Waarom je in de zomer op moet passen met gember

Jun 28, 2022

"Sinds ik in de overgang ben, kan ik totaal niet meer tegen hitte waar ik vroeger juist een zonaanbidder was! Ik drink veel gemberthee en -water, is dat wel goed?" - Ellis

Deze vraag stuurde Ellis me. Kijk, ik vertel je natuurlijk niets nieuws als ik zeg dat je lichaam gedurende je leven verandert. Vooral rond je 40e verandert er veel omdat je dan in de overgang komt. 

 

(Pre)-menopauze 

Ik dacht altijd dat de overgang iets voor véél later was, maar blijkbaar zit ik al een hele tijd in de pre-menopauze. Deze fase voor de overgang is ver voor je laatste menstruatie al merkbaar. Wist je dat je op je 35e al kan voelen dat de menopauze eraan komt? In deze fase begint je hormoonspiegel te schommelen en raakt je hele systeem langzaam maar zeker uit balans.

Dat kan je o.a. merken aan de volgende klachten:

 • Aankomen, vooral om je middel 
 • Een opgeblazen gevoel
 • Zin om te snoepen
 • Angstige en negatieve gevoelens
 • Vermoeidheid en weinig energie
 • Gevoelige borsten
 • Hoofdpijn
 • Last van je gewrichten en spieren
 • Vergeetachtigheid
 • Slaapstoornissen
 • Een zwaardere of lichtere menstruatie dan normaal
 • Opvliegers

 

Hot, hot, hot

Om me heen merk ik dat veel vrouwen in deze fase van hun  leven een oververhit gevoel ervaren. Dat kan door de overgang komen, maar ook hard werken en stress kunnen zorgen voor oververhitting. En de zomer zorgt nog eens voor extra hitte van buitenaf.

Gember is heel gezond door zijn verwarmende eigenschappen. In de herfst en de winter is dat precies wat je nodig hebt. Maar in de zomer kan veel gember voor teveel warmte zorgen. Zeker als je al vrij warm van jezelf bent.

Dan is het goed om wat te minderen met gemberthee en dit te vervangen door een verkoelende variant. (Warm) water met munt of koriander bijvoorbeeld. En Aloë Vera is een verkoelend superfood dat je kan drinken of als lotion opsmeren. Ook heel fijn als je verbrand bent of last hebt van huiduitslag.

En voor alle 'heethoofden' onder ons: Zoek deze zomer lekker de koelte op. Bijvoorbeeld met een glaasje munt- of korianderwater in de schaduw.

Kneus daarvoor een takje verse munt of koriander en schenk er koel water bij. Let op! Zorg ervoor dat het water niet ijskoud is en doe er vooral geen ijsklontjes bij, want dat blust je spijsverteringsvuur waardoor je je eten minder goed kan verteren en je last kan krijgen van spijsverteringsklachten.

 

Wil jij weten wat jij in deze periode van je leven wel en niet moet eten en drinken?

In de workshop Ontdek je Dosha help ik je ontdekken wat je op dit moment wel en niet moet eten om weer in balans te komen. En dat is vaak heel iets anders dan je nu denkt. Dus zeg maar bye bye tegen dingen die niet goed voor jou zijn en hallo tegen eten en drinken dat je weer in balans brengt.

Aan het eind van de workshop heb jij een persoonlijk voedings- en leefstijlplan in handen waarmee je jouw nieuwe voedingspatroon en leefstijl op een simpele en lekkere manier in de praktijk brengt. 

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Je kan de workshop bekijken op een moment dat het jou uitkomt en je hebt levenslang toegang tot de replay zodat je hem zo vaak terug kan kijken als je wil.​

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!