik deed dus heel erg mijn best om me in te houden, terwijl ik vaak van binnen kookte. Ik was een wandelende mini-snelkookpan. Soms lukte het me om mijn emoties (even) binnen te houden, maar op een gegeven moment ontplofte ik gewoon.

Daarna voelde ik me schuldig dat ik weer zo boos was geworden en ik kreeg zelfs een hekel aan mezelf.

 

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. -Loesje

Jarenlang heb ik geprobeerd om te zijn zoals al die anderen, maar toen ik de elementenleer van Ayurveda ontdekte viel alles op zijn plek. Opeens snapte ik waarom ik was zoals ik was, waarom ik zo fel kon zijn, waarom ik snel last van mijn buik heb en waarom ik nooit de bouw van een fotomodel zal hebben. Dat is gewoon mijn Pitta-natuur!

Mijn dominante dosha's bepalen mijn bouw, mijn spijsvertering, mijn manier van denken en praten, mijn emoties en karakter en zelfs mijn dromen worden bepaald door mijn dosha. Droom jij bijvoorbeeld vaak dat je moet vluchten voor iets of dat je kan vliegen? Dat is je Vata-dosha.

Dankzij deze kennis leerde ik hoe ik de beste versie van mezelf kon zijn. Door niet langer tegen de stroom in te zwemmen, maar door me mee te laten voeren met de natuurlijke stroom van het leven. Ik probeerde niet langer te worden zoals die ander, maar besloot om mijn unieke eigenschappen te omarmen en volledig te gaan benutten. En opeens ervoer ik 'flow' en gingen dingen opeens vanzelf, zonder dat ik er hard voor moest werken. Maar dat is wel een proces geweest. Een lang en niet altijd even makkelijk proces dat ik met behulp van de juiste leraren heb doorlopen. 

Maar elke reis begint met één kleine stap en de allereerste stap die je moet zetten om de beste versie van jezelf te worden, is goed voor jezelf gaan zorgen. 

 

Je bent wat je eet 

En de ultieme vorm van self care is wat mij betreft gezond eten. Want alles wat je in je lichaam stopt dat wordt uiteindelijk je lichaam. Als je de hele dag door junkfood eet dan krijg je een ongezond lichaam. Als je je lichaam voedt met gezond en puur eten dan wordt je beloond met veel energie en een sterk en slank lichaam. 

Onbewerkt
Eet daarom zoveel mogelijk puur voedsel. Puur eten is eten dat zo min mogelijk bewerkt, vers, licht, eenvoudig en makkelijk verteerbaar is. Liefst biologisch. Dit eten wakkert namelijk je spijsvertering aan, ondersteunt het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam en versterkt je natuurlijke hongergevoel.

Vers & biologisch
Vers en biologisch eten is belangrijk omdat dit voedsel meer voedingswaarde en meer enzymen bevat en daarom beter voor je spijsvertering is. Dit voedsel is hoog in prana – ‘levenskracht’. Daarnaast neemt je lichaam voedingsstoffen beter op uit vers bereide, warme voeding. Prana neemt af als gerechten afkoelen en wordt verstoord als je ze weer opwarmt, kijk dus uit met magnetronmaaltijden en kliekjes.

Vermijd genetisch gemanipuleerd voedsel
Vermijd ook genetisch gemanipuleerde voeding, kleurstoffen en conserveringsmiddelen zo veel mogelijk, want dat verstoort de spijsvertering en de natuurlijke intelligentie van je lichaam. Als je puur eet, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en heb je geen voedingssupplementen nodig.

In plaats daarvan mag je zoveel verse groenten en fruit, volvette zuivel, volkoren granen, noten en zaden, goede oliën, wilde vis en biologische kip en eieren eten als je wil.  

Probeer het maar eens een paar dagen en kijk dan hoe je je voelt. Ik garandeer je dat je je na een paar dagen al een stuk energieker en lichter zult voelen!

 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Om jou te helpen om een eerste stap te zetten geef ik een gratis masterclass waarin ik precies uitleg welke eerste kleine stap je kan zetten om je binnen 3 weken weer fit en slank te voelen, je energie te verdubbelen en makkelijk kilo's af te vallen, zonder dat je ooit nog hoeft te diëten. Meld je hier aan. 

Close

50% Complete

Blijf op de hoogte!

Sluit je aan bij mijn meer dan 21.000 volgers en meld je hier aan voor gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen.