Sjaak Afhaak

Feb 03, 2021

Was jij van plan dit jaar gezonder te eten, meer te bewegen en beter voor jezelf te gaan zorgen? Grote kans dat je goede voornemens nu al gesneuveld zijn. Ik las net een artikel waarin stond dat volgens de statistieken maar liefst 80% van de mensen die goede voornemens hebben gemaakt ergens in februari afhaakt. Maar het overgrote deel haalt februari zelfs niet eens..

 

Quitter's Day

Onderzoek uitgevoerd door Strava (een app voor hardlopers en fietsers) zegt dat de meeste mensen op 17 januari al afhaken - daarom wordt deze dag ook wel ‘quitter's day’ genoemd. Of in goed Nederlands: Sjaak Afhaak-dag. Voel jij je ook wel eens een Sjaak Afhaak? Bedenk dan dat het niet zo gek is dat jouw goede voornemens al gesneuveld zijn.

Herken je dat, dat je vol goede moed aan een voornemen begint, maar dat je het bij de eerste uitglijder al opgeeft? Dit wordt ook wel het what-the-hell-effect genoemd. Je hebt één slechte dag (of  moment) en je geeft het meteen helemaal op en dat is zo jammer! Want zulke uitglijders horen juist bij het proces als je iets probeert te veranderen. Verandering kost nu eenmaal tijd en is nooit makkelijk maar ik heb een paar bewezen methodes voor je om de code te kraken.

Hier zijn er een paar...

 

#1. Zorg voor een duidelijk stappenplan

Het gaat vaak mis als je wel een voornemen of doel hebt, maar geen plan om dat doel te bereiken. Zorg dat je concrete en makkelijk te zetten stappen hebt, anders struikel je over de eerste de beste hobbel of zie je door de bomen het bos niet meer.

 

#2. Bepaal je why

Alles begint met de vraag waarom je iets wil veranderen. Dat lukt alleen als je een dwingende noodzaak voelt. Bijvoorbeeld omdat je fitter wil zijn, of wil kunnen voetballen met je kinderen zonder buiten adem te raken. Wat je kan helpen is om te visualiseren hoe je je zou voelen als je niets verandert, én wat er zou gebeuren als je je voornemen wel waar zou maken. Hoe ziet je leven er dan uit en hoe voel je je dan?

 

#3. Zoek steun

Het helpt ook als je steun krijgt van je omgeving, bijvoorbeeld door samen met je gezin aan een doel te werken. Maar je omgeving kan je ook saboteren. Het kan confronterend zijn voor een ander als jij wel aan je gezondheid werkt, en die persoon niet. Dan kan je opmerkingen krijgen als 'doe eens niet zo ongezellig'. En dat is lastig.

Zorg daarom dat je je omringt met mensen die met hetzelfde bezig zijn als jij en je kunnen steunen en motiveren ipv saboteren. Geef je bijvoorbeeld op voor een club of zoek online communities met gelijkgestemden.

 

#4. Denk positief

Je moet niet alleen bedenken wat je niet meer wil (doen), maar vooral wat je wél wil (doen). Positieve gedachtes zorgen ervoor dat je gezonder, slanker, energieker, succesvoller en gelukkiger wordt.

Maar dit principe werkt natuurlijk ook andersom: negatieve gedachtes zorgen ervoor dat je ongezond, te dik, futloos, onsuccesvol of ongelukkig blijft. Denk dus nooit meer: "ik wil niet zo dik en moe zijn", maar bijvoorbeeld: "ik voel me fit en energiek". 

 

#5. Formuleer jouw Sankalpa

Een Sankalpa is een hele krachtige methode die al duizenden jaren in de Ayurveda gebruikt wordt om je doelen te bereiken. Het is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen.

Deze positief geformuleerde zin denk je of spreek je zo vaak mogelijk hardop uit. Een Sankalpa kan je zien als een zaadje dat diep in je onderbewuste wordt geplant en komt daardoor altijd uit.

 

Het Geheim van Ayurveda

Ik zal de komende tijd nog meer tips en tricks met je delen, maar mijn belangrijkste tool voor het creëren van een gelukkig, gezond en succesvol leven deel ik met je in mijn masterclass Het Geheim van Ayurveda.

Dankzij dit geheim houd ik mijn goede voornemens makkelijk vol en hoef ik me nooit meer Sjaak Afhaak te voelen. En geloof me: als ik het -als 'recovering quitter'- kan dan kan jij ook.

 

Ben je er klaar voor om voor eens en voor altijd je doelen te bereiken en je nooit meer een Sjaak Afhaak te voelen?

Geef je dan hier op voor mijn gratis online masterclass Het Geheim van Ayurveda en maak van 2021 je beste jaar ooit!

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan