Wil je wat veranderen? Zo stel je de juiste prioriteiten!

Nov 05, 2020
Positief veranderen met prioriteiten

Heb jij wel eens geteld hoeveel ballen jij tegelijk in de lucht moet houden?  Ik wel. Ik heb een huishouden te runnen, ik stop veel tijd en energie in mijn bedrijf, ik wil genoeg tijd en aandacht geven aan mijn familie en vrienden, ik probeer zo gezond mogelijk te leven en dan probeer ik mezelf ook nog persoonlijk en spiritueel te ontwikkelen. Dat zijn best wel veel ballen.

Jongleren met vijf ballen

Ik hoorde laatst een mooie vergelijking: we zijn allemaal aan het jongleren met vijf ballen; één bal is familie, één bal is vrienden, één bal is je gezondheid, één bal is je werk/carrière en één bal is je persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Vier van deze ballen zijn van glas en één is van rubber. De werkbal is van rubber. Als die op de grond valt, dan stuitert hij namelijk gewoon weer terug. De andere ballen zijn veel kwetsbaarder, die zijn van glas. Als je die uit je handen laat vallen, dan is de kans groot dat ze stuk vallen.

Het treurige is dat wij vaak onze meeste tijd en aandacht besteden aan de rubberen bal; ons werk. Ik doe dit ook nog steeds teveel. Mijn focus ligt nog te vaak op de rubberen bal en de andere -glazen- ballen probeer ik daarnaast ook nog in de lucht te houden. Ik ben het grootste deel van de dag (en van mijn tijd en aandacht) met mijn werk bezig.

Dat komt omdat ik mijn werk heel leuk vindt, maar ik moet daardoor wel uitkijken dat de balans tussen werk en privé niet verstoord raakt. Want als ik eenmaal aan het werk ben dan vergeet ik vaak alles om me heen en komen familie, vrienden, gezondheid en spiritualiteit op de tweede plek. Terwijl die minstens zo belangrijk zijn.

Als ik niet uitkijk eet ik even snel iets tussendoor in plaats van dat ik iets gezonds en voedzaams voor mezelf maak. Ik probeer elke dag te bewegen en te mediteren, maar voor ik het weet is het 17:00 en moet ik nog boodschappen doen, mijn kind van de BSO halen én koken. En als de avondspits voorbij is ben ik op zo'n dag vaak te moe om nog iets te doen. Met alle risico's van dien..

Want als een glazen bal valt, dan is de kans groot dat die sneuvelt. Ik heb dit zelf door schade en schande moeten leren.

 

Prioriteiten stellen

Een jaar na de geboorte van mijn dochter was ik totaal uitgeput. Ik was net met een nieuw bedrijf begonnen en de slapeloze nachten hakten er enorm in. Ik wilde van alles; een goede moeder zijn, een succesvol bedrijf opbouwen, een leuke partner, goede vriendin, fijne dochter en zus zijn én mezelf persoonlijk ontwikkelen. Maar het ontbrak me aan de energie waardoor ik alles maar een beetje deed en dus eigenlijk niks echt goed.

Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk zag ik het opeens heel duidelijk voor me. Ik moet eerst aan mijn gezondheid werken voordat ik die andere ballen weer in de lucht kan houden. Ik moet eerst meer energie hebben en dan komt de rest vanzelf.

Mijn gezondheid verbeteren, daar lag mijn prioriteit. En dat is wat ik ben gaan doen.  

 

Krachtige oefening 

Als jij soms ook moeite hebt met prioriteiten stellen en wil weten hoe je dit kan doen dan heb ik een hele krachtige oefening voor je. Deze oefening geeft je inzicht in waar jouw prioriteiten nu liggen en waar ze eigenlijk zouden moeten liggen.

Geef de volgende onderdelen in je leven een cijfer op hoe het op dit moment is en op hoe je het over 6 maanden zou willen hebben. En schrijf dan het verschil daartussen op. Bv. Familie is nu 7 en moet over 6 maanden een 8 zijn. Dan is het verschil 1. Je gezondheid is nu misschien een 5 en moet een 7 zijn, dan is het verschil 2, etc.

-Familie        
-Vrienden
-Gezondheid
-Werk/carrière
-Persoonlijk/spiritueel 

Om een positieve verandering in je leven te bewerkstelligen, leg je op het onderdeel dat het hoogste verschil scoort de komende maanden je focus. Dus ga niet alle onderdelen tegelijkertijd proberen te verbeteren, maar focus je op dat onderdeel waarmee je het grootste verschil kan maken.

Kleine stapjes zorgen ervoor dat je het volhoudt

Positieve verandering ontstaat namelijk pas als we van één ding topprioriteit maken en dan kleine stapjes zetten om die te bereiken. Stel dat je af wil vallen en dat je gezondheid de komende 6 maanden dus prioriteit heeft, begin dan eerst met het aanpassen van je voedingspatroon en ga niet ook meteen drie keer in de week keihard sporten. 

De kans is dan namelijk heel groot, dat je het niet volhoudt. Stel dus prioriteiten en kies voor datgene waarmee je het grootste verschil kan maken. En als je je gezondheid wil verbeteren dan kan je met voeding nog zoveel bereiken.

Onderzoek wijst namelijk uit dat voeding voor 95% de vorm van je lichaam bepaalt en niet beweging zoals wij vaak nog denken.

Wil jij graag iets veranderen en kan je wel wat hulp gebruiken bij het stellen van de juiste prioriteiten? Geef je dan op voor mijn online jaarprogramma 365 dagen Fit met Ayurveda! 

In deze cursus help ik je een jaar lang met het aanleren van de juiste gezonde eetgewoontes en leg ik je de basisbeginselen van Ayurveda uit zodat jij niet langer door de bomen het bos niet meer ziet maar duidelijkheid hebt over hoe jij je gezondheid verbetert en je energieniveau verhoogt.

 Hier vind je meer informatie over 365 dagen Fit met Ayurveda!

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan